Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

Antalya’da Osmanlı’nın Altın Susamı ‘Tuta’ Kurbanı

Antalya’da Osmanlı’nın Altın Susamı ‘Tuta’ Kurbanı

Domatesin adeta kökünü kurutan Tuta absoluta zararlısı, yiyecek bir şey bulamayınca Antalya’daki susam tarlalarına dadanarak mahsulü talan etti. Tarımın başkenti olarak görülen Antalya’da girdi maliyetleri ile boğuşan çiftçi zararlılarla da ilgili büyük mücadele veriyor.

Domates üretiminde lider kent konumundaki Antalya’da üretici Tuta absoluta zararlısı nedeniyle seralardaki ürünlerini sökmek durumunda kalmıştı.

Domatesin adeta kökünü kurutan Tuta absoluta zararlısı yiyecek domates bulamayınca Manavgat, Serik ve Aksu’daki susam tarlalarına dadandı. Bir zamanlar Osmanlı’ya bu bölgeden gönderilen ve ‘altın susam’ olarak adlandırılan ürünü, büyük oranda zarara uğratan Tuta absoluta, üreticinin de korkulu rüyası haline geldi.

FİYAT YÜKSEKTİ, REKOLTE DÜŞTÜ

Aksu’da tüccarlık yapan, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi üyesi Murat Köseoğlu, bu yıl susamın kilo fiyatının 15 liraya yükseldiğini, bunun da rekor bir fiyat olduğunu söyledi.

Aksu’da susam hasadının yüzde 80 tamamlandığını, susam ekim alanlarında artış yaşanırken, rekoltenin düştüğünü dile getiren Köseoğlu, bunun en büyük nedeninin domatesi de vuran Tuta absoluta zararlısı olduğunu söyledi.

İLK DEFA GÖRÜLDÜ

Tuta’nın verdiği zararı gözler önüne seren Köseoğlu, “Bir dönüm susamdan ortalama 100 kilo çıkar. Bu 60 kiloya kadar düştü. Tuta susamın yapraklarını yiyor. Yapraklarda bilginin besin bölgesi. Üreticiler susamın sadece çubuğu kaldı elimizde diyor. Manavgat taraflarında da susama tuta bulaştığını duyuyoruz” diye konuştu.

İKİNCİ EKİMDE ZARAR ÇOK BÜYÜK

Serik’te tüccarlık yapan ATB Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi üyesi Yusuf Karasu da, Serik’te susam hasadının sonuna gelindiğini ilçedeki susamı bu yıl Tuta absoluta zararlısının vurduğunu söyledi.

Erken eken üreticinin zararlıdan ürününü koruduğunu, ikinci ekim yapanların ise tüm ürününü tuta zararlısının yediğini açıklayan Karasu, “Buğdaydan sonra tarlasına susam eken ürünü Tuta’ya kaptırdı. Domates bitince aç kalan böcek susama yöneldi. İlk defa susamda tuta olayı oluyor” dedi.

İTHALATTA VERGİ SIFIRLANDI

Cumhurbaşkanının ithalat Rejimi Kararına Ek Kararı, 31 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre, tohumluk susam ve ham susam ithalatında uygulanan gümrük vergileri sıfırlanırken, soyulmuş susam ithalatında uygulanan gümrük vergisi yüzde 10 olarak belirlendi.

Kararla simit, tahin ve helva başta olmak üzere susamın kullanıldığı gıda maddelerinde üretim maliyetlerinin düşürülmesi amaçlanıyordu. Durumu değerlendiren Yusuf Karasu, kararın kendilerini zarara uğratacağını söylerken, Murat Köseoğlu da “İthalatçılarla görüştüm.

Bu indirim ile çok büyük bir rakam oynamayacak tonda. Yeni mallar daha girmedi. Şu anki mallar da etkilemeyecek. Tam olarak etkilenmeyi nisan mayıs ayında görebiliriz” diye konuştu.

yukarı çık
0
Paylaşım