Menu
RSS

Antalya DSİ’den Hizmet Yağmuru

Antalya DSİ’den Hizmet Yağmuru

Koza TV’de Sivil Bakış programına konuk olan Devlet Su İşleri Antalya 13 Bölge Müdürü Turkay Özgür, DSİ’nin Antalya ve bağlı 19 ilçede tamamladığı, planlama ve projelendirme aşamasındaki yatırımlarını anlattı.

DSİ Antalya Bölge Müdürlüğü olarak kurumun tarihçesini anlatan Bölge Müdürü Turkay Özgür, “Bölge Müdürlüğü olarak su kaynaklarını yerli yerinde kullanmak, depolamak ve vatandaşlarımızın hizmetine sunmak için ekibimizle birlikte gece gündüz demeden gayretli bir çalışma içerisindeyiz.

Bölge Müdürlüğümüz 1 Haziran 1960 tarihinde Antalya, Isparta ve Burdur illerinde teşkilatlanmak üzere DSİ Antalya 13. Bölge Müdürlüğü adıyla kurulmuştur. 1969 yılında DSİ Isparta 13. Bölge Müdürlüğü’nün kurulmasıyla, Bölge Müdürlüğümüz Antalya İl sınırlarında teşkilatlanmıştır” dedi.

Karacaören İsale Hattının Bir Bölümü Tamamlandı

Devlet Su İşleri Antalya Bölge Müdürlüğü olarak Antalya’nın 2045 yılına kadar içmesuyu sorununun yaşanmayacağını vurgulayan Özgür “Antalya’nın 2045 yılına kadar içmesuyu sorununu ortadan kaldıracak olan Karacaören isale hattının dörtte birlik kısmının tamamlandı.

İsale hattında 11 bin 004 metre boru imalatı tamamlanmış olup, işin genel fiziki gerçekleşmesi yüzde 25,80’dir. Karacaören 2 Barajı isale hattı inşaatı tamamlandığında Antalya İl Merkezi ve çevresinde 2045 yılına kadar 2 milyon 602 bin 912 kişinin içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacı karşılanmış olacak” şeklinde konuştu.

Asrın Projesi Bereket Götürecektir

Anamur'dan yavru vatan Kuzey Kıbrıs'a 107 kilometrelik su naklini gerçekleştirmesi projesini değerlendiren Özgür, “Bu tamamen milli bir projedir, başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve su duayeni Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu bu projeyi hayata geçirerek yine insanlık için büyük bir hizmeti başlatıp asrın projesine imza attılar.

Türkiye'den yavru vatana KKTC'ye su temin edilmesini sağlayan ve ‘asrın projesi’ olarak adlandırılan proje bizim için çok önemlidir. Artık Türkiye'nin suyu Kıbrıs'a rahmet bereket götürecektir” diye konuştu.

İlçelerdeki Çalışmalar Hızla Devam Ediyor

DSİ’nin ilçelerdeki çalışmalarından bahseden Özgür, “Kemer’de devam eden bir baraj çalışmamız var. Eğer ihtiyaç halinde içmesuyu olarak değerlendirmeyi de düşünüyoruz.

Ayrıca Demreli vatandaşlarımızında böyle bir konuda talepleri olduğu ilerleyen zamanlarda bunlarda değerlendilecektir. Sonuç olarak vatandaşlarımızdan nerden olursa olsun gelen talepler doğrultusunda bizler hizmet vermeye hazırız.

Elmalı’da taşkın önleme barajının sözleşmesini imzaladık bir yıl içerisinde gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerden bir tanesidir. Taşkın ile mücadelemiz ekibimizle devam ediyor” şeklinde konuştu.

Taşkınlara Karşı Önlemler Alındı

Taşkın alanlar noktasında önemli açıklamalarda bulunan Özgür, “İlimizin birçok deresinde taşkın ile ilgili ciddi çalışmalar yaptık. Hem kalıcı taşkın tesisleri yapma noktasında hem de kış döneminde çalışma makinalarımızın tamamını kullanarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Gazipaşa Gökçeler Barajı; Gövde Dolgusu tamamlanan Gazipaşa Gökçeler Barajımız 3 maksatlı bir projedir. Sulama Maksadı: Gazipaşa Ovasında ülkemizin önemli ihraç ürünlerinin yetiştirildiği toplam 47 400 da tarım arazisinde kurulu sera, muz ve birçok tropikal iklim meyvesi bahçelerinin modern sulama sistemleri ile sulanması sağlanacaktır.

Enerji Maksadı: 2,5 Kurulu gücündeki HES tesisi ile yıllık 10,85 GWh enerji üretimi sağlanacaktır. İçme Suyu Faydası: Gazipaşa İlçesine bağlı 10 adet yerleşim biriminin (Beyobası ,Beyrebucak, Çobanlar, Hoşdere, Kahyalar, Karalar, Kığıcık, Korubaşı, Macarköy ve Aydıncık köyleri) 11 hm³/yıl içme suyu ihtiyacı karşılanacaktır.

32 farklı noktada taşkınları önleyecek çalışmalarımız mevcuttur örnek olarak gündem bulunan Boğaçayı projesi verilebilir. DSİ olarak buranın taşkın haritasını çıkarttık” dedi.

2045 Yılına Kadar Su Problemi Yok

Son zamanlarda yaz aylarında yaşanan aşırı sıcaklara karşı su rezervini değerlendiren Özgür, ”Ülkemizde 5-6 yılda bir kurak periyodik bir dönemden geçiyor. DSİ 62 yıldır bu olumsuzlukları düşünerek baraj ve gölet çalışmaları buna göre yapıyor.

Suyun fazla olduğu dönemlerde bunu depolamalıyız. Yağışın az olduğu dönemlerde ise bunları kullanabilmeliyiz. Şunu genel olarak ifade edebilirim Antalya’mız 2045 yılına kadar su problemi yaşamayacaktır inşallah” diye konuştu.

Devlet Su İşleri (DSİ) Antalya 13 Bölge Müdürü Turkay Özgür, son olarak Manavgat’ın Ilıca Deresi'nde yaşanan balık ölümleriyle ilgili açıklamada bulundu. Özgür, “Derede yaşanan balık ölümleriyle HES’lerin hiçbir alakası yoktur” dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım