Menu
RSS

Bir Fuardan Çok Fazlası; YÖREX

Bir Fuardan Çok Fazlası; YÖREX

Antalya Ticaret Borsası’nın sevilen başkanı Ali Çandır’ın Türkiye’ye hediyesi Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREKS) pandemi nedeniyle verilen 1 yıllık aradan sonra 11’incisiyle bir kez daha sevenlerine kapılarını açtı.

Dün, yani açılışının ikinci gününde gittim. Malum pandemi koşulları hala devam ediyor diye katılımcı ve ziyaretçilerin az olacağını düşünüyordum ancak yanıldığımı daha ANFAŞ Fuar Merkezi’ne 500 metre kala anladım. ‘Türkiye’nin en çok sevilen fuarı’ yine sevenlerinin akınına uğruyor.

ANFAŞ’ın dev park alanı hınca hınç dolu, yakın çevre insan kaynıyor. Sanırım ANFAŞ önünden geçen tramvay önceki günden itibaren en yoğun günlerini yaşıyor.

Bilindiği gibi YÖREKS, yok olmaya başlayan yöresel ürünlerin yeniden üretimi, tanıtımı, Coğrafi İşaretli ürünlerde farkındalık yaratmak, yerelden ve yerinden üretimi teşvik ederek kırsal kalkınmayı sağlamak gibi amaçlarla 2010 yılında başlatılmıştı. 10 yılda 1 milyon 131 bini aşkın ziyaretçi sayısına ulaşan,

3 bin 386 katılımcı ile binlerce ürünü ziyaretçiyle buluşturan YÖREKS sayesinde kamuoyu ‘Coğrafi İşaretli ürün’ kavramıyla tanıştı. Türkiye’nin en çok ziyaret edilen ve yine tekrar ediyorum ‘en çok sevilen’ fuarı sayesinde kamuoyu ‘Coğrafi İşaret’in ne olduğunu öğrendiği gibi

Coğrafi İşaretli ürün sayısında da patlama yaşandı. YÖREKS’in başladığı 2010 yılında 109 olan coğrafi işaretli ürün sayısı 5 katına çıkarak 511'e, coğrafi işaret başvuru sayısı ise 160'tan 583'e ulaştı. Ve bu sayılar her geçen gün hızla artıyor.

YÖREKS’in yarattığı farkındalık piyasalara da yansıdı. Son yıllarda pıtırak gibi neredeyse her köşe başında açılan yöresel ürün satan marketler bunun en somut göstergelerinden biri.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 2008’de başlattığı ‘Kriz varsa, çare de var’ kampanyasından esinlenerek  ‘Sizin Oraların Nesi Meşhur’ mottosuyla yola koyulan YÖREKS’in bugün artık bir ‘marka’ olduğunu söyleyebiliriz. Antalya’dan başlayan ancak kısa sürede

Türkiye’ye mal olan bu markanın yaratıcısı ise hiç şüphe yok ki ATB Başkanı Ali Çandır. Her ne kadar tevazu gösterip “Bu YÖREKS’e katkı koyan, destek veren herkesin başarısı” dese de Çandır demek YÖREKS demek, YÖREKS demek memleket demek…

Çünkü YÖREKS bir fuardan çok daha fazlası…

YÖREKS memleket demek, gurbettekilerin sılayla buluşması demek…     

YÖREKS, buram buram kokan ANADOLU demek…

Pandemi öncesi yapılan 10’uncu YÖREKS’i 276 bin 288 kişi ziyaret etmişti. 11’incisi için 300 bin ziyaretçi öngörülüyor ki ben pandemi koşullarına rağmen ziyaretçi sayısının 300 bini da aşacağına inanıyorum. Çünkü insanlar YÖREKS’te sıla hasretini dindiriyor.

Standlar arasında gezerken çocukluk, gençlik anılarını tazeliyor. Aldığı her nefeste Anadolu’yu kokluyor. Bu yüzdendir ki, daha biri bitmeden öteki fuarın gününü saymaya başlıyor. Bu yüzdendir ki, çok daha büyük ve eski fuarlar ziyaretçi bulmakta zorlanırken YÖREKS akına uğruyor.  

ATB Başkanı Ali Çandır, fuarı ‘bin bir çeşitli ürünle adeta Anadolu’nun harmanlandığı yer’ olarak tanımlarken, “Türkiye’nin üretim, insan ve psikolojik DNA’sını buraya yansıtmaya çalışıyoruz. Herkese de Anadolu turunun garantisini veriyoruz” diyor. Kesinlikle doğru.

Eğer hala gitmediyseniz gidin ve bu Anadolu turuna katılın. Eminim doyamayacaksınız. Birgün sonra tekrar gidecek, hatta benim ve bir çok kişinin yaptığı gibi, ‘Niye daha uzun değil’ diye isyan edeceksiniz.

Ve 12’inci YÖREKS’i şimdiden özlemle bekleyeceksiniz…

yukarı çık
0
Paylaşım