Antalya CHP İl Başkanı Nail Kamacı Oldu
- Yazan Kaktus Haber

CHP Antalya İl Kongresi’nde kullanılan (594) geçerli oyun (389)’unu alan yeni başkan adayı Nail KAMACI İl Başkanı seçildi.
Mevcut İl Başkanı Nuri Cengiz ise 208 oy aldı. Üçüncü aday olarak ismi geçen Altan Ayaz ise zamanında gerekli imzayı divana iletemediği için aday olamadı.
CHP 38. Antalya İl Kongresi Nâzım Hikmet Kongre Merkezi’nde yapıldı. Kongrenin divan başkanlığına oy birliğiyle CHP Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer seçildi. Kongreye Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, CHP ilçe başkanları, CHP ilçe belediye başkanları, CHP Antalya milletvekilleri,
CHP İl Kadın Kolları Başkan ve Yönetimi, Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, Tüm Bel Sen Antalya Şube Başkanı Mehmet Mercan, parti delegeleri ve partililer yer aldı. Seçim 2 aday arasında geçti. Mevcut Başkan Nuri Cengiz ile 22. Dönem Milletvekili Nail Kamacı başkanlık için yarıştı.
647 delegesi bulunan il kongresinde Nail Kamacı’nın listesi kazandı. Nail Kamacı 389 delegeden oy alarak CHP İl Başkanı olurken, Nuri Cengiz 208 oyda kaldı.
CHP Antalya İl Kongresi İstiklal Marşı ve Saygı duruşunun ardından CHP İl Başkanı Nuri Cengiz’in açılış konuşmasıyla başladı. Cengiz’in konuşmasının ardından kongre delegelerine seslenen Divan Başkanı CHP Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer “2024 seçimlerinde,
nasıl 11 büyükşehri aldıysak Manisa’yı da Denizli’yi de Bursa’yı Balıkesir’i de alacağız” dedi.
Dinçer konuşmasında şunları söyledi: “Umudumuz büyüktü iktidara çok yaklaştık kazanamadık, ama kazanamamamızın birtakım sebepleri vardı. Başında devletin bütün imkânlarını kullanan bir iktidarla mücadele ettik, valisiyle, kaymakamıyla, hâkimiyle her alanda devletin bütün imkânlarını kullanan
bir iktidarla mücadele ettik. Yalanın, montajın, iftiraların havada uçuştuğu bir seçim geçirdik. Bu olumsuzluklara, bütün bu imkânsızlıklara, haksız rekabete karşı biz bu ülkede farklı ideolojileri olan, bizimle belki aynı duyguları paylaşmayan 25,5 milyon oyu aldık. 25,5 milyonun umudu olduk.
Önümüzde bir yerel seçim var ve biz boynumuzda 25,5 milyonun yüküyle bir an evvel kongrelerimizi bitirip, kurultayımızı tamamlayıp sahalara çıkmanın ve mücadele etmenin zamanı olduğunu biliyoruz. 2024 seçimlerinde, nasıl 11 büyükşehri aldıysak Manisa’yı da Denizli’yi de Bursa’yı Balıkesir’i de alacağız.” dedi.
Divan başkanının konuşmasından sonra kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek yaptığı konuşmada “Türkiye’nin bütçesine göre en borçlu belediyesini aldık. Çalmadan, çaldırmadan ihalelerimizi şeffaf bir şekilde yaptık.
Ne günü geçmiş emekçilere borcumuz ne kurum ve kuruluşlara borcumuz var. Bundan sonra da hiçbir kurum ve kuruluşa borcumuz olmadan köylüsüyle,
çiftçisiyle hep birlikte ilçe belediyelerimizde belediye başkanlarımızın da sayısını arttırarak yeni kongrenin hayırlı olacağı düşüncesiyle il başkanlığında yarışan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Yapılan kura çekimi sonunda ilk konuşma hakkı verilen İl Başkan Adayı Nuri Cengiz yaptığı konuşmada “Yeri geldi hakarete uğradım, yeri geldi ağır dille eleştirildim, yeri geldi yok sayıldım ama bir Cumhuriyet Halk Partiliye yakışır bir şekilde il başkanlığının sorumluluğuyla hareket ettim” dedi.
Cengiz “Kimileriniz beni eleştirdiniz! Çünkü kimileriniz her söylenene cevap verecek, kendi partisi içinde elini masaya vuracak, belediye başkanlarıyla, milletvekilleriyle, genel merkez yöneticileriyle kavga edecek, parti içi ötekileştirmeye neden olacak il başkanı profili istediniz” dedikten sonra
konuşmasını şöyle sürdürdü: “Oysaki Antalya İl Örgütü’nün kavgaya değil, sükûnete ve ortak akla ihtiyacı vardı. Yeri geldi hakarete uğradım, yeri geldi ağır dille eleştirildim, yeri geldi yok sayıldım ama bir Cumhuriyet Halk Partiliye yakışır bir şekilde il başkanlığının sorumluluğuyla hareket ettim.
Çünkü kavgamız Cumhuriyet Halk Partisi içinde değil, dışarıda iktidara karşı olması gerekiyordu” dedi. “Listeler beğenilmedi. İttifak eleştirildi. Parti içi kavgalara girildi! derken başta genel başkanımız olmak üzere Antalya’da milletvekili listesinin sorumlusu il başkanı oldu” diyen Nuri Cengiz,
“Oysaki seçim öncesi bütün kamuoyu araştırılmalarında yüzde 36-37 arasında seyreden oy oranımız ancak yüzde 33’lere ulaşabildi. Bu da bizim, Antalya’da 8 vekil çıkarabilecekken, 6’da kalmamıza sebep oldu. Bu gözler neyi gördü, bu kulaklar neyi işitti biliyor musunuz?
Listeleri beğenmeyip, listeleri yapanlara ders vermek adına sahada başka partilere çalışanların ihanetini gördü ve duydu” ifadelerini kullandı.
Nuri Cengiz’in ardından ikinci aday Nail Kamacı kürsüye gelerek yaptığı konuşmada; “Cumhuriyet Halk Partisi yeniden yapılandırılmalı. Tüzük konusunda Cumhuriyet Halk Partisi kendine gelmelidir. Çünkü üyelerle üst düzey arasındaki ilişkiler bitti. Neden bitti? Çünkü uzun zamandır ön seçim yapmıyoruz” dedi.
Kamacı “Arkadaşlar ben partinin içinden gelen biriyim. Geçmiş bugün başlamadı, geçmiş 1992’lerde başladı. Binamızda yoktu, telefonumuz da yoktu, hiçbir şeyimiz yoktu her şeyi arkadaşlarımla gönüllülük esasıyla ödedik” dedikten sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eskiden konser salonları doluyordu;
üstelik biletler parayla satılıyordu. Bugün ücretsiz konser düzenleniyor ama konser alanı yine dolmuyor, partililer gelmiyor. Bugün neden gelmiyorlar? Parasız geldikleri halde neden gelmiyorlar. Geçenlerde parti binasında basın açıklaması yaptım kaç kişi vardı, 500 kişi vardı.
Bunlar geçmişin özlemidir. Cumhuriyet Halk Partisi yeniden yapılandırılmalı. Tüzük konusunda Cumhuriyet Halk Partisi kendine gelmelidir. Çünkü üyelerle üst düzey arasındaki ilişkiler bitti. Neden bitti? Çünkü uzun zamandır ön seçim yapmıyoruz. Partililerin en çok istediğinden bir tanesi ön seçim.
1999’dan sonra bir kez ön seçim oldu, 2015 yılında. Onun dışında ön seçim hatırlamıyorum. 14 taneye ilçeye katıldım, bugüne dek... 14 ilçenin beşinde konuşma yaptım. Arkadaşlar, neden aday olmuyorsun diye sordu. Söylediğim şey şudur; benim delegem yok, benim arkamda bir insan yok aday olmam dedim.
Ama Kepez gençlerine buradan teşekkür ediyorum. Gökhan Ölmez, Önder Kurnaz ve Deniz Demiröz’e… Onlar bir gün telefon açtılar; sayın başkan dediler, bizim bir önerimiz var. Buyurun dedim, senin il başkanı istiyoruz dediler. Nasıl olacak bu iş dedim.
Bakın bana neden il başkanı oluyorum, onu söyleyin dedim. Bana örgüt iradesini yansıtacak olan sensin dediler. Daha sonra da Muratpaşa ve Konyaaltı ilçe başkanlarıyla görüşerek benim aday olmam konusunda ortak mutabakata vardılar. Daha sonra belediye başkanlarıyla görüştüm.
Size bir şey sorayım ya, sosyolojik bir gerçektir belediye başkanları partiyi etkilemesin, yalan mı söylüyorum. Bir Kumluca Belediyesi hariç görev herkesin güvendiği örgüt var. Gerçek değil mi bunlar? Daha önce siz belediye başkanı olurken, milletvekili olurken bu belediye başkanları gayet iyiydi,
beni desteklediği zaman acaba bir şey mi var? Sorun mu var? Neden arkadaşlar yan yana geldi diye soruyorlar.”
Haberin Videosu:
Seçecekleri Yeni İl Başkanları, Belediye Başkanlarımıza Hayırlı Olsun
İmza sayısı konusunda Belediye başkanlarının baskısıyla kendisine oy veren delegelerin imzalarını geri çektirdiklerini söyleyen Altan Ayaz kürsüde yaptığı konuşmada oldukça sert sözlerle belediye başkanlarına seslendi.
“Listeyi 3 dakika geç teslim etmesi gerekçesiyle adaylığı onaylanmayan Altan Ayaz yaptığı konuşmada şunları söyledi:
Dün akşam itibariyle ciddi bir imza desteği bize verilmiş olmasına rağmen bugün sabah geldiğimiz noktada imzalarımız muktedirlerin baskıyla geri çektirilmiş, bize destek veren değerli il delegelerimiz ne yazık ki sindirilmiştir. Bugün geldiğimiz noktada "İmza veremem, ama oyum senin"
gibi parti içi demokrasinin yüz karası bir durumla karşı karşıya kaldık.
Yaşanan bu gelişmeler nedeniyle imzalarımızı tam zamanında yetiştiremedik. Biz genciz, bu partinin vicdanıyız, biz bu partinin onurlu üyeleriyiz. Biz kirli pazarlıkların, kapı arkası hesaplaşmaların içerisine girmeyeceğiz. Biz bu partinin onuruyuz. Daha yolumuz uzun.
Hepinizle bu onurlu siyaseti yapmaya devam edeceğiz. Bilmenizi isterim ki, bu kongreyi talepsiz, pazarlıksız noktalıyor olmanın övüncüyle tamamlıyorum. Seçecekleri yeni il başkanları, çok değerli, sayın belediye başkanlarımıza hayırlı olsun.
Çakalların ulumasına, karşı örgütlü olmak için, örgütün iradesini egemen kılmak için, muktedirlerin saltanatını yıkmak için geliyoruz. Hepinizi en devrimci duygularımla selamlıyorum”
Kesin olmayan sonuçlar YSK tarafından kesinleştirildikten sonra devir teslim yapılacak.
Yönetim Kurulu Asil
Tekin Açıkalan, Anıl Akbulut, İrfan Akgün, Taner Akpınar, Ali İhsan Altınbilek, Mustafa Altıner, Ümüt Aslan, Ömercan Atmaca, Gazi Baykın, Necla İnci Bayrak, Esin Bayrı, Şenay Demiralay, Burhan Demiröz, Neclet Döş, Fevzihan Duygu Engin, Tahir Erdem, Günay Fırat, Serpil Gül, Mustafa Kozak,
Ali Müncester, Mustafa Fatih Özcan, Buğra Özçelik, Sezer Selçuk, Özge Sönmez, Mehmet Tosun, Hatice Kübra Turan, Erdem Uğur, Lokman Uysal, Ziya Berkhan Yaman, İsmail Yılmaz, Kadir Zeybek, Mehmet Zorlu.