Menu
RSS

Antalya İçin Mühendisler Uyardı: Sallanmayalım Önlem Alalım

Antalya İçin Mühendisler Uyardı: Sallanmayalım Önlem Alalım

AFAD’ın 1 Ocak itibariyle yayınladığı deprem risk haritasının Antalya Burdur ve Isparta’ya yönelik etkilerini değerlendiren Jeofizik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Engin Erarslan, kritik uyarılar yaptı.

Hürriyet’ten Salim Uzun’un haberine göre Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilendi. Yenilen haritanın Antalya, Isparta ve Burdur’da yürütülen

yapılaşma projelerine yönelik etkisini Hürriyet için değerlendiren Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Engin Erarslan, kritik uyarılarda bulundu.

Konyaaltı Riskli

Yeni yapılan çalışmada bazı bölgelerde yüzde 40-45 oranında düşürüldüğüne dikkati çeken Erarslan, “Riskin düşürülmesi demek deprem gerçeğinin ortadan kalktığı anlamına gelmez. Özellikle Kaş, Kalkan gibi ilçelerimizde risk yüksek.

Fethiye’de, Burdur’da aktif faylar var. Yani bölgemizde hala risk oranı çok yüksek. Antalya merkezde Konyaaltı riskli bölgeler arasında” diye konuştu.

1.5 Metrede Su Çıkıyor

Konyaaltı’nda yeraltı suyu seviyesinin yüzeye çok yakın olduğuna dikkat çeken Erarslan, “1,5 metrede derinlikte bile suyu görebiliyoruz. Bina yapılırken zemine kazıklar çakılıyor ama bu kazıklar ana karaya bağlanmıyor.

Yani mevcut risk haritasına göre inşaat yapmaya kalkarsak büyük sıkıntı. Bölgede inşaat yapılırken parsel bazında etüt yapılmalı” dedi.

Boşluklu Yapı Fazla

Özellikle Antalya’da zemin farklılıklarının en üst düzeyde olduğuna dikkat çeken Erarslan, şöyle devam etti: “Falezlerin üzerindeyiz ama zemin çok büyük boşluklu bir yapıya sahip. Boşluklu yapıyı betonla doldurmak olmaz.

Çünkü zemin hareket halinde. Zemin etütlerini bizzat inceliyorum. 20 metrede bile boşluklu yapı denk gelebiliyor.”

Aktif Faylar Var

“Zemin sıvılaşması, boşluklu yapılar ve yer altı suyu seviyesi takip edilmeli. Bazı bölgelerde zemin sıvılaşması riski var. Sadece harita baz alınırsa risk daha da büyür. Burdur’un tüm haritasını çıkardık, aktif faylar gördük.

Bu faylar sürekli tetikleniyor. Isparta’da biraz daha riski düşük ama hepsi aynı tepsi üzerinde. Dikkatli hareket etmeliyiz. Korkudan titremeyelim ama dikkatli olalım.” Salim UZUN/HÜRRİYET

yukarı çık
0
Paylaşım