Menu
RSS

CHP Ekonomi Masası Koordinatörü Budak: Süt Üreticilerinin Durumu Her Geçen Gün Kötüye Gidiyor

CHP Ekonomi Masası Koordinatörü Budak: Süt Üreticilerinin Durumu Her Geçen Gün Kötüye Gidiyor

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak’ın Koordinatörlüğünü yaptığı Ekonomi Masası, 44’üncü il ziyaretini 11 Kasım’da Uşak’a gerçekleştirdi.

Türkiye’nin ilk şeker fabrikasının Uşak’ta kurulduğuna vurgu yapan Budak, “Uşak halkı kendi ürettiği şekere ulaşamıyor. Bakkal ve market esnafı yanı başındaki fabrikadan şekere ulaşmakta güçlük çekiyor. Uşak esnafının kendi deyimiyle burada devlet eliyle karaborsa yaratılmış durumda.

Diğer bir önemli sorun, süt üreticilerinin yaşadığı zorluklar. Geçen yıla göre üç kat artan maliyetlerden dolayı çıkmaza girmiş vaziyetteler. Durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Bu koşullar içinde üretime devam etmeleri imkansız” diye konuştu.

CHP’li Budak, Uşak ziyareti hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

“Uşak bakkal ve market esnafı, Türk Şeker’in anlaşmalı olduğu bayilerden şeker alabilirse fiyatlar aşağı düşüyor. Tedarik sağlayanların ekim ayı itibariyle sözleşmeleri bittiği için onlardan şu anda şeker temin edemiyorlar. Fabrikadan şeker tedarik edebiliyorken kilosu 19-20 TL olan şeker, şu anda 28-30 TL’den satılıyor.

Uşak'taki bakkal ve esnafın fabrikadan bir çuval dahi şeker alma imkanı yok, dışarıdan alıyorlar. Kapasite raporları ile şeker alma imkanı sağlanan imalatçılar ve üreticiler de iki aydır şeker alamıyorlar.

Tarım Ve Hayvancılık Can Çekişiyor

Süt üreticileri isyan ediyor. Bir sağman hayvan günlük 150 lira yem yiyor. Bunun yanında diğer maliyetlere katlanıyorlar. Üretime devam etmek istiyorlar ama işin içinden çıkamıyorlar. Bir çiftçi geçen yıl 50 bin liralık tohum-gübre yatırımı yaparken bu yılın yarısında 150 bin lira yatırım yapmak zorunda kaldığını söylüyor.

Maliyetler bu düzeydeyken ne kazanacağım diye soruyor. Ticaret Borsası Başkanı, destekleme miktarlarının çiftçiyi teşvik edecek niteliğinin kalmadığını belirtiyor. Hayvancılık kooperatiflerinin yüzde 90’ı iktidarın yanlış politikaların yüzünden batma noktasına gelmiş durumda.

Vatandaş hayvanını besleyemediği için borçlanıyor. Borcunu ödeyemediği için de satmak zorunda kalıyor.

Zincir Marketlere Sınırlama Getireceğiz

Gittiğimiz her ilde esnaf, zincir marketlerden şikayet ediyor ve sınırlama getirilmesini istiyor. Geçmişte bu konuda uyarılarda bulunduk, tedbir alın dedik, dinletemedik. Her sokakta, her köşe başında ve hatta köylerde bile zincir marketlere rastlıyoruz.

Böylesine düzensiz ve plansız şekilde market açılmasına göz yumulamaz. Hem sosyal hem de ekonomik yapı bozuluyor. Esnafla kurulan sosyal dayanışma kültürü bu marketler nedeniyle erozyona uğruyor. Biz bu konuda bir kanun teklifi hazırladık, meclise getirdik.

AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. İktidara geldiğimizde ilk iş olarak zincir marketlerin faaliyet alanını düzenleyeceğiz. Köylere kadar girmiş zincir marketleri zapturapt altına alacağız. Büyümelerini engelleyeceğiz. Esnafın zincir marketlerle rekabet etme şansı yok. Böyle devam etmesi mümkün değil.”

yukarı çık
0
Paylaşım