Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

Antalya Kaş’ta 'Biberi' Hastalık Vurdu

Antalya Kaş’ta 'Biberi' Hastalık Vurdu

Antalya’nın Kaş İlçesi'nde 3 mahallede biber üreticileri hastalık nedeniyle ürünlerini sökmeye başladı. Kaş'a bağlı Kasaba, Dirgenler ve Karadağ mahallelerinde serada üretilen biberleri hastalık vurdu.

Özellikle kapya türü biberin üretildiği seralarda 'Spotut Wild' denilen 'halkalı leke virüsü' ortaya çıktı. Kapya, Şili ve California türündeki biberlerin rengini önce sarı kırmızıya dönüştüren ardından biberin büyümesini durduran hastalık biber ağacının kurumasına neden oluyor.

Üretici ve komisyoncu Engin Kaya, "Bu virüsün düştüğü biberin pazarı yok. Komisyoncular olarak almıyoruz. Ancak bu sorun çözülmeli. Bu bölgede üretilen özellikle kapya ve Şili biberinin çoğunluğu ihraç ediliyor. Yaz, sonbahar ve güz döneminde bu bölge çok önemli üretim merkezi. Sorun çözülmezse hepimiz kaybederiz" dedi.

Biber üreticisi, Dirgenler Mahallesi Muhtarı Muammer Çetin, "Şu an mahallemde 5 bin dekar kapalı alanda kapya ve Şili biber üretimi yapılıyor. Ben dahil birçok sera üreticisi, bu virüs yüzünden serasındaki biberi sökmeye başladı. Mağdur durumdayız.

Konuyu BİMER'e yazdım. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden uzmanlar geldi, sorunu inceledi. Bize söylenen şu; bu hastalığı yapan virüs var, bu virüs önce meyveyi bozuyor, ardından bitkinin gelişimini durduruyor. Genellikle hasat zamanında ortaya çıkıyor.

Bazen de fidenin toprağa dikiminden 21 gün sonra ortaya çıkıyor. Bu virüsün nedeni belli değil. Beyaz sinekler ve trips denilen bir böcek bunun yayılmasını sağlıyor. Ancak bu virüsle tespit edilmişi henüz mücadele yöntemi yok. Tohum kaynaklı olabilir dediler" diye konuştu.

Bazı seraların bu hastalık yüzünden söküldüğünü kaydeden Muhtar Çetin, şöyle dedi:

"Biber yerine marul dikildi. Ancak bazı seralarda hiç yok. Bazı seralarda kısmen var. Bazı seraları ise tamamen yok etti. Tohum kaynaklıysa fide üreticileri denetlenmeli. Bölgemiz en kaliteli kapya biberi üretiyor.

Ama şu anda mağduruz. Yetkililerden bu soruna çözüm bulmasını, bilim insanlarının bu virüsü incelemesini istiyoruz. Öncelikle bilimsel çalışma ile bu virüsün nedeni ve tedavi yönteminin belirlenmesini istiyoruz. Şu anda virüs nedeniyle seralardaki biberin yüzde 70'i söküldü."

yukarı çık
0
Paylaşım