Menu
RSS

Akdeniz Üniversitesi’nde ‘Hocalı Soykırımı’ Anıldı

Akdeniz Üniversitesi’nde ‘Hocalı Soykırımı’ Anıldı

Akdeniz Üniversitesi Avrasya Araştırmaları Topluluğu, 26 Şubat 1992 tarihinde gerçekleşen Hocalı Soykırımının 24. yılında katledilen 613 Azerbaycan Türk'ü anısına yürüyüş gerçekleştirip, fotoğraf sergisi açtı.

Hocalı Soykırımının 24. Senesinde Akdeniz Üniversitesi Avrasya Araştırmaları Topluluğu tarafından düzenlenen etkinliklerde; Hocalı Soykırımında katledilenleri anmak ve Ermeni terörünü lanetlemek amacıyla yürüyüş ve soykırıma ait fotoğrafların gösterildiği sergi düzenlendi.

Akdeniz Üniversitesi Yakut Çarşısı’nda saat 13.00’de başlayan yürüyüşe yoğun katılım dikkat çekti.

Yürüyüş sonrasında basın açıklamasında bulunan Türk Dünyası Birlik Platformu Genel Sekreter Yardımcısı ve Avrasya Araştırmaları Topluluğu Başkanı Mustafa Koçyegit; “Tarihi ve hukuki olarak Azerbaycan’a ait olan Dağlık Karabağ bölgesinin Ermenilerce işgal edilmesi sonrasında kaçış yolu bırakılmayan Azerbaycan Türkleri, tarihin gördüğü en büyük vahşetlerden birine maruz kalarak anne karnındaki bebeklerine kadar katledildiler!” dedi.

Öte yandan Koçyegit, BM İnsan Hakları Bildirgesinin 2, 3, 5, 9 ve 17. maddelerinin ihlal edildiği bu vahşetle ilgili bugüne kadar hiç kimse yargılanmadığını ve Hocalı soykırımına katılmış Ermenilerin ve onların yardımcıları, yaptıkları insan haklarına ve uluslararası hukuki antlaşmalara -Cenevre Sözleşmesi, İnsan Hakları Beyannamesi, Vatandaş ve Siyasi Haklar Konusunda Uluslararası Sözleşme, Ateşkes Zamanında ve Askeri Çatışmalar Zamanı Kadın ve Çocukların Korunması Beyannamesi’ne- karşı olarak işlenmiş bir soykırım olduğunu ifade etti.

Dünya kamoyunun Hocalı soykırımına sessiz kalmasını eleştiren Mustafa Koçyegit, “Türk’ün mührünü tarihin alnına vuran aziz ecdadımıza mahcup olmamak için ne gerekiyorsa yapacağız. Bedelse, ödeyeceğiz! Çileyse, çekeceğiz! Fakat Türk’ün namus ve şerefini kesinlikle yere düşürmeyeceğiz.” ifadeleriyle basın açıklamasını bitirdi.

Basın açıklamasıyla sona eren yürüyüşün ardından, Olbia Sanat Galerisi Salon’unda “Hocalı Soykırımdır” fotoğraf sergisine geçildi. Hocalı Soykırımına dair önemli fotoğrafların sergilendiği salon, ziyaretçi akınına uğradı.

yukarı çık
0
Paylaşım