Menu
RSS

Balık: Bu Kadarına da Pes Doğrusu

Balık: Bu Kadarına da Pes Doğrusu

Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık, Antalya’daki ilçe Milli Eğitim Müdürlüğündeki yetkililerin keyfi uygulamalarının ayyuka çıktığını, keyfi uygulamalarının akıl almaz boyutlara ulaştığını belirtti.

Balık yaptığı yazılı açıklamada bu keyfi uygulamalara örnekler vererek, “Bu kadarına da pes doğrusu” dedi. Balık’ın yaptığı açıklamada şunlar belirtilmekte;

Muratpaşa İlçe Mille Eğitim Müdürlüğü’ndeki keyfi uygulamalar; “Bilindiği üzere AKP iktidarının hukuksuz atama ve kadrolaşma alanındaki yaptığı çalışmalar akıl almaz bir şekilde hızla devam etmektedir.

Yasa ve yönetmelikleri hiçe sayarak mahkeme kararlarına uymayan, ama kendilerine gelince bu hukuksuzluğu görmezden gelerek değişik hilelerle işlerini yapanlar hukuksuz işlemlere devam etmektedir. 

Türkiye genelinde binlerce okul müdürünün, müdür başyardımcısı ve Müdür yardımcılarının görevden alınmalarına sebep olan bu kişiler kendileri için her şeyi hak olarak görmektedirler.

Şimdi hukuksuz olarak yapılan uygulamayı sizinle paylaşmak istiyorum. Usulsüzce alınan birçok kararın altında imzası bulunan, ayrıca değerler eğitimi ile ilgili doğruluk dürüstlük, hak ve adalet gibi ilkelerde ahkâm kesen bu kişilere biz ve veliler çocuklarını emanet etmektedirler.

İşte şimdi açıklayacağım olay bunun ne kadar vahim bir durumda olduğunun göstergesidir. Antalya İli Muratpaşa ilçesi Milli Eğitim Müdürü bir örnektir.

Atama şartlarını taşımadığı halde Antalya’nın en büyük ilçesi olan Muratpaşa İlçesine 30 Nisan 2016 tarihinde asaleten atanan İlçe Milli Eğitim Müdürü olan Mehmet KARABACAK bir örnektir.

Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkındaki Yönetmeliğin 23’üncü maddesinde ise ilçe milli eğitim müdürlüğü görevlerine atanmalarda;

“657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde öngörülen şartlara ek olarak;

1. a) Okul müdürü olarak ikinci görev kapsamında en az iki yıl asaleten görev yapmış olmak.” şartı aranmaktadır.

Yukarıdaki mevzuat hükümleri ve açıklamalar birlikte değerlendirildiğinde ilçe milli eğitim müdürlüklerine atanmada sınav şartının yanı sıra; en az 2 yıl asaleten okul müdürlüğü yapma zorunluluğu getirilmektedir.

Antalya İli Muratpaşa İlçesi Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Bakanlıkça yapılan atamada yukarıda belirtilen şartları taşımadığı halde mevzuata aykırı bir şekilde atama yapılması eğitim çevresinde şaşkınlıkla karşılanmış; artık bu kadarına da “pes” dedirten, kariyer ve liyakat dışı kayırmacı bir anlayışla hukuk dışı uygulama tepkilere neden olmuştur.

Hukuk devleti ilkesi yalnız yönetilenlerin değil; yönetenlerin de hukuka uygun davranmalarını, başta Anayasa olmak üzere yasalara uygun hareket etmelerini gerektirir. Anayasa’nın 129’uncu maddesinde: “Memurlar ve diğer kamu görevlileri Anayasa ve kanunlara sadık kalarak faaliyette bulunmakla yükümlüdürler.” hükmü gereği memurlarla diğer kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken kusurlu davranmaktan ve suç işlemekten kaçınmaları gerekmektedir.

İlgilinin hizmet çizelgesinden de anlaşılacağı üzere usule ve mevzuat hükümlerine aykırı, kamu yararı ve hizmetin gerekleriyle bağdaşmayan bu atamanın derhal geri alınmasını haksız ve hukuksuz bu uygulamaya son verilmesini talep ediyoruz.

Söz konusu uygulamada ısrarcı olunması, mevzuat dışı uygulamanın ve başkaları aleyhine yaratılan hak ihlalinin sürdürülmesi halinde, atama işleminin iptali yönünde yasal yollara başvurulmak zorunda kalınacağını hatırlatır; olay hakkında kusurlu davranan, ihmali görülen, görevini kötüye kullanan kamu görevlileri hakkında gecikmeksizin idari ve adli işlem başlatılması gerekmektedir. Genel Merkezimiz yapılan bu hukuksuz uygulamanın takipçisi olacaktır.

Manavgat İlçe Mille Eğitim Müdürlüğü’ndeki Keyfi Uygulamalar

Antalya ili Manavgat ilçesine bağlı Kızılot Ahmet Yaşar Ortaokulunda 09/05/2016 tarihinde Çenger köyünden taşımalı öğrenciler arasında 6. Sınıf öğrencisi Orhan GÜZEL ile 8. Sınıf öğrencisi Ali Çağrı KAYA arasında serviste kavga edilmiş bu olayla ilgili olarak,

10/05/2016 tarihinde Salı günü 8. Sınıf öğrenci velisi olan Ercan KAYA sabahleyin okul müdürünün odasına gelerek nöbetçi öğrenci ile 6. sınıf öğrencisi olan Orhan GÜZEL’i Okul Müdürü Mustafa YILMAZ odasına çağırtarak odasında 8. Sınıf öğrenci velisi Ercan KAYA ile birlikte 6. Sınıf öğrencisi Orhan GÜZEL’i görüştürerek, Orhan GÜZEL isimli öğrencinin odasında Ercan KAYA tarafından dövülmesine ve küfürler etmesine seyirci kalmıştır. Bu durumda okul müdürü yasal sorumluluklarını yerine getirmeyerek olayın suç ortağı olmuştur.

Mağdur öğrencinin velisi hastahaneden darp raporu alarak çocuğunu dövenler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur. Olay yeri jandarma bölgesi olduğu için, jandarma olaya el koymuştur.

Bunun üzerine Ercan KAYA isimli öğrenci velisi Mağdur olan öğrenci velisine “şikayetinden vazgeçmez isen çocuğunu okuldan attırırım” diyerek tehdit ettiği annenin beyanından anlaşılmaktadır.

Şiddet uyguladığı iddia edilen veli Ercan KAYA tarafından tehdit edildiği için Orhan GÜZEL’in can güvenliğinin olmadığı bundan dolayı okula gelmediği duyulmuştur. Bu öğrencinin eğitim hakkının engellendiği, bunun da sorumlusunun okul müdürü olduğu düşüncesindeyiz. 

Bu durumdan okul müdürü sorumlu olmasına rağmen odasında yaşanan tüm bu olaylara duyarsız kaldığı görülmektedir. Bu konuya Eğitim İş Olarak duyarsız kalmayarak olayın takipçisi olacağımızı buradan beyan ederiz.

Sayın Antalya Valisi ve Manavgat Kaymakamını da bu konuda gerekli işlemleri yaptıracaklarına inanıyoruz.

Kepez İlçe Mille Eğitim Müdürlüğü’ndeki Keyfi Uygulamalar                                                     

İlimiz Kepez İlçesindeki okullarda, çocuğunun hasta olduğunu bahane ederek kalem satan bir şahıs olduğunu öğrendik. Bu şahsın devletin okullarında bu işi nasıl yapmakta olduğunu merak ettik.

Adı geçen kişi elinde hiçbir belge olmaksızın evladının hasta olduğunu beyan ederek Kepez İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bir dilekçe veriyor.

Kepez İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli bulunan şube Müdürü Mehmet ÖZBAL yetkisi olmadığı halde bu dilekçeyi ilgi tutarak okullarda kalem satabileceğine dair izin onayı veriyor.

Oysa; 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu gereği yardım toplayacak kişinin izin vermeye yetkili birime yani il bazında yapılacaksa ilin Valiliğine, sadece bir ilçede yapılacaksa o ilçenin Kaymakamlığına ilgili belgeler ile (bu belgeler; Sağlık raporu, bakıma muhtaçlık belgesi, Fiş, Makbuz, pul, banka hesap numarası, ticaret yapacak ise vergi kaydı gibi) başvurması gerekmektedir.

Bu dilekçeyi alan yetkili kurum, sunulan belgeleri 2860 sayılı kanun gereği inceleyerek onay verebilecektir. Ayrıca izin alarak sınıflarda kalem satan kişi elindeki onayı göstererek sınıflara girip kalem dağıttığı ve ertesi gün okul idarecilerinin önderliği ve yardımı ile bu öğrencilerden paralarını topladıkları duyumları alınmıştır. Bu işe çanak tutan okul müdürleri, belki öğleyin yemek yiyecek harçlıkları bile olmayan bu çocuklardan, valilik izni ve yardım toplama (Ticaret yapma) belgesi olmayan kişi için para toplamaya çalıştığı görülmektedir.

Şimdi soruyoruz:

1 – Adı geçen kişinin okul bünyesindeki öğrenci ve öğretmenlere satış yapabilmesi için ruhsatı var mıdır?

2 – Bu günlerde ülkede güvenlik ile ilgili sorunlar yaşanırken, okullara sınıflara kadar giren bu kişinin kimliği ile ilgili, çocuğunun hastalığı ile ilgili, ihtiyacı olan birisi olup olmadığı ile ilgili araştırma yapılmış mıdır?

3 – İlçe Milli Eğitim Müdürlüğündeki Şube Müdürü yetkisi olmadığı halde bu izni nasıl vermiştir? 

Okullarda çalışan öğretmenlerin, öğrenim gören öğrencilerin güvenliğini ilgilendiren, aynı zamanda gerçekten ihtiyacı olan toplumumuzdaki diğer masum insanların korunması açısından bu olayın takip edilmesi gerekmektedir.

Buradan basın yolu ile bu işin Cumhuriyet Savcıları tarafından bir ihbar olarak kabul edilmesi ve hemen harekete geçmeleri gerektiğini hatırlatırım.

Basında verilen iznin iptal edildiği duyurulmuştur. Şimdi tekrar soruyoruz;

1 - İlçede yapılan bu yardım ile ilgili olarak Vali veya Kaymakamın yetkisini kullanarak yardım toplama onayını veren İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü ile ilgili olarak herhangi bir işlem yapılmış mıdır. Eğer yapılmadı ise her düzeydeki kurum yetkilisi ya da kişiler vali yada kaymakam adına izin verebilir mi?

2 –Şube müdürünün vermiş olduğu bu izin belgesi ile Kepez bölgesindeki okullarda eğitim gören öğrencilerden toplanan miktarı belli olmayan bu paralar geriye iade edilecek mi?

3 – Sayın Vali, Sayın Kepez Kaymakamı bu konu ile ilgili olarak her hangi bir işlem başlatmış mıdır?”

yukarı çık
0
Paylaşım