Menu
RSS

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri: Yaşanan Kriz Dış Ülkelerin Bir Oyunu Değil AKP İktidarının Bilinçli Bir Tercihidir

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri: Yaşanan Kriz Dış Ülkelerin Bir Oyunu Değil AKP İktidarının Bilinçli Bir Tercihidir

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri Kapalı Yol başında yaptıkları basın açıklamasında “Bu iktidar emekçi yoksul halklara baskı ve sefalet, bir avuç para babasına saltanat demektir. 

Yaşanan kriz dış ülkelerin ülkemize bir oyunu değil AKP iktidarının bilinçli bir tercihidir. İktisadi dayanaklardan yoksun açıklama ve politikalardır. “Türk Lirası değer kaybedince ücretler azalacak, rekabet gücümüz artacak, yabancı sermaye Türkiye’ye akacak” mantığıyla sermayeden yana bir tercihtir” denildi.

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri dövizdeki sert yükselişleri protesto ve geçinemiyoruz diye ülke çapında başlatılan protestoların birini de Antalya Kapalı Yol girişinde yaptı. Kapalı Yol’un başından yürüyerek Attalos Meydanı’na gitmek isteyen eylemcilere polis barikat kurarak izin vermedi.

Haberin Videosu(1):

Güvenlik güçleri ile uzun müzakereler de sonuç alınamayınca eylem basın açıklamasına dönüştü ve KESK Dönem Sözcüsü Devrim Mol’un basın açıklamasını okuması sonrası olaysız bir şekilde eylem son buldu.

Mol basın açıklamasında şunları söyledi: “Türkiye tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya. Türk Lirası döviz karşısında her gün değer kaybediyor.  Yaşanan krizden dolayı soframızdaki ekmek her geçen gün küçülüyor, gıdaya, giyime, ulaşıma, yakıta, iğneden ipliğe her şeye zam geliyor,

işsizlik artıyor. 21 yy’da bu ülke açlığı, kıtlığı, yokluğu ve evsizliği yaşıyor.

Haberin Videosu(2):

Bu iktidar emekçi yoksul halklara baskı ve sefalet, bir avuç para babasına saltanat demektir.  Yaşanan kriz dış ülkelerin ülkemize bir oyunu değil AKP iktidarının bilinçli bir tercihidir. İktisadi dayanaklardan yoksun açıklama ve politikalardır.

“Türk Lirası değer kaybedince ücretler azalacak, rekabet gücümüz artacak, yabancı sermaye Türkiye’ye akacak” mantığıyla sermayeden yana bir tercihtir.

Bugün milyonların temel gündemi iğneden ipliğe her şeye devam eden zam yağmuru iken, bugün milyonların temel gündemi TL’nin döviz karşında değer kaybı ile gelirinin, ücretinin, maaşının her geçen gün mum gibi erimesi iken, yangını hafifletecek ne bir program ne de bir hedef konulmuş durumda. 

Ülke ekonomisi alev almış yanıyor, Maliye Bakanı tek laf bile edemiyor.

Babalar gibi satarım denilerek çıkılan yolda tüm kamusal birikim özelleştirme adı altında talan edilmiş, sermayeye peşkeş çekilmiştir. Betona dayalı ekonomik sistemle bir avuç müteahhit zengin edilmiş, ne istedilerse verilmiştir.

AKP iktidarı bitmek bilmeyen rant hırsıyla sermaye için doğayı tahrip ediyor tarım alanlarını ve su kaynaklarını ranta açıyor. Çiftçilerimiz kredi borcu altında eziliyor, artan maliyetler yüzünden tarım yapamaz hale geliyor.

Yandaş Demirören’e verdiği krediyi bile geri almaya tenezzül etmeyen kamu bankalarımız çiftçinin traktörünü varana kadar haczediyor.

Asgari ücret temel ücret haline dönüştürülüyor, özellikle kadın, çocuk ve göçmen emeği alabildiğince sömürülüyor. Taşeronlaşma sendikasızlaştırma kural haline getiriliyor.  Sürekli artan işsizlik emekçiler için bir tehdit olarak kullanılıyor.

Ülkemizde ekonomi, ranta dayanan neoliberal anlayışla birlikte bir avuç sömürünün insafına bırakıldı. Sağlık sistemi, eğitim sistemi her şey tel tel dökülürken bir avuç para babası bu alanlardan rant sağlıyor.

Öfkesini, geçinemiyoruz çığlığını, taleplerini sokağa taşıyan halkın isyanı, yoksullaşmaya, pahalılığa karşı tepkisi, bizzat ana muhalefet partilerince karalanmaya çalışılıyor. Halkın meşru ve demokratik tepkilerine, eylemlerine provokasyon diyenler AKP’nin ekmeğine yağ sürmekte baskı politikalarının önünü açmaktadırlar.

Bu zehir dili derhal terk edilmeli ve AKP’ye karşı öfkesini gerektiğinde sokakta dillendiren emekçilerin, halkın demokratik, meşru eylemlerinin yanında yer alınmalıdır.

Yukarıda saydığımız tüm bu sorunların ve ekonomik krizin tek sebebi AKP ve ucube tek adam rejimidir. Buradan haykırıyor, Artık yeter diyoruz! Yönetemiyorsunuz istifa edin.

Yirmi yıldır bu kötülük iktidarına teslim olmayan bütün ilerici, yurtsever emekçi halkımıza sesleniyoruz, gelin kadınlar, gençler, işçiler, memurlar, köylüler omuz omuza verelim haramilerin saltanatını hep birlikte yıkalım bu köhnemiş iktidara birlikte son verelim”

Eyleme EMEP, CHP, SOL Parti, TİP, Demokratik Kitle Örgütleri, Sendikalar destek verdi.

yukarı çık
0
Paylaşım