Menu
RSS

Kültür Sanat Sen: Daha İyi Çalışma Koşulları Ve Güvenceli İstihdam İstiyoruz

Kültür Sanat Sen: Daha İyi Çalışma Koşulları Ve Güvenceli İstihdam İstiyoruz

Kültür Sanat Sen sanat emekçilerine kadro verilmesi ilan edilmesine rağmen sevinç yerine güvencesizliğe mahkum edildiğini belirten yazılı bir açıklama yaptı.

Sendikadan yapılan açıklamada “Sanat kurumlarına yıllardır yeni kadro verilmemesi ve mevcut boş kadrolar için sınav yapılmaması dolayısıyla sanat emekçileri zaten mezun, misafir, süreli sözleşmeli, figüran vs. pozisyonlarında çalışmaktaydılar.

11 Ay 28 gün gibi yıldan eksik sözleşmeler ile güvencesiz ve bir hayli esnek mesailerle çalıştırılan sanat emekçileri 703 KHK sonrası güvenceli istihdam beklerken 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B i Ek 8 maddesi kapsamında eski sözleşmelerine yakın bir çalışma biçiminin içinde buldular kendilerini” denildi.

Kültür Sanat Sen Genel Merkezince yapılan açıklama şöyle devam etmekte: “Geçtiğimiz günlerde gerek Kültür ve Turizm Bakanı gerek Çalışma Bakanı ve gerekse Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan sözleşmeliye kadro müjdesi açıklamalarıyla diğer tüm güvencesiz çalışanlar gibi

sanat emekçileri de büyük beklentiler içine girmişlerdi. Ancak 28 Kasım 2022 günü yapılan kabine toplantısı sonrası sözleşmeli sanatçıların kapsam dışı bırakıldığının açıklanması sanat kurumlarında büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır.

Hazırlanan yasa taslağında sanat emekçilerinin kapsam dışı bırakılması sanat kurumlarında emek sömürüsünün, güvencesizliğin devam edeceği anlamına gelmektedir. Gelecek kaygısı yaşayan sanat emekçilerinden nasıl bir sanatsal performans beklenebilir.

Sahnelerde gösterişli kostümler, ışıklar ile seyirciye sunulan eserler ve tüm bu şaşanın altında aslında gerçek bir dram yaşanıyor ve bu kararla bu dram devam edecektir. 1800 lü yılların çalışma koşullarına benzeyen zor koşulların ağırlığı altında ezilen sanat emekçileri üst yönetimlerin “performans” beklentileri ile

zor koşullarda çalıştırılmaya devam edeceklerdir.

Kültür ve Turizm Bakanının sanat emekçilerine kadro verileceğini ilan etmesiyle yaşanan sevinç yerini güvencesizliğe mahkûm edilen sanat emekçilerinin dramına bırakmıştır.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B Ek 8. maddesi kapsamında bir yıl içinde 11 ay 28 gün süresince sözleşmeli pozisyonlarda çalıştırılan sanat emekçilerinin hazırlanan yasa kapsamına alınmasını, sanat kurumlarına ve sanat emekçilerine yapılan bu haksızlıklara bir an önce son verilmesini,

nitelikli kamusal hizmet üretebilmek için daha iyi çalışma koşulları ve güvenceli istihdam istiyoruz”

yukarı çık
0
Paylaşım