Menu
RSS

Birleşik Kamu İş: Sadaka Değil Emekçiye Gerçekçi Enflasyon Oranında Zam İstiyoruz!

Birleşik Kamu İş: Sadaka Değil Emekçiye Gerçekçi Enflasyon Oranında Zam İstiyoruz!

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık yaptığı yazılı açıklamada “AKP iktidarı döneminde işsizlik artmış, siyasi ve ekonomik istikrarsızlık da tavan yapmıştır.

Enflasyon çift haneli rakamlara çıkarken, yoksulluk artmış ve emekçilerin yaşam koşulları kötüleşmiştir” dedi.

Balık: “TÜİK’in açıkladığı haziran enflasyonu aylık yüzde 1.94; yıllık yüzde 17.53’e çıkmıştır. TÜİK tarafından resmi olarak açıklanan enflasyon rakamı artmış olmasına rağmen emekçilerin tüketim sepeti daha da yüksektir.

Birleşik Kamu-İş KAMU-AR’ın Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 artış, yılın ilk yarısından %15, son bir yılda ise %32,9 oranında artış yaşanmıştır” dedikten sonra açıklamasına şöyle devam etti:

“AKP’nin kamu çalışanlarını açlığa ve yoksulluğa mahkûm ettiği sözde toplu sözleşme masası kara bir tabloydu öyle de oldu. Kamu emekçilerine, memur emeklisine atılan yüzdelik rakam kazığı ortadadır.

Bilindiği gibi kamu emekçilerine yapılacak zammın %3’lük kısmı toplu sözleşmeden kaynaklanırken % 5,45’lik kısmı enflasyon farkı olarak verilecektir. İlk altı aydaki enflasyon oranın belli olmasıyla Temmuz ayı itibari ile % 8, 45 zam yapılacaktır.

Sözleşme masası, kamu emekçilerine mali ve sosyal haklar açısından da şimdiye kadar kamu emekçileri hiçbir kazanım elde edememiştir. Kamu emekçileri refah artışından pay alamamakla kalmamış, enflasyona altında ezilmişlerdir.

AKP iktidarının; ekonomik kriz ve pandemi salgınının ağır şartlarında kamu emekçilerine, emeklilerine TÜİK’in manipülasyonlu rakamları üzerinde yüzdelik oranlı zulüm yapmaktadır.

TÜİK, sepet oyunlarıyla enflasyonu eksik hesaplayarak, kötü ekonomi yönetiminin yol açtığı yüksek enflasyonu gizleyerek bütün faturayı emekçilere ödetmektedir.

Elektrik ve doğalgaz zamları başta olmak üzere son zamlarda dâhil edilmesiyle birlikte enflasyon ve yoksulluk rekor düzeye çıkmıştır. Fiyat artışları ve hayat pahalılığı yapılan zammı kamu emekçilerinin cebine girmeden fazlası ile geri almıştır.

Kamu emekçileri açlık, sefalet ve enflasyon altında ezilmektedir.

Milyonlarca kamu emekçisi, emeklisi ve ailelerini sevindirecek ve her dönem yaşadığımız kayıpların giderilmesini sağlayacak koşullar şunlardır:

AKP iktidarı ve TÜİK, enflasyonu gizleyen anlayışını ve sahte verilerle açıklanan oranları terk etmelidir.

Kamu emekçilerinin sadece satın alma gücünün korunabilmesi için maaşlarına en az yüzde 30 oranında zam yapılmalıdır.

1 Ağustos 2022-2023 yıllarını kapsayacak sözde 6. Dönem toplu sözleşme masasında geçmişe yönelik kayıplar giderilmelidir. Önümüzdeki Toplu Sözleşme görüşmeleri; ekonomik krize, enflasyona,

büyüme rakamlarına ve gerçekçi ülke koşullarına göre belirlenmelidir.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; kamu emekçilerinin sabredecek, kemer sıkacak hali kalmamıştır. Kamu emekçilerinin hakkını aramak için her tür demokratik ve meşru zeminde mücadele edeceğimiz açıklıyoruz”

yukarı çık
0
Paylaşım