Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

Antalya’da ‘Hafriyat Yönetmeliği’ Hafriyatçıları ve Müteahhitleri Ayaklandırdı

Antalya’da ‘Hafriyat Yönetmeliği’ Hafriyatçıları ve Müteahhitleri Ayaklandırdı

Antalya da 1 Mart itibariyle uygulanacak ‘hafriyat yönetmeliği’ hafriyatçıları ve müteahhitleri ayaklandırdı. Hafriyatın, kent merkezinden 40 kilometre uzaklıkta bulunan Kızıllı bölgesine GPS takılı araçlarla ve sensörlerle taşınması zorunluluğuna

hafriyatcıların hazırlıksız yakalandıklarını belirten Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, “Bu uygulama mevcut hafriyat maliyetini 5 kat artırır, dolayısı ile ortalama on daireli bir blokta yaklaşık 70bin tl artışa sebep olur

yani 100bin tl lik bir daire fiyatı 107bin tl’ye çıkar” diye konuştu.

Dayatmalı Hafriyat Ticareti Mi?

Karataş, “Her hafriyat bu nakliye ve döküm ücretine uydurulmak zorunda değildir. Biz hafriyatlarımızın yaklaşık %70 ini kendi aramızda zaten kontrollü bir şekilde eritiyorduk.

Asbest ya da kimyasal özelliği olan, suyu ve çevreyi kirletecek atıklar Kızıllı’ya götürülsün, depolama alanı olsun ancak; her hafriyat o bölgeye gönderilmesin, ayrıca her ilçenin kendi depolama alanı olsun ki nakliye maliyetleri ve trafik yükü azaltılsın amaç

Çevre kirliliğinin önüne geçmek olmalı, belediye eliyle dayatmalı bir hafriyat ticareti değil ” dedi.

Tek Alan Kepez Kızıllı Bölgesi

Hafriyat Toprağı, İnşaat Yıkıntı Atıkları Yönetmeliği kapsamında Çevre Kanunu uygulama yetkisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayının ardından Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yaklaşık 4 ay önce devredildi.

Bu yetki ile Antalya Büyükşehir Belediyesi; hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının yönetimi, denetimi ve idare yaptırım uygulama yetkisine sahip oldu.

Hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkları, asfalt atığı ve bitkisel toprak türündeki atıklar lisanslandırılan firmalara ait Atık Taşıma Belgeli araçlarla, lisanslı depolama sahasına götürülecek.

Muratpaşa, Konyaaltı, Kepez, Aksu ve Döşemealtı’nda uygulanacak yönetmelik kapsamında depolama alanı tek olarak Kepez ilçe sınırlarındaki Kızıllı bölgesi belirlendi.

Dörtyüz Katılımcıyla Toplantı

Bu kararın ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi, müteahhitler ve hafriyatçılara gönderdiği bir tebliğ yazısı ile 1 Mart 2018 tarihinden itibaren hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkları atık taşıma belgeli araçlarla Kızıllı bölgesine götürüleceği ve

yine hafriyat ihtiyacı olanında Kızıllı bölgesine giderek buradan ihtiyacını ücretini ödemek koşuluyla satın alabileceği bildirildi. Ayrıca taşıma işini yapacak araçların kontrolünü sağlamak adına GPS sisteminin takılmasının ve belediyeye kaydının yapılması zorunlu tutuldu.

Tebliğe hazırlıksız yakalanan hafriyatçılar, Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANTMÜTDER) Başkanı Deniz Karataş öncülüğünde Kepez ve Muratpaşa birlik başkanlarını yanına alarak Antalya Şoförler Odası Konferans Salonu’nda yaklaşık Dörtyüz katılımcı ile bir toplantı yaptı.

Maliyet 5 Kat Artıyor

Kararın uygulanması için bir geçiş süreci yaşanmadan ani geliştiğini ve belirsizlikler olduğunu belirten Karataş, yönetmeliği ‘sıkıntılı’ olarak nitelendirdi. Hafriyatın tonuna 7 TL ödemek zorunda kaldıklarını ancak yapılan görüşmelerle

bunu 3.50 TL’ye indirdiklerini belirten Karataş, “Belediye çok ciddi. Bu işi 1 Mart tarihinde yani yarın başlatacağını söyledi. ‘Neden illa sadece Kızıllı bölgesi?’ diye sorduk.

Kızıllı’da 40 dekar arazi yer ayırdıklarını vebunun dışında bir yere hafriyat dökülmesi halinde 50 bin 975 TL özel kişilere, 152 bin 925 TL’de tüzel kişilere ceza kesileceği söylendi, bu cezayı 5tl sine kadar kim nasıl hesapladı? 

Ayrıca bu hafriyat işini yapacakların araçlarına GPS takılması da zorunlu hale getirildi. Maliyet hesabı yaptık bu hafriyat maliyetini 5 kat arttırıyor, yani dairelere ortalama %7 ek maliyet ” dedi.

Vatandaşa Olumsuz Yansıyacak

Müteahhitlerin kendi aralarında hafriyatın çoğunu erittiğini, birine dolgu gerekli iken diğerinin kazısını kullandığını, her hafriyatın Kızıllı bölgesine taşınmasının gereksiz boş yere ekstra maliyet olduğunu ve bunun daire fiyatlarına dolaylı olarak da

vatandaşa olumsuz yansıyacağını anlatan Karataş, “Her hafriyat 40 km Kızıllı’ya gidemez. Yol uzak, fazla yük atılmasına sebep olacaktır, dolayısı ile tonajla ilgili sıkıntı yaşanır o yolda. Bizde,  hafriyatçı da ceza için çalışmıyoruz ki. 

Asbest ya da kimyasal özelliği olan, suyu ve çevreyi kirletecek vb. atıklar Kızıllı’ya götürülsün, depolama alanı olsun ancak her hafriyat o bölgeye gönderilmesin, ayrıca her ilçenin kendi depolama alanı olsun ki nakliye maliyetleri ve

trafik yükü azaltılsın amaç Çevre kirliliğinin önüne geçmek olmalı, belediye eliyle dayatmalı bir hafriyat ticareti değil ” dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım