Menu
RSS

Antalya Sağlık-Sen; Hemşireler Tükenmişlik Sendromu Yaşamakta

Antalya Sağlık-Sen; Hemşireler Tükenmişlik Sendromu Yaşamakta

12-18 Mayıs Hemşireler Haftası ülkede çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Hemşireler Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Hemşirelerin birçok sorunu olduğunu belirten Türk Sağlık Sen Antalya Şube Başkanı Dr. Ali İhsan Yılmaz, hemşirelerin yoğun iş yükü ve sonu gelmeyen nöbetlere mahkûm edildiğini söyledi.

Yılmaz Açıklamasında Şunlara Değindi;

“Bugün Türkiye’de yaşanan hemşire istihdam eksikliği nedeniyle hemşire arkadaşlarımız yoğun iş yükü ve sonu gelmeyen nöbetlere mahkûm edilmektedirler.

AB kriterleri için çok hassa olunan bu dönemde Türkiye’nin AB’yi yakalamak için 455 bin ebe hemşireye ihtiyacı olmasına rağmen ne yazık ki bu yönde bir adım atılmamaktadır.

12-18 Mayıs Hemşireler haftasını ne yazık ki hemşire arkadaşlarımız başta olmak üzere tüm sağlık çalışanları sıkıntıyla karşılamaktadır.  İstihdam yetersizliğinden kreş eksikliğine kadar uzanan sorunlar yumağıyla hemşirelerimiz baş başa bırakılmışlardır.

Bir yanda başta üniversite hastaneleri olmak üzere sağlık kurumlarında hemşire eksikliği nedeniyle servisler kapatılmak zorunda kalınırken, bir yanda da iş bekleyen hemşirelerin olması istihdam yetersizliğinin yanı sıra planlamanın da yapılmadığını göstermektedir.

Ayrıca zaten yetersiz hemşire istihdamı yüzünden artan iş yükü, bazı hemşirelerinde hemşirelik hizmetleri dışında çalıştırılıyor olmasıyla katmerlenerek artmaktadır.

Sözleşmeli hemşire, vekil ebe hemşire gibi istihdam türleri ile çalışanlar özlük hakları açısından mağdur edilmektedirler. Bu tür sorunların yanında sürekli azalan döner sermaye gelirleri ile hemşirelerimiz çok çalışırken daha az ücret almaya başlamışlardır.

Hemşirelerimizin öncelikli talepleri arasında yer alan her hastaneye bir kreş ise ne yazık ki ısrarla görmezlikten gelinmektedir.  Aile ve bebeğe çok önem verdiğini söyleyen iktidar ne yazık ki iş icraata gelince ortalıkta gözükmemekte, lafla peynir gemisini yürütmeye çalışmaktadır.

Bunların yanı sıra sağlıkta cinayete kadar uzanan şiddet olaylarından en fazla etkilenen meslek mensuplarından biride hemşirelerimizdir.

Yoğun bakımda, hasta odalarında hemşirelerimiz şiddete uğramakta, can güvenliklerinden yoksun bir şekilde hizmet üretmeye çalışmaktadır.

Bu şiddetin yanı sıra mobbing, baskı, ayrımcılık gibi uygulamalarla çalışma hayatı adeta zehir edilmektedir. Birçok hemşire arkadaşımız ne yazık ki tükenmişlik sendromu yaşamaktadır.

yukarı çık
0
Paylaşım