Menu
RSS

Antalya’da Kadınlar İstanbul Sözleşmesi İçin Alanlardaydı

Antalya’da Kadınlar İstanbul Sözleşmesi İçin Alanlardaydı

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine tepkiler artarak devam ediyor. Antalya’da da bugün Yavuz Özcan Parkı’nda buluşan kadınlar, Attalos Meydanı’na kadar yürüyerek İstanbul Sözleşmesi’nin feshini protesto etti.

Kadınlar; alkışlarla, ıslıklarla ve düdük çalarak protestolarını gerçekleştirirken kadınlarla birlikte yürüyen ve açıklama esnasında meydanda bekleyen sokak köpekleri renkli görüntüler oluşturdu.

Haberin Videosu:

Pankartlarla, Dövizlerle, Sloganlarla Tepkilerini Gösterdiler

Antalyalı kadınların İstanbul Sözleşmesi’ni protesto etmesine Millet İttifakı ortaklarından CHP ve İYİ Parti’nin İl başkanları ile ittifakın bazı Antalya milletvekilleri de destek verdi.

Yoğun bir katılımla protestolarını gerçekleştiren kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmeyiz kararı geri çek sözleşmeyi uygula. Hayatlarımızdan, haklarımızdan vazgeçmiyoruz.

İstanbul Sözleşmesi uygulanacak kadınlar yaşayacak” yazılı pankartlar açtı. Ayrıca, “Ölmek istemiyoruz, öldürülmediğimiz şehirler istiyoruz, sessiz kalmıyoruz, kadın cinayetlerini durduracağız, kadına şiddet en ağır suçtur,

asla yalnız yürümeyeceksin, şiddet kadını öldürür aileyi parçalar İstanbul Sözleşmesi korur, şiddette uzlaşma istemiyoruz” yazılı dövizlerle tepkilerini gösteren kadınlar, Attalos heykeline de

“Yaşamımızı savunuyoruz İstanbul Sözleşmesi yaşatır” yazılı döviz astı.

Cinayet Kurbanı Kadınların İsimleri Okundu

Protesto öncesi cinayete kurban giden kadınların isimlerini okuyarak “Burada” diye haykıran kadınlar, “Hayatlarımızdan, haklarımızdan, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Şiddete karşı sesini çıkar. Tecavüze karşı sesini çıkar.

Kadın, yaşam, özgürlük. Kararını geri çek sözleşmeyi uygula. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz. Yaşasın kadın dayanışması” şeklinde slogan attı.

 “KİME SORDUNUZ? NERESİNE KARŞISINIZ?”

İstanbul Sözleşmesi’nin 2011 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden oy birliğiyle geçtiğine dikkat çeken CHP Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, “Bir gün kalktık ki İstanbul Sözleşmesini feshettim diyen bir karar yayınlandı.

Kime danıştınız, kime sordunuz? Kadınların şiddete nasıl uğradığını biliyor musunuz? İstanbul Sözleşmesi’nin neresine karşısınız?” diye sordu. 

 “Neye Göre Feshettiniz?”

İstanbul Sözleşmesi’nin amacını hatırlatan Deveci, “Kadınları her türlü şiddete karşı korumak ve aile içi şiddeti önlemek, ortadan kaldırmak ve bununla mücadeleye yönelik Avrupa Konseyi sözleşmesidir.

Bunun neresinden rahatsız oldunuz? Meclisten oy birliğiyle geçtiğinde ‘Bu başarı Türkiye’nindir’ diye konuşanlar neye göre feshediyorsunuz? Hukuka göre mi? ahlaka göre mi? Vicdana göre mi?

Bu karar kadınların haklarına karşı indirilmiş bir darbedir. Tarikatlara, cemaatlere bir mesajdır. Kadınlar öldürülürken, kız çocukları erken yaşta evlendirilirken neredeydiniz?” diye konuştu.

 “Her Türlü Şiddete Karşı, Herkesi Korur”

İstanbul Sözleşmesi’nin fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik, dijital her türlü şiddetten koruduğunu vurgulayan Deveci, “Çocuk yaşta erken evlendirilmekten korur. Çocukları şiddet dolu bir evde büyümekten korur.

Kültür, töre, din ve gelenek öne sürülerek işlenen kadın ve nefret cinayetlerinden korur. Şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi olan kadınları, ev içi şiddete maruz kalan çocukları, yaşlıları, engellileri, göçmen ve mültecileri,

LGBT’lileri, yani herkesi korur. Eş, eski eş, partner, aile bireyleri, patron, öğretmen, polis ya da tanımadığınız tüm erkeklerin şiddetinden korur. Evde, sokakta, okulda, iş yerinde, pazarda, toplu taşımada,

dijital ortamlarda, ülke içinde veya dışında özel ve kamusal her alanda korur” dedi.

 “Milletin İradesi Yok Sayılarak Feshedilemez”

Deveci’den sonra konuşan Kepez Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Avukat Nesibe Bahadır ise, Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nin, bireyleri her türlü şiddetten koruyan en kapsamlı uluslararası sözleşme olduğunu hatırlattı. 

“Bu sözleşmenin neyinden rahatsız oldunuz? Sözleşmeyi okumadan mı imzaladınız?” diye soran Bahadır, “Sözleşmenin feshi, kadın cinayetlerinin yolunun açılması demektir. Sözleşmenin bir gecede yok edilebileceğinin sanılması büyük bir yanılgıdır.

İstanbul Sözleşmesi milli iradenin sonucudur. Milletin iradesi yok sayılarak feshedilemez” şeklinde konuştu.

 “Fesih Kararı Anayasaya Aykırı, Kabul Etmiyoruz”

 İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin Anayasaya aykırı olduğunu ileri süren Bahadır, “İnsan hayatı ve güvenliği, kişi hak ve özgürlükleri, her türlü siyasetin üzerindedir. İstanbul Sözleşmesi gündelik politik hesaplar için yok sayılamaz.

Karanlık zihniyetin baskılarıyla alının bu kararı kabul etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmemiz mümkün değildir. Anayasa’ya aykırı girişime karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.

İstanbul Sözleşmesi eşit ve özgür bireylerden oluşan bir toplum hayalinin gerçekleşmesinin hukuki güvencesidir. Eşitlik ve özgürlük sevdalısı her insan sözleşmenin arkasında” ifadelerini kullandı.

Provakasyon

Bahadır’ın konuşması sırasında biranda alana giren bir provokatör kadın belinden yukarısını açarak eylem yaptı. CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci’nin hemen müdahalesiyle provokatör alandan uzaklaştırıldı.

Katılım Gösterenler

Protestoya Antalya Barosu, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, KESK, DİSK, Eğitim İş, Eğitim Sen, Emekli Sen, Devrimci Turizm İşçileri Sendikası, Tüm Bel Sen, Tüm Yerel Sen, Kadın Platformu bileşenleri,

Kadın Meclisleri, Üniversiteli Kadınlar Derneği, Alevi Kültür Derneği, Alevi Kültür Vakfı, Güç Birliği Dernekleri, Antalya Merzifon Kaya Birliği Derneği, İyi Parti Kadın Politikaları İl Başkanlığı ve CHP Antalya İl Kadın Kolları katılım gösterdi.

yukarı çık
0
Paylaşım