Akdeniz Üniversitesi’nde Öğrenciler Hep Bir Ağızdan Haykırdı: 'Ölmeye Değil, Okumaya Geldik'
- Yazan Kaktus Haber

Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda asansörün düşmesi sonucu hayatını kaybeden Zeren Ertaş, üniversitelileri ayağa kaldırdı. Akdeniz Üniversitesi’nde yaklaşık
3 bin öğrenci rektörlük ile KYK binası önünde oturma eylemi yaptı ve ‘Ölmeye değil, okumaya geldik’ sloganları attı.
İleri Gazetesi’nden Ramazan Bozca’nın bildirdiğine göre, önceki gün Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda yaşanan asansör kazasında Zeren Ertaş’ın hayatını kaybetmesi üzerine Türkiye’nin dört bir yanında öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu’nu (KYK) protesto etti.
Haberin Videosu:
Akdeniz Üniversitesi’nde de Elmalılı Hamdi Yazır Öğrenci Yurdu, Akdeniz Öğrenci Yurdu, Bezm-i Alem Valide Sultan Öğrenci Yurdu, Şehzade Korkut Öğrenci Yurdu, Ahmet Hamdi AksekiÖğrenci Yurdu ve Muratpaşa Erkek Öğrenci Yurdu’nda kalan binlerce öğrenci asansör bakımının ihmal edilmesini
gece geç saatlere kadar protesto etti. Bezm-i Alem Valide Sultan Öğrenci Yurdu’nda kalan kız öğrencilerin gece geç saatlerde toplu olarak yurt dışına çıkması ile birlikte başlayan protestolar diğer yurtlarda kalan öğrencilerinde eklenmesiyle dahada büyüdü.
Akdeniz Üniversitesi Kampüsü içerisinde sloganlar atarak yürüyen öğrenciler Rektörlük önünde toplandı.
‘Kaza Değil, Cinayet’
Uzun süre burada ıslıklar ve ‘Katil KYK’, ‘Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek’ sloganları atan öğrenciler daha sonra Bezm-i Alem Valide Sultan Öğrenci Yurdu önüne geçerek burada oturma eylemine başladılar. Sık sık sloganlar atan öğrenciler adına konuşan bir öğrenci,
Aydın’da yaşanan olayın bir kaza değil cinayet olduğunu belirterek, “Aydın Kredi ve Yurtlar Kurumu Işıklı öğrenci yurdunda asansörün devrilmesi sonucu bir arkadaşımızın hayatını kaybettiğini ve yaralanan arkadaşlarımız olduğunu öğrendik. Öğrenciler en temel hakları olan barınma hakkına ulaşamıyor.
Pek çoğumuz yetersiz yurt kapasiteleri ve fahiş fiyatlı kiralardan dolayı eğitimimize ara vermek hatta eğitim hayatımızı sonlandırmak zorunda kalabiliyoruz. Yurtlara yerleşebilen arkadaşlarımız 4 kişilik odalarda 6-8 kişi kalmakta mecbur bırakılmakta, bütün bunlar yetmiyormuş gibi
öğrencilerin yaşam haklarını koruması gereken kurumlar mezar olabiliyor” dedi.
‘Örtbas Edilmek İstendi’
Yurt yönetiminin ‘asansörde sorun var’ uyarılarını dikkate almayarak böyle bir olayın yaşanmasına göz yumduğunu iddia eden öğrenciler, “Yaşanan olay adeta bir cinayettir. Asansörün arızasını giderip arkadaşlarımızın yatını kaybetmesine engel olamayanlar en iyi yaptıları şeyi ise yapmayı ihmal etmiyorlar.
Bu olayda da akıllarına ilk gelen şey örtbas etmek oldu. Olay gecesi arkadaşlarını kaybeden öğrencileri yurda kilitleyerek görüntü almalarına engel olmaya çalıştılar. Ancak öğrenciler arkadaşlarını kaybetmenin yarattığı öfkeyi yönetimi istifaya çağırarak dile getirdiler.
Arkadaşlarımızın hayatına sebep olan olayın sorumlusu insan hayatını hiçe sayan en temel ihtiyaçları alınır-satılır hale getiren, öğrencisini yaşatmaktan aciz bu düzenin kendisidir. Bu olayın kapatılmasına, geçiştirilmesine izin vermeyeceğiz. Yaşanan cinayetin hesabını mutlaka soracağız” ifadelerini kullandı.
Canları sıkıldığı yurtlarda kalan öğrencilerin sokağa çıkardığını belirten öğrenciler, “Yaklaşık 1 hafta önce 2 öğrenci Eskişehir’de yurtlarda intihar etti. Biz artık ölmek istemiyoruz. Biz devletin bize sahip çıkmasını istiyoruz. Akdeniz Üniversitesi öğrencileri uyurken canları sıkıldığı için sokağa çıkmadı.
Bir derdimiz ve ve bir şey anlatmaya çalışıyoruz. Biz buraya haklarımızı aramaya geldik. Biz buraya ölmeye gelmedik. Biz geçen senede ‘Azra’yı unutmadık’ diyerek Akdeniz Üniversitesi’nin sokaklarında yürüdük. Azra bizin sıra arkadaşımızdı, yanı başımızda yemek yediğimiz sosyalleştiğimiz bir arkadaşımızdı.
Hayatını kaybetti. Aydın’da olan şeyin yarın öbür gün Akdeniz Üniversitesi’nde de olabilir. Eskişehir ve Çanakkale’de iki haftadır intiharlar gerçekleşiyor. Bu intiharların nedenini sorgulamak zorundayız. İlk günden itibaren ‘Katil KYK’ dedik.
Aydın’da ki yurttaki asansör Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odasının kontrolündeydi. Sorulması gereken bu asansör neden özel bir şirketin işletimine verildi” şeklinde konuştu.
Ücretsiz Eğitim Vurgusu
KYK Yurtları’nın öğrencilere ücretsiz barınma sağlamakla görevli olduğunun altını çizen öğrenciler, “Herşeye paraları yetiyorsa, öğrencilerin barınmasınada yetmelidir. Geçen sene burada ekmeğe zam yapıldığında yurtlarda kalan arkadaşlarımız akşam acıktıklarında karınlarını doyurmak için
iki parça ekmek alıp yurtlara götürüyorlardı. Akdeniz Üniversitesi yönetimiöğrencilerin aldığı iki parça ekmeğe göz dikti ve ekmeklerin başına nöbetçi dikti. Barınma ve yemekle başlayan birçok sorunumuz var. Bunların ücretsiz karşılanması gerekiyor. Bu kamunun, hükümetin görevidir.
Burada benzer bir olayla karşılaşırsak Akdeniz Üniversitesi Rektörü şunu bilmeli, biz boyun eğmeyeceğiz, mücadele etmeye devam edeceğiz. Yetkililerin bizi muhatap aldığını görene kadar buradayız” dediler. Yaklaşık 4 saat süren protestonun ardından öğrenciler yurtlarına dağıldı.