Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

Antalya’da Hortumun Zararı 150 Milyon TL

Antalya’da Hortumun Zararı 150 Milyon TL

Antalya'nın batı ilçelerinde yaşanan hortum ve dolu felaketi sonrasında bölgede incelemelerde bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, bölgede yaklaşık 150 milyon TL'lik kayıp oluştuğunu söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube yöneticileriyle birlikte Mavikent, Beymelek, Kınık ve Finike'deki afet bölgelerinde incelemelerde bulunan Vahap Tuncer, zararın çok büyük olduğunu kaydetti.

Mavikent'teki biber seralarının yüzde 15'inin yerle bir olduğunu belirten Tuncer, “3 bin dekar sera alanı hortumdan, 2 bin 500 dekar sera alanının ise doludan zarar gördüğü bölgede yaklaşık 150 milyon TL ilk zararın oluştuğu bildiriliyor" dedi.

Bölgenin afet bölgesi ilan edilerek üreticilere doğrudan yardım ile düşük faizli uzun vadeli kredi desteği verilmesinin şart oyduğunu vurgulayan Tuncer, “TARSİM kapsamında sigortalanmış sera sayısı yok denecek kadar az.

Sigorta sisteminin bölge seracılığının altyapısına ve miras hukukunun ortaya koyduğu engellere göre düzenlenmesi gerekiyor. Bunlar yapılmazsa küresel ısınmanın sonuçlarına göre yaşanacak bu tür felaketlerden üreticinin zarar görmesi engellenemez" dedi.

Tuncer, toplamda 5 bin 500 dekara yakın az veya çok hasar gören seradan 1000-1500 dekarının tamamen üretim yapılamayacak hale dönüştüğünü söyledi.

KUTSO Başkanı Günay: Çiftçiler, 1-2 Ay Sonra Çıkmaza Girecek

Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, hortum felaketinin yaşandığı bölgelerde inceleme yaptı.

Günay, afetin yeni yaşanmış olması nedeniyle çiftçilerin seralarıyla bahçelerinin enkazı ile uğraştığını ve afetin ekonomik yönünü yeterince değerlendiremediğini söyledi. Günay, "Çiftçilerimiz bundan 1-2 ay sonra mevcut borçlarına yeni kurulum maliyetleri de eklenince maddi ve manevi çıkmaza girecek.

Çiftçilerimiz ve üyelerimizle yaptığımız istişare sonucunda yaşanan afetin yaralarının sarılması noktasında KUTSO olarak çiftçilerimiz adına devletten beklentilerimiz var. Seralarda işçi- ortakçı- icracı şeklinde çalışan ailelerimize dekar başına 3 bin TL hibe, meyve bahçesi sahiplerine dekar başına 1000 TL hibe, seraları kullanılamaz durumda olan sera sahiplerine dekar başına 30 bin TL 7 yıl vadeli düşük faizli kredi, afette zarar gören tüm çiftçilerimizin bankalara ve kamuya borçlarının en az 1 yıl ertelenmesi.

Devletimizden hızlı davranarak, yapacağı desteklemeleri bir an önce çiftçimize açıklamasını bekliyoruz" diye konuştu.

yukarı çık
0
Paylaşım