Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep Beraber Olmak Dileğiyle

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep B…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Antalya SES: 7 Nisan Dünya Sağlık Günü: "Sağlığım, Hakkımdır!"

Antalya SES: 7 Nisan Dünya Sağlık Günü: "Sağl…

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçi...

Prev Next

Antalya Halkevleri: Aklınızdan Bile Geçirmeyin

Antalya Halkevleri: Aklınızdan Bile Geçirmeyin

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilde hissedilen, çok can kaybının yaşandığı deprem bölgesinde birçok demokratik kitle örgütleri var güçleriyle

yaraları sarma savaşı verdiler. Halkevleri de ellerinden gelen tüm çabalarıyla yaraları sarmaya ve depremdeki vatandaşlara verilemeyen hizmetlerde yardımcı olmaya çalıştılar. Halkevleri Antalya Şubesi üyeleri Attalos Meydanı’nda toplanarak hem deprem bölgesinde yaşananları Antalya kamuoyuyla paylaştı

hem de kendileri tarafından kurulan çadırlara yönelik ‘bunları kaldırın’ dayatmalarını protesto ettiler.

Haberin Videosu:

Halkevleri MYK üyesi Kutay Meriç eylem öncesi yaptığı konuşmada ülkemizde yaşanan doğal afetlerdeki müdahale sıkıntılarını anlatırken “Yangın oluyor bu ülkede, yangın uçağının olmadığını anlıyoruz. Deprem oluyor, bu ülkede Kızılay’ın olmadığını, Kızılay’ın şirketleştiğini anlıyoruz.

Yıllardır deprem vergisi diye bizlerden para toplanır ama bu deprem vergilerinin nerede olduğu bile bilinmez. 21 yıl bu ülkeyi yönetmek kimseye nasip olmadı. Bu iktidara nasip oldu. Ama anlaşılıyor ki iktidar depreme hazırlanmamıştır. Deprem bölgesinde hala elektrik verilmedi, su sorunu var,

barınma sorunu var. En temel yaşamsal sorunlar bile çözülmemiş hele. Oraya devletten önce koşan kitle örgütleri, gönüllülerin, sendikaların hatta kimi sol partilerin yaptıklarıyla halk ayakta durabildi. Halkevlerinin Hatay Defne’de kurduğu koordinasyon merkezleri kapatılmaya çalışıyor.

Halkevlerinin aşevini kapatmaya çalışıyorsunuz. Yahu daha düne kadar asker, polis, bekçi bizim aşevimizin önünde sıraya girip yemek yiyordu. Bunun fotoğraflarını gösterebilirim. Şimdi niye kapatıyorsunuz?” dedi.

İlk günden bu yana deprem bölgesinde olduklarını belirten Halkevleri Antalya Şubesi Başkanı Kadriye Tuğcu, bölgede hala çoğu yerin temel yaşam koşullarından uzak olduğunu söyledi. Tuğcu ayrıca bölgede bulunan birçok meslek odaları, STK’lar ve oluşumlara da zorluk çıkarıldığını belirtti.

Halkevleri Antalya Şube Başkanı Kadriye Tuğcu, “Bugün depremin 24. günündeyiz.  Deprem bölgesinde hala barınma, elektrik, su, tuvalet gibi en temel sorunlar dahi çözülebilmiş değildir. Bu nedenlerle milyonlarca insan bu kentleri terk etmek ve başka kentlerde bir yaşam mücadelesinin yolunu tutmuşlardır.

Deprem bölgesindeki kentlerde kalanlarsa dayanışma örgütlerinin büyük katkısı ile hayata tutunmaya çalışmaktadır. İktidar ise depremi siyasi bekasını kurtaracak bir araç gözüyle bakmakta, her gün kaç yüz bin konut yapılacağı artırılarak açıklanmakta, hiçbir mimari,

mühendislik çalışması olmadan yeni şehirler kurulacağı müjdesi verilmektedir. Deprem bölgesinde yapılması gereken en az bir milyon konut ihtiyacı yeni bir rant kapısı olarak görülmektedir” ifadelerini kullandı.

Depremin ilk gününden bu yana deprem bölgesinde olduklarını belirten Kadriye Tuğcu, “Bizler ilk günden beri ne kadar enerjimiz, olanağımız ve kadromuz varsa bir seferberlik ile birlikte yaraları sarmak, birbirimize sahip çıkmak için deprem bölgelerindeyiz. 

Üç kuruş parasını gönderen, battaniyesini gönderen, gönüllü sağlıkçı olan gönüllü aşçı olan herkesle birlikte bütün olanaklarımızı seferber ettik. 24 gündür hayatta kalanlar için gerekli çabayı sarf etmeyen devlet, bugün halkın dayanışma ile kurduğu yaşam alanlarına gözünü dikmiş durumdadır.

Hatay’da depremin ilk saatlerinden bu yana halkın yanında olan ilerici, demokratik, devrimci örgütlerin dayanışma faaliyeti sonlandırılmak isteniyor. Birçok kurumun dayanışma faaliyeti için oluşturduğu merkezlere gelerek tehdit ediyorlar. İktidarın hatalarını eksiklerini sorumluluğunu dile getirenler baskı altına alınıyor.

Son birkaç gündür çok sayıda kentte yüzlerce insan, iktidarı eleştirdikleri için sokaktan ya da evlerinden gözaltına alındı” dedi.

Zorla Boşaltıyorlar

Hatay’da Sevgi Parkı ve diğer bölgelerde bulunan dayanışma merkezlerinin çeşitli bahanelerle boşaltılmaya çalışıldığını belirten Kadriye Tuğcu, “Önce ‘Kızılay burada aşevi kuracak' diyerek alanı tahliye etmek istediler. Daha sonra da ‘Buralarda sağlıklı barınma koşulları yok' diyerek bahane bulmaya çalıştılar.

Vali, polis zoruyla Hatay Defne Sevgi Parkı’na girerek parkın boşaltılmasını istedi ve halkı tehdit etti. Alanı boşaltmayacağını söyleyen depremzedeler ‘Zaten 3 tane battaniyeniz var, hızlıca toparlanırsınız' gibi bir sözle  karşılaştı.

Yani devlet zaten orda olmadığını, depremzedelere yardım etmediğini bir de böylece ilan etmiş oldu” sözlerini kullandı.

En Temel Yaşamsal Gereksinimlerin Dahi Henüz Hazır Olmadığını Tespit Edildi

Kadriye Tuğcu, “Antakya’da dayanışma merkezimizin olduğu alanda yaşanan gelişmelerin ardından Yaşam Meclislerinden oluşan heyetimiz Valilik ile görüştü. Görüşmede tahliye edilmesi planlanan yerde bir hazırlık olup olmadığı sorulduğunda herhangi bir hazırlık olmadığı, çadır vb. ihtiyaçlar için

valiliğin garanti veremeyeceği yanıtı alındı. Depremzedelerin gönderilmek istendiği söz konusu olan alan heyetimiz tarafından incelendi ve elektrik, su, çadır, tuvalet gibi en temel yaşamsal gereksinimlerin dahi henüz hazır olmadığını tespit edildi.

Valiliğin, depremzede halka fikrini dahi sormadan bir çadır kente tıkmaya çalışmasını kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Dayanışma Yaşatır, Engellenemez

Antakya halkının kendi yaşamı ve geleceği hakkındaki kararını yine kendilerinin vermesi gerektiğini söyleyen Kadriye Tuğcu, “Kararı 24 gündür orada olan, enkazdan çıkan, hala enkaz altındaki ailesini bekleyen insanlardır; onlarla birlikte yeni bir yaşamı inşa etmek için canla başla çalışan gönüllülerdir,

sağlık örgütleridir, kurumlardır. Halkın iradesini yok sayamazsınız. Tehditle, baskıyla, şiddetle bu gerçeğin üstünü örtemezsiniz. Antakya halkı kendi yaşamını ve geleceğini kendi öz iradesiyle kuracaktır. Birbirimizi yalnız ve çaresiz bırakmayacağız. Dayanışma yaşatır, engellenemez” diye konuştu.

yukarı çık
0
Paylaşım