Menu
RSS
Başkan Böcek’e Kaş’ta Sevgi Seli

Başkan Böcek’e Kaş’ta Sevgi Seli

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

CHP Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Kotan: Bu Kenti Birlikte Yöneteceğiz

CHP Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Kotan: Bu Kent…

CHP Konyaaltı Belediye Başkan ...

Sandığa Son 10 Gün: Seçim Yasakları Başladı

Sandığa Son 10 Gün: Seçim Yasakları Başladı

YSK'nın takvimine göre seçim y...

Antalya Mimarlar Odası: 12 Parti Yerel Seçim Manifestomuza Cevap Vermedi

Antalya Mimarlar Odası: 12 Parti Yerel Seçim Manif…

Mimarlar Odası Antalya Şubesi ...

Antalya DİSK: İşçiler Varsa Umut da Var

Antalya DİSK: İşçiler Varsa Umut da Var

DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi ...

Başkan Böcek Sahurunu Öğrencilerle Yaptı; Sahur Sofrasını Kendi Hazırladı

Başkan Böcek Sahurunu Öğrencilerle Yaptı; Sahur So…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

LÖSEV: Sağlık Bakanı’nı Hesap Vermeye Davet Ediyoruz

LÖSEV: Sağlık Bakanı’nı Hesap Vermeye Davet Ediyor…

Lösev tarafından yapılan yazıl...

Prev Next

Yargıtay’dan YSK Üyeliğine Seçilen İkinci İsim Belli Oldu, Üçüncü İsim İçin Kavga Sürüyor

Yargıtay’dan YSK Üyeliğine Seçilen İkinci İsim Belli Oldu, Üçüncü İsim İçin Kavga Sürüyor

Yargıtay içindeki İslamcı ve milliyetçi gruplar arasında yaşanan anlaşmazlık, Yargıtay'daki YSK üyeliği seçimini kilitledi. İkinci isim 17. turda belirlendi ancak üçüncü isim için kavga sürüyor

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muharrem Akkaya’nın arasında bulunduğu beş YSK üyesinin görev süresi dün itibariyle doldu. Bu 5 üyenin yerine Danıştay 2 yeni üye seçerken 3 kişiyi belirleyecek Yargıtay’da ise kriz yaşanıyor. Yargıtay içindeki İslamcı ve milliyetçi gruplar arasında yaşanan anlaşmazlık, Yargıtay’daki seçimi kilitedi.

23 Ocak’ta yapılan seçimde Yargıtay 8. Hukuk Dairesi üyesi Fevzi Eroğlu 190 oy alarak YSK üyesi oldu. Ancak diğer iki YSK üyeliği seçiminde diğer adaylar salt çoğunluğa ulaşamadı. Salt çoğunluk için 180 oy gerekirken Eroğlu’nun seçildiği 14. turda 10. Ceza Dairesi üyesi Talip Bakır 133 oy,

12. Hukuk Dairesi üyesi Serdar Mutta 121 oy, 7. Ceza Dairesi Üyesi Bülent Savtok 115 oy, 4. Ceza Dairesi Üyesi Necip Topuz 106 oy, 11. Ceza Dairesi Üyesi Ahmet Badalı ise 62 oy aldı. Tepki olarak 24 üye geçersiz, 8 üye ise boş oy kullandı. Ancak hiçbir aday, 180 oy barajını geçemediği için YSK üyesi seçilemedi.

Seçimin 17’nci turunda, Yargıtay 10. Hukuk Dairesi üyesi Talip Bakır, 189 oy alarak YSK’nın yeni üyesi oldu. Ancak üçüncü isim hâlâ seçilemedi.

Kavga Sürüyor

Genel seçim öncesinde Yargıtay içindeki İslamcıların ve milliyetçilerin kavgası sürüyor. DW Türkçe’nin Yargıtay kulislerine dayandırdığı haberine göre, seçimlerin kilitlenmesinin nedeni yüksek mahkemedeki iktidar bloku içerisinde yaşanan anlaşmazlık. Seçimlerde hem İslamcılar hem de milliyetçiler,

kendi arasında anlaşamadı. İslamcı kanat içerisinde Hakyolcu grubun Serdar Mutta’yı MGV’cilerin (Milli Görüş Vakfı) ise Talip Bakır’ı desteklediği, bu nedenle anlaşmadığı sağlanamaması nedeniyle oyların bölündüğü belirtiliyor.

Benzer bölünme, Yargıtay’daki milliyetçi üyeler arasında yaşanıyor. Ahmet Badalı ve Necip Topuz isimlerinde bu nedenle milliyetçi üyelerin uzlaşamadığı öğrenildi.

Yargıtay üyesi Bülent Savtok’un ise sosyal demokrat kökenli olduğu öğrenildi.

Seçim Sonuçlanamazsa Ne Olacak?

Yargıtay’daki seçim sonuçlanmazsa, görev süresi dolan YSK Başkanı Akkaya ve diğer 4 üye görevine devam edecek. Bir üyenin dahi eksik kalması durumunda yeni seçilen üyeler görevine başlayamıyor. Bu durum, 2023 seçimlerini görev süresi olan YSK Başkanı ve üyelerin yürütmesine neden olabilecek.

İlerleyen turlarda Yargıtay’daki seçimin sonuçlanması halinde ise yeni seçilen 5 üyenin katılımıyla YSK toplanacak. 11 üyeli YSK, kendi arasından bir Başkan ve bir de Başkanvekili seçecek.

Yeni seçilecekler dâhil 11 üyenin bugüne kadar hiçbir seçim tecrübesi bulunmuyor. Bu nedenle ilk seçim tecrübelerini 2023 seçimlerinde yaşayacaklar. Sendika.Org, AA, DW Türkçe

yukarı çık
0
Paylaşım