Menu
RSS

Gezi Davası’nda Karar: Kavala’ya Ağırlaştırılmış Müebbet

Gezi Davası’nda Karar: Kavala’ya Ağırlaştırılmış Müebbet

Osman Kavala hakkında hükümeti kaldırmaya teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, casusluk suçlamasından beraat kararı verildi.

Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi'ye 18’er yıl hapis cezası verildi. Hepsinin tutuklanmasına karar verildi

Gezi Davası’nda karar: Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet; Yapıcı, Mater, Altınay, Özerden, Atalay, Kahraman, Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis

AKP iktidarının hukuku ayaklar altına alarak bir siyasi intikam davasına dönüştürdüğü Gezi Davası’nda karar açıklandı. Osman Kavala hakkında hükümeti kaldırmaya teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, casusluk suçlamasından beraat kararı verildi. Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay,

Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis cezası verildi. Hepsinin tutuklanmasına karar verildi.

Kararın açıklanmasının ardından Mücella Yapıcı mahkeme salonuna dönerek zafer işareti yaparken, Can Atalay da Silivri Cezaevine götürüleceklerini söyledikten sonra “Zulme boyun eğmeyeceğiz” diye seslendi. Salondan “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları yükseldi.

Mahkeme Heyetinde Bir AKP Vekil Adayı

Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden ve Yiğit Ali Ekmekçi’nin yargılandığı Gezi Davası’nda kararın açıklanacağı duruşmada Avukat Evren İşler mahkeme heyetinden Murat Bircan’ın AKP’den milletvekilli aday adayı olduğunu ortaya çıkardı.

Avukatların heyetin dosyadan çekilme talebi “davayı uzatma girişimi” denilerek kabul görmedi.

Son Sözler: “Sözün Bittiği Yerdeyiz”

Yargılananlar son sözlerinde şöyle konuştu:

Mücella Yapıcı: “Son sözüm olduğunu düşünmüyorum. Ben 50 yıllık bir meslek insanıyım. Olabildiğince aydın olmaya çalıştım. Hiçbir zaman şiddeten yana olmadım. Toplum yararına mesleğimi onurla yürüttüm. Bugüne kadar tek bir çocuğuma haram lokma yedirmedim. hırsızlık, uğursuzluk, yolsuzluk yapmadım.

Mesleğimi mesleğim doğrultusunda kullandım. Yaşamımdan onur duydum. Aynı onuru benim yaşıma gelince sizin de yaşamınızı umuyorum. Hüküm sizindir.”

Çiğdem Mater: “Bu iddialarla yargılanmayı esefle karşılıyorum. Darbeci olarak yargılanmayı kabul etmiyorum. Protestolar sırasında gençleri öldürenlerin peşine düşülmesini beklerdim, ama onun yerine bu dava açıldı. Osman Kavala’nın hayatından çaldığınız 4,5 yılı geri veremezsiniz.

Tüm suçlamaları reddediyor, derhal beraatimi talep ediyorum.”

Mine Özerden: “Yürütmenin yargı üzerindeki vesayetinin son bulmasını, güçlünün hukukunun yerine hukukun gücünün galip gelmesini talep ediyorum ve beraatimi talep ediyorum.”

Can Atalay: “Harama el uzatmadık kul hakkı yemedik, devleti kendi çıkarlarımız için kullanmadık, devletin gücünü ele geçirip yandaşlarımızı zengin etmedik. Suç işlemedik. Avukatlık, mimarlık, şehir plancılığı yaptık. Bu yargılama faaliyeti değil. Eğer sorun Gezi direnişini sahiplenmekse, sahipleniyoruz.

Bu bir son değil. Bu daha başlangıç mücadeleye devam.”

Tayfun Kahraman: “Sözün bittiği yerdeyiz. Olmayan bir suçla ilgili burada yargılama yapılıyor. Gezi başarıyla sonuçlandı, çünkü park olarak korundu. İstanbul’da elde ettiğimiz tek başarı belki de budur. Kent suçlarına karşı muhalif olmaktan dolayı yargılanıyoruz. Vicdanen bir karar vereceksiniz.

Talimatla yürüyen bu yargılama sürecini reddetmenizi ve bu davayı kapatmanızı istiyoruz.”

Osman Kavala: “AİHM’in hak ihlali kararından sonra aleyhime sunulan delillerin hiçbiri beni suçla ilişkilendirip makul şüphe yaratmadığını açıkladıktan sonra delil olmayan delillerle hakkımda ağrılaştırılmış müebbet hapis istenmesi hukuki değildir. Bu aynen ikinci iddianamedeki suçlar gibi yargı kullanılarak yapılan bir suikast eylemidir.”

Kavala SEGBİS İle Bağlandı

Osman Kavala duruşmaya tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Bağlantı sorunu nedeniyle Kavala’nın görüntü akışında sorun vardı, sadece sesi duyuldu. Sorun giderilince Kavala’nın görüntüsü geldi.

Tutuksuz yargılananlardan Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi avukatları ile duruşma salonundaydı. Duruşmayı çok sayıda basın mensubu, gözlemci ve seyirci takip etti.

Avukatlar Beyanlarda Bulundu

Duruşma avukat beyanları ile başladı. Avukatlar iddianamedeki ve mütalaadaki eksikliklere dikkat çekti, suçlamalardaki dayanakların yoksunluğundan söz etti, suçun oluşmadığını anlattı ve beraat taleplerinde bulundu.

72 Sayfalık Mütalaaya 72 Sayfalık Savunma

Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman’ın avukatı Fikret İlkiz, davanın önceki yıllarda geçirdiği süreci anlatırken “Tekrarların tekrarını yaşıyoruz. Yargı organlarından hiçkimse aynı şeyleri tekrarlatmak için insanları ceza davasında sanık yapma hakkına sahip değildir” dedi.

İlkiz, 72 sayfalık yazılı savunmasını mahkemeye sundu.

Duruşma Öncesi Adliye Önünde Açıklama

Gezi Davası’nda bugün görülecek karar duruşmasının ikinci günü öncesi Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı. Taksim Dayanışması adına basın açıklamasını Akif Burak Atlar okudu.

yukarı çık
0
Paylaşım