Menu
RSS

Antalya OPCRM Oda Başkanı Sucu: Desteği Alabilecek Esnafımızın Alnından Öpeceğim

Antalya OPCRM Oda Başkanı Sucu: Desteği Alabilecek Esnafımızın Alnından Öpeceğim

Antalya Otelciler Pansiyoncular Camcılar Reklamcılar ve Matbaacılar Esnaf Odası Başkanı Özcan Sucu KOSGEB Hızlı Destek Programı konusunda yaptığı açıklamada genelgenin yayınlanması sonrası esnafa destek verileceği umuduyla heyecanlandığını,

ancak genelgenin içeriğini gördükten sonra tüm umutlarının yittiğini belirterek, sosyal medya hesabından şunları belirtti: “Açıklanan KOSGEB desteklerini öğrenince esnaf olarak hayli heyecanlandık.

Üç gündür müracaat yapmak için çaba sarf eden esnafımız bugün TESK’den gelen genelgeye göre şartlar o kadar ağır ki küçük işletmelerden KOSGEB desteği alabilecek esnaf gözükmüyor. Desteği alabilen ESNAFIMIZIN ALNINDAN ÖPECEĞİM.

Umudumuz başka bahara kaldı”

KOSGEB-Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’ndan:

“Ödemeler 3 ay karşılığında 3 taksitte yapılacaktır. Her ödeme öncesinde, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu ve istihdamını belirli bir seviyede muhafaza ediyor olduğu kontrol edilecektir.

Destek programına;

-İmalat sektörü (NACE Rev 2 - Kısım C)

-Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler sektörü (NACE Rev 2 - Bölüm 62)

-Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörü (NACE Rev 2 - Bölüm 72)’nde faaliyet yürüten mikro ve küçük işletmeler başvurabilecektir.

Covid-19'dan önce de aktif olduğu kabul edilen MKÎ'ler başvuru yapabilecektir. 2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı elde edilmiş olması, aktif işletme olmanın kanıtı sayılacaktır.

Bu kriter 2017 ve sonrasında kurulan yenilikçi genç işletmelerde aranmayacaktır.

2020'de 2019'a kıyasla en az %25 oranında gelir kaybına uğrayan işletmeler pandemiden etkilenmiş olarak kabul edilecek ve başvuru yapabilecektir. Bu kriter 2017 ve sonrasında kurulan yenilikçi genç işletmelerde aranmayacaktır.

Yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirilmemiş vergi ya da sosyal güvenlik borcu olanlar, Dünya Bankası tarafından kısıtlanan sektörlerdeki işletmeler,

Üç kamu bankasının Covid-19 pandemisi kapsamında ilan edilen “İşe Devam Kredisi”nden yararlanan işletmeler, KOSGEB Girişimci Kredi Faiz Desteğinden yararlanan işletmeler, bu desteğe başvuramayacaktır.

Destek türü, “teminatsız ve faizsiz geri ödemeli destek” olacaktır.

Ödeme onayı, işletmenin 2020 Mart ayındaki SGK 4A’lı çalışan sayısını ödemeye esas ay (2021 Mart, Nisan, Mayıs) itibariyle muhafaza etmesi şartıyla verilecektir.

Destek üst limitleri;

  • Mikro işletmeler için; 10.000 X 3 ay =30. 000 TL
  • Küçük işletmeler için; 25.000 X 3 ay= 75.000 TL olacaktır.

Ödeme tutarı, işletmenin ödemeye esas aydaki SGK 4A’lı çalışan sayısına ve destek kapsamındaki uygun giderler bakımından harcama beyanına göre değişecektir.

Bileşen 2 kapsamında yenilikçi genç MKÎ’lere 2021 yılında gerçekleşen veya gerçekleşmesi öngörülen teknolojik faaliyetleri için 25.000 TL’ye kadar ilave destek verilecektir.

2017 ve sonrasında kurulmuş olup aşağıdaki şartları sağlayan MKÎ’ler “yenilikçi genç MKΔ sayılacaktır:

  • TEKMER / teknopark işletmeleri
  • Kamu kurumları tarafından desteklenen ArGe projesi başarı ile tamamlanmış veya projesinin süresi devam etmekte olan işletmeler
  • 2017 ve sonrasında patent belgesi almış olan işletmeler.
  • 2017 ve sonrasında TÜR deneyim belgesi almış olan işletmeler.

Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E- Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir.

Başvurular 21 Mayıs 2021 saat:23:59’a kadar devam edecektir. KOSGEB Veritabanına kayıtlı olmayan veya KOBÎ Bilgi Beyannamesi güncel olmayan işletmeler, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapacaktır.

Kısa sürede tamamlanacak değerlendirme ve onay işlemlerinden sonra destek ödemeleri başlatılacaktır. Ödemeler 3 aylık dönemde 3 taksitte yapılacaktır.

Her ödeme öncesinde, resmi kayıtlardan (GÎB, SGK) işletmenin aktif olduğu ve istihdamını 2020 Mart ayındaki seviyede muhafaza ediyor olduğu kontrol edilecektir.

Ödeme aşamasında yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borcu olanlara destek ödenmeyecektir.

Online başvuru dışında KOSGEB’e belge teslim edilmeyecektir. Başvuru sistemine aşağıdaki belgelerin taranarak yüklenmesi gerekmektedir:

-Varsa; yasal sınırların üzerindeki vergi - SGK borcunun tecil ya da taksitlendirildiğini gösteren belge,

-SGK’ya tescili olmayan şahıs işletmeleri için; işyerinin SGK’ya tescilli olmadığına ve şahıs olarak SGK’ya borcun bulunmadığına dair belge,

-Sadece ikinci bileşene yapılan başvurularda; işletmenin yenilikçi genç işletme kriterlerinden en az birini sağladığını gösteren belge (KBS’de kayıtlı projelere ilişkin alan otomatik doldurulmuşsa, belge eklenmesi zorunlu değildir.)

Kullanılan destek Mikro ve Küçük işletmeler tarafından 3 yılı ödemesiz dönemi takip eden 4’er aylık dönemlerde 6 eşit taksitte (toplam 5 yıl vade) geri ödenecektir”

yukarı çık
0
Paylaşım