Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

Antalya CHP İl Başkanı Kumbul: 100. Yıl’daki Alan Amatör Sporculara Tahsis Edilmelidir!

Antalya CHP İl Başkanı Kumbul: 100. Yıl’daki Alan Amatör Sporculara Tahsis Edilmelidir!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya İl Başkanı Ahmet Kumbul, 100. Yıl’da bulunan 40 bin metrekarelik alının büyükşehre tahsis edilmesi hakkında yazılı bir açıklamada bulundu. Kumbul, “40 bin metrekarelik bu alana, “Millet Bahçesi” yapılacağı duyuruldu.

Alanın nasıl projelendirileceği, gerçekten Antalya halkının nefes alabileceği bir yeşil alan mı olacağı soru işaretidir. Geçmişteki örneklere baktığımızda, buna benzer alanların belli başlı işletmelere tahsis edilerek, bir rant alanı haline dönüştürüldüğünü görmekteyiz” dedi.

Kumbul açıklamasında şunlara değindi:

“TOKİ tarafından 100. Yıl Spor Kompleksi içinde bulunan 40 bin m2’lik halkın spor yapması için ayrılan alan, önce imar planı değişikliği ile ticaret ve turizm alanına dönüştürülüp, ardından da satışa çıkartılmıştı.

İlçe Belediyesi’ne bilgi dahi verilmeden, Kanun Hükmünde Kararnamelerin Bakanlığa verdiği yetki ile yapılan bu plan değişikliğine askı süresi içinde Muratpaşa Belediyemiz yasal itiraz hakkını kullanmış.

Ardından Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası iptal için idare mahkemesine dava açmıştı. “Kentsel ve Bölgesel Spor Alanı” iken TOKİ tarafından “Ticaret ve Turizm Alanı” olarak planlanan, 100. Yıl alanı ile ilgili olarak sürdürülen

hukuk mücadelesinin sonucunda Antalya 2. İdare Mahkemesi tarafından geçtiğimiz günlerde imar planının iptali kararı çıktı.

Bütün bu gelişmeler üzerine mülkiyeti TOKİ’ye ait olan alan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, yeşil alan yapılmak üzere bedelsiz olarak Büyükşehir Belediyesi’ne verildi.

Bu konu hakkında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Cumhurbaşkanı ve Çevre ve Şehircilik Bakanı’na çevreci hassasiyetlerinden dolayı teşekkürlerini sunmuş.

Hatırlatmakta fayda var; TOKİ’nin hazırladığı, 12 katlık ticari alana izin veren imar planları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmıştı.

Meslek odalarının, Antalya Barosu’nun, Muratpaşa Belediyesi’nin girişimleri olmasaydı eğer; 100. Yıl’daki alan, yandaş müteahhitlere peşkeş çekilerek betona boğulacaktı.

40 bin metrekarelik bu alana, “Millet Bahçesi” yapılacağı duyuruldu. Alanın nasıl projelendirileceği, gerçekten Antalya halkının nefes alabileceği bir yeşil alan mı olacağı soru işaretidir.

Geçmişteki örneklere baktığımızda, buna benzer alanların belli başlı işletmelere tahsis edilerek, bir rant alanı haline dönüştürüldüğünü görmekteyiz.

Bir oldubittiye getirilmeden 100. Yıl Spor Kompleksi içindeki bu alan, geçmişte olduğu gibi amatör sporcuların yararlanacağını, halkın spor yapma ihtiyacını giderebileceği bir alan olarak projelendirilmeli, ranta kurban edilmemeli, halkın yararına sunulmalıdır.

Boğaçayı Projesi Daha İlk Yağışta Çamura Battı

Antalya’yı etkisi altına alan sağanak yağış sonrası, AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in, “çılgın proje” olarak adlandırdığı Boğaçayı projesinin olumsuz etkileri görülmeye başlandı.

Deniz suyunun içeri alınmasıyla yaşanabilecek facialar hakkında meslek odalarından, demokratik kitle örgütlerinden gelen uyarıların dikkate alınmamasının ilk sonucu, dünkü yağan yağmurla birlikte rekreasyon alanının sular altında kalması oldu.

Daha ilk yağışta yaşanan bu durum, şiddetli sel baskınlarında, Boğaçayı üzerindeki köprülerin yıkılabileceği, trafiğin ve akabinde hayatın felç olabileceği sonuçlar doğurabilir.

Nitekim Çakırlar ve Hurma mahallelerini birbirine bağlayan köprü, sağanak yağış sonrası oluşan su taşkını nedeniyle trafiğe kapatıldı.

Konyaaltı sahili, Boğaçayı’nın denize taşıdığı kum ve çakıl gibi malzemeler sonucunda bugünkü halini almıştır. Bu projeyle birlikte, dağlardan gelen taşların sahile ulaşması engellenecek ve sahilin zamanla yok olması riski ortaya çıkacaktır.

Bunun yanı sıra, deniz suyunun içeri alınması ile binlerce kişinin kullandığı su kaynakları kullanılamaz hale gelecek ve dere ekosistemi bozulacaktır. Daha yolun başındayken, Menderes Türel’in bu inattan vazgeçmesi,

meslek odalarının ve uzmanların uyarılarını dikkate alarak projeyi gözden geçirmesi gerekmektedir. Aksi halde, doğa ile inatlaşırsanız, bir süre sonra doğa kendi intikamını alır”

yukarı çık
0
Paylaşım