Menu
RSS

Koronavirüs salgınının giderek yayıldığını ve emekçilerin bu süreçte hem yaşamını yitirdiğini hem de daha fazla yoksullaştığını dile getiren DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi ve DİSK/Genel-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Vedat KÜÇÜK,

salgınla esaslı bir mücadele için dört koşulun sağlanması gerektiğini vurguladı. Şeffaflık, ücretli izin, emekçiler bütçe ve ücretsiz aşı.

Yazılı açıklama yapan DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi ve DİSK/Genel-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Vedat KÜÇÜK, "Kovid-19 salgını sonucu bir yandan hastalanıyor, sağlığımızı ve yaşamımızı yitiriyoruz; diğer yandan da işimizi, gelirimizi, 

olmayan birikimimizi kaybediyor daha fazla borçlanıyor ve yoksullaşıyoruz. Bu acı tablo ortadayken ülkeyi yönetenler hastalananların ve yaşamını kaybedenlerin sayılarını düşük göstererek, bilim insanlarının işini zorlaştırdı ve toplumda rehavet yarattı" dedi.

"Çarklar dönecek" ısrarı ile acil ve temel işler dışındaki işlerin belirli bir süreyle durdurulmasının kovid-19' un bir işçi sınıfı hastalığı olarak yaygınlaşmasına neden olduğunu dile getiren KÜÇÜK emekçilerin taleplerini dört başlık altında sıraladı:

*Akıl ve bilim: Bakanlığın "Bilim Kurulu'yla bile paylaşmadığı verilerin tamamı, il ve ilçe bazında toplumla paylaşılmalı, ilgili kurumlarla iş birliği yapılmalı ve virüs yayılmasını engelleyecek bilimin öngördüğü tedbirler kararlılıkla uygulanmalı.

*Ücretli izin: Acil ve zorunlu işler dışında tüm işyerlerinde 14-21 gün süreyle gerçek anlamda kapanma acilen hayata geçirilmeli. Bu süre zarfında halkın ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik ekonomik ve sosyal tedbirler alınmalı ve çalışanlar ücretli izinli sayılmalıdır.

Kapanma süresinde işçi, işsiz, küçük esnaf, emekli yurttaşlar ve kadınlar devlet tarafından desteklenmeli.

*Emekçiye bütçe: İşten çıkarma yasağı bütün istisnaları kaldırılarak devam etmeli, ancak ücretsiz izin uygulamasına derhal son verilmeli, kısa çalışma ödeneğinden faydalanma koşulları kolaylaştırılmalı ve bu ödenek en az asgari ücret düzeyine çekilmeli.

Asgari kullanım bedelinde elektrik, su, doğal gaz, iletişim gibi temel hizmetler parasız olmalı. Şirketler ve büyük servetler vergilendirilmeli, dolaylı vergilerin vergi gelirleri içindeki payı azaltılmalı.

Eğitimin yüz yüze yapılmasının uygun koşulları oluşturulana kadar, öğrencilerin gereksinimi olan uzaktan eğitime erişim cihazları ve internet bağlantısı ücretsiz olarak sağlanmalı.

*Herkese parasız aşı: Kovid-19 aşısının temininde gecikilmemeli, uygulamada ayrımcılık yapılmamalı, risk gruplarından ve sağlık emekçileri başta olmak üzere zorunlu işlerde çalışanlardan başlanarak herkese ücretsiz uygulanmalı.

0
Paylaşım