Menu
RSS

Antalya’ya Gelen DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu Sağlık Emekçileriyle Buluştu

Antalya’ya Gelen DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu Sağlık Emekçileriyle Buluştu

Akdeniz Üniversitesi’nde DİSK üyesi sağlık emekçileri DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile bir araya geldi. Sağlık emekçilerinin sorunlarını dinlemek ve onlarla bir arada olmak için DİSK Akdeniz Temsilcisi Vedat Küçük ile birlikte

Akdeniz Üniversitesi’ndeki sağlık emekçileri ile bir araya gelerek onların sorunlarını dinledi. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Bütün sağlık çalışanlarına aşı yapılmalı. Çalışma süreleri kısaltılmalı” “Sağlıklarına kaybetme pahasına

büyük bir fedakarlıkla sağlık emekçileri pandemiyle mücadelede ön saflarda. İktidar sağlık çalışanlarının sesini duymalı. Bütün sağlık çalışanlarına aşı yapılmalıdır. Covid-19’un sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı sayılmalıdır.

Sağlık emekçilerinin çalışma sürelerinin kısaltılması gerekmektedir. Yıllardır atama bekleyen sağlık çalışanları bir an önce atanmalıdır. Ve tüm sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığının ödenmesi öncelikli taleplerimizdir.”

Öte yandan ülke gündeminde çokça konuşulan asgari ücret konusuna da değinen Çerkezoğlu “Kriz ve salgın emekçi sınıflarını yoksullaştırdı. Asgari Ücret tespit süreci bildiğiniz gibi Türkiye’nin en büyük ücret pazarlığıdır.

Asgari ücret birçok Avrupa ülkesinde sembolik bir ücrettir ama Türkiye’de milyonların meselesidir. 10 milyon işçi asgari ücretin altında ve asgari ücrete yakın çalışmaktadır.

Asgari ücret aileleriyle birlikte on milyonlarca yurttaşın meselesi olarak çalışma hayatının en temel konularından biridir" diye belirtti.

Türkiye'nin asgari ücretliler toplumu haline getirildiğini ifade eden Arzu Çerkezoğlu, "3,3 milyon işçi asgari ücretin altında bir ücretle çalışıyor. Asgari ücretin yarısından daha az ücretle çalışan işçi sayısı 1 milyona yakın,

asgari ücret ve altında bir ücretle yaşamını sürdürmek zorunda olan işçilerin sayısı 7,5 milyon civarındadır" diye konuştu. Özel sektörde durumun daha vahim olduğunu belirten Çerkezoğlu, "İşçilerin yüzde 21,7'si asgari ücretin altında ücret alıyor.

Özel sektörde asgari ücret ve altında ücretle çalışanların oranı yüzde 49 ve asgari ücret civarında çalışanların oranı yüzde 62'dir. 9,5 milyona yakın özel sektör işçisi asgari ücretin yüzde 20'si ve altında ücretlerle çalışıyor" dedi.

Asgari ücret belirleme sürecinin DİSK için açık bir mücadele süreci olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, "Asgari ücret pazarlığının bütün işçi konfederasyonlar tarafından ortak bir anlayış ve ortak bir mücadele ile yürütülmesini önemsiyoruz.

Üç konfederasyon tarafından geçen yıl ve bu yıl kamuoyuna açıklanan ortak ilkeleri sahipleniyoruz ve bunlar etrafında ortak mücadeleyi çok önemsiyoruz. Şunu da eklemek isteriz ki asgari ücret pazarlığı sadece masa başı pazarlık değildir.

DİSK asgari ücret pazarlığını çok önemli bir paylaşım mücadelesi olarak görmektedir. DİSK asgari ücret pazarlığı ve mücadelesinin doğrudan tarafıdır. İnsanca yaşanabilir bir ücret için işyerlerinde, meydanlarda ve

bulunduğumuz her yerde mücadeleye devam edeceğimizi duyuruyoruz"

yukarı çık
0
Paylaşım