Menu
RSS

Antalya CHP Milletvekili Cavit Arı: Finike’ye Kıymayın

Antalya CHP Milletvekili Cavit Arı: Finike’ye Kıymayın

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit Arı, “Antalya'mızın en güzel ilçelerinden birisi olan Finike’de Türkiye’nin hatta Dünyanın en kalite ve en lezzetli portakalı yetişmekte ve bütün tezgahlarda

“Finike Portakalı” diye yazılmaktadır. Ancak şu an 25.000 portakal, narenciye ağacı yol açılma tehdidi altındadır.” dedi.

Milletvekili Cavit Arı konuyu ilişkin yaptığı açıklamada, “Finike ilçemizin sahilinde standartlara uygun, Karayolları tarafından dana yeni yapılmış bir yolu vardır. Demre-Kaş istikametine doğru giden bu yol yeni tamamlandı.

Yani devlet buraya daha yeni büyük paralar harcadı. Ancak şimdi Finike-Demre arasına 7 kilometrelik bir çevre yolu açılması girişimi bulunmaktadır. Finike’nin Sahilkent olarak geçen bölgesinden Kum Mahallesi,

İskele Mahallesi'nden devam ederek Turunçova’da açılacak tünelle Demre’ye kadar devam edecek yeni bir yol güzergâhı tespit edildi.

Bu yeni yol güzergahı, portakal ve değişik narenciye ağaçlarıyla dolu. Yaklaşık 7 kilometrelik bir güzergahtan bahsediyoruz. Bu güzergaha çift şeritli bir yol açıldığını düşünürsek, yaklaşık 80 metre ve kenarlarıyla beraber yüz metrelik bir yol.

Bu yüz metrelik yol 7 kilometre devam ettiği takdirde yaklaşık 700 dönümlük bir alan zarar görecek. Yaklaşık yüz metrelik bir genişlik ama bunun yanı sıra bağlantı yollarıyla beraber yaklaşık 2 bin 3 bin dönümlük bir portakal bahçesi,

narenciye bahçesi tehdit altında olacak. 700 dönümlük bu alandaki bu zararla beraber yaklaşık 25.000 ağaç kesilecek demektir. Yaklaşık 25.000 ağaçlık Portakal'ın yok olması demek,

yine 5.000 tonluk bir rekoltenin eksik olması demektir. Bu projenin doğru olmadığını, bu projenin başka bir güzergahtan geçirilerek gerçekleştirmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum.

Bununla ilgili Finikeli vatandaşlarımız, üreticilerimiz gerçekten kaygılı.

Anavatanı Çin, Hindistan, Güney Asya olmasına rağmen portakal Dünyanın birçok ülkesinde üretilmektedir. Fakat Finike'den Avrupa'ya portakal gidebiliyorsa, Amerika'daki yarışmada birinci çıkabiliyorsa,

bu Finike’nin ekolojik dengesinden dolayı bu toprakların bir verimidir. Finike kendine has mikro iklimiyle Dünyada eşi benzeri olmayan bir ovaya sahiptir.

Kuzeyden esen nemli yayla rüzgarının akşamları verdiği nemle yetişen portakalın tadı, damağı ve aroması çok farklıdır. Coğrafi işaret alan bu özellikteki portakalının lezzeti başka hiçbir yerde yoktur.

Dolayısıyla yol yapıldığı an bu topraklar bir daha geriye gelmeyecek, bu bahçeler tükenecek, mikro kliması bozulacak. Bu ovanın ürününün helak olmasını, yok edilmesini Türkiye de kabul etmez Dünya da kabul etmez.

Ayrıca bu yolla beraber kamu kaynaklarının ciddi bir israfı söz konusu olacaktır. 7 kilometrelik bu mıntıkada önce kamulaştırmalar gerçekleştirecek, büyük paralar harcanacak.

Öte yandan yine aynı şekilde bu çevre yolu yapıldığı takdirde Finike esnafı bundan zarar görecek. Çünkü artık Finike'ye kimse sapmadan direk çevre yolunu kullanmış olacak.

Yani kısacası hem narenciye ağaçları, bahçeleri zarar görecek hem de ayrıca esnafımız zarar görecek. Böylelikle başta Finike'nin coğrafyasına, iklimine zarar veren bir proje haline dönüşecek.

Bu projenin gerçekleşmesi halinde burada çalışan yevmiyeli en az 500 ila bin kişi arasında çalışan bu nedenle işsiz kalacak. Buradan ekmek ve aş kazanan esnafın, işçinin, çalışanın göreceği zararı da düşünmek lazım.

Çünkü bu 25.000 portakal ağacından üreticisi, satıcısı, ilaççısı para kazanıyor, gübrecisi para kazanıyor, çalışan işçisi amelesi buradan ekmek yiyor, para kazanıyor. Tarım ürünlerinin kıymetini yiyen değil, yetiştiren bilir.

Demre'ye ulaşımın daha bu yeni yapılmış olan yolla zaten 25 dakika gibi bir mesafede sağlanabildiğini herkes bilir. Kaldı ki o güzergâh deniz kenarında en güzel bir coğrafi manzarası olan denizle iç içe olan bir yol.

Yani o yoldan giden de zaten Finike ve Demre denizinin en güzel şekilde manzarasını görerek gitmekte. Şimdi sahil yolunun iptal ederek veya alternatif olarak bu yolun açılması demek,

Finike'ye gerçek anlamda zarar verilmesi demektir. O nedenle başta iktidarın mensuplarına, yöneticilerine seslenmek istiyorum. Finike'ye zarar verecek olan bu projenin gerçekleşmesinin önüne geçmek,

daha sağlıklı seçeneklerle, güzergahlarla, bu yolun daha da ucuza yapılmasının sağlayabilmek adına doğru bir projelendirme yapılması gerekmektedir.

Bu yol nedeniyle 700 dönüm 1.000 dönüm arazinin feda edilmesi tarıma vurulan en büyük darbedir ve de bir haksızlıktır. Yüzlerce dönümlük meyve bahçelerine, narenciye bahçelerine zarar vermeyin.

Masa başında hazırlanmış bu projeleri bir kez daha yerinde inceleyerek gözden geçirin. Finike'yi böyle ortadan ikiye ayrılmış, otobanla ikiye ayrılmış bir ilçe haline getirmeyin. Finike'ye kıymayın diyoruz.

Bu projeden geriye adım atın, doğru bir güzergâh belirleyin diyorum. Özellikle de bu Pandemi sürecinde biz üretimdir diyoruz. Biz ne diyoruz? Üreticiye destek verelim diyoruz.

Şimdi bu kadar gıdaya ihtiyacımız olduğu bu dönemde bu kadar meyveye sebzeye ihtiyacımız olduğu bu dönemde insanların evinde olduğu bu süreçte neyi anladık?

Her şeyin başında üretim geldiğini anladık. İşte şimdi siz, bir taraftan üretim derken bir taraftan da üretim alanlarını yok etmekle karşı karşıya bırakıyorsunuz. O nedenledir bu üretim alanlarını yok etmeyelim.

Narenciye bahçelerine kıymayalım. Finike'ye kıymayalım diyorum. Bu projeyi lütfen yeniden gözden geçirin. Finike'ye bu zararı vermekten vazgeçin diyorum.” dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım