Menu
RSS

İklim Dostu Turizm Zirvesi Antalya’da Yapıldı

İklim Dostu Turizm Zirvesi Antalya’da Yapıldı

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği ve Turuncu Bayrak tarafından organize edilen “İklim Dostu Turizm Zirvesi” Antalya’da sektörün paydaşlarını bir araya getirdi.

Türkiye’nin ilk ve dünyada da örneği olmayan iklim dostu turizm uygulaması “Turuncu Bayrak” tarafından yapılan “İklim Dostu Turizm Zirvesinde” turizmciler 2030 yılına kadar 1 milyar ton sera gazı salınımını önlemeyi ve 100 milyar lira tasarruf etme hedeflerini açıkladılar.

İklim değişimi tüm sektörleri olduğu gibi turizmi de yakından ilgilendiren dünyanın en önemli sorunu. Turizm faaliyetlerinden kaynaklı sera gazı salınımını düşürmenin mümkün olduğunu dile getiren turizmciler gıdadan, enerjiye, ulaşımdan diğer faaliyetlere her alanda alınacak önlem ve

ziyaretçiler için yapılacak farkındalık çalışmalarıyla 2030 yılına kadar 1 milyar ton karşılığı sera gazı emisyonunun azaltılabileceğini ifade ettiler.

AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, Konyaaltı Belediye Başkan Yrd. Tuba Erke Bostan OTELZ Genel Koordinatörü Savaş Çolakoğlu, Iklim Mühendisi Prof.Dr. Levent Kurnaz, Aktivist / Beslenme Uzmanı Dilara Koçak, Askalara Otel Genel Müdürü Leven Suyolcuoğlu’nun ve Tarım Yazarı Mine Ataman katıldığı

zirve sonucunda turizmin paydaşları ortak kararlarla iklim dostu bir turizm modelinde kararlı olduklarını dile getirdiler.

Yılda yaklaşık 10 milyon ton gıda çöpe gidiyor yıllık sadece gıda israfının karşılığı 255 milyar lira, yüzde 40’ı konaklama tesislerinde gerçekleşiyor. İklim Dostu Uygulamalarla 100 milyar lirayı kurtarabiliriz.

Türkiye’den dünyaya “İklim Dostu Turizm” Modeli

Türkiye turist sayısı bakımından dünyada 4. sırada olmasına rağmen maalesef gelirde 7. sıralarda. Gelir düzeyi yüksek ziyaretçilerin gastronomi turizmi, çevre dostu gibi kavramlarla ilgili çeşitli beklentileri var. Duyarlı turistler otellerdeki iklim dostu uygulamaları daha fazla önemsiyor.

Türkiye doğal ve tarihi güzellikleriyle hala zengin bir biyoçeşitliliğe sahip. Yerli ve milli bir uygulamayla tüm dünyada “iklim dostu turizm” modelinde öncü olabilir, doğal unsurları koruyabiliriz.

Turizmciden “Deniz Kum Güneşin Yanına İklim” Geldi Açıklaması

İklim felaketi daha şimdiden tüm dünyada açlık riskini tehlikeli boyutlara taşıdı. Sadece gıdalarımız değil yaşadığımız evler, biyoçeşitlilik hatta seyahatlerimiz bile tehlike altında. Doğayla uyumlu, çevre dostu uygulamalar turizm sektörü için çoktan bir zorunluluk haline geldi.

İsrafın önlenmesi, kaynakların etkin kullanımı, çevresel etkilerin yönetilmesi her biri iklim dostu turizmin çözüm ürettiği başlıklar.

İklim Dostu Uygulamaların içerisinde

Kendi kendine yetebilen otellerde

  • Kendi enerjisini üreten oteller
  • kompos üretimi
  • otel bahçeleri
  • yerel hammadde kullanımı
  • mevsiminde gıda kullanımı
  • gezegen dostu menü tasarımı,
  • etkin atık yönetimi,
  • gıda bankası
  • etkin kaynak kullanımı gibi çeşitli alanlarda onlarca çözüm ve uygulama bulunmakta.

İsrafın önlenmesinde ve çevre dostu farkındalık çalışmalarında çocuklar en etkili grup. İklim dostu uygulamaların merkezinde çocuklar ve ebeveynlerle kurulacak gezegen dostu iletişim çalışmaları var diyen AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu; “Türkiye İklim Dostu Turizmde dünyaya örnek olacak” dedi.

“Hedef hem konaklama hizmetlerinde çalışan personelin farkındalığını artırmak hem de ziyaretçilerin seyahat süresince işletmede uygulanan çevre dostu uygulamalara katılımını sağlamak. Bu sayede 1 haftalık tatilden sonra dünyanın birçok yerinde Türk turizmindeki iklim dostu uygulamaları anlatacak

gönüllü turizm elçileri yaratmak” diyen Kavaloğlu, tüm paydaşların çok kararlı olduğuna değindi.

“Gıda israfında dünyada Kongo ve Meksika’dan sonra üçüncü sıradayız. Gıda israfının yüzde 40’ı otel ve restoranlarda gerçekleşiyor. Amacımız teknoloji çözümleri ve farkındalık çalışmalarıyla atığı yüzde 70’e varan oranda azaltmak. Sektörün öncü STK’larıyla yaptığımız çalışmalar ve uygulamalarla

2030 yılına kadar 100 milyar liralık gıda kurtarılacak.

İklim Dostu Uygulama sayesinde hem müşteri memnuniyeti yükselecek hem de Türkiye’nin marka algısı güçlenecek” diyen Turuncu Bayrak Kurucusu Ali Akgün; “otellerdeki çalışmalarımızı desteklemek amacıyla “iklimist” adı altında bir de iklim haber sitesi kurduk.

Yıl boyu çeşitli farkındalık çalışmalarıyla bireylerde iklim dostu farkındalığı yaratmaya çalışıyoruz” dedi.

Akgün, Turuncu Bayrak olarak; “seyahat deneyiminin tümünde çevre dostu uygulama ve teknolojilerle” sorunu kökten değiştirmeye odaklandık. Uzun yıllar süren saha çalışmaları ve bilim insanlarından aldığımız danışmanlıklarla uygulamanın sosyo psikolojik, ekonomik, çevresel birçok boyutunu çalıştık” diyerek

iklim değişimiyle ancak bilimle başa çıkılabileceğinin altını çizdi.

Yerli ve milli bir uygulama olan turuncu Bayrağın hedefi 5 yıl içerisinde dünya pazarına açılmak. Çeşitli uygulama ve farkındalık çalışmalarıyla gıda israfı yüzde 70 azalırken, karbon salınımı da yüzde 30 azaltılabilir.

yukarı çık
0
Paylaşım