Menu
RSS

Antalya EMEP: Vergide Adalet, İnsanca Yaşayacak Bir Ücret İstiyoruz

Antalya EMEP: Vergide Adalet, İnsanca Yaşayacak Bir Ücret İstiyoruz

Emek Partisi Antalya İl Örgütü Attalos Meydanı’nda toplanarak belirlenme sürecinde olan asgari ücret konusunda yapılan yanlışlıkları eleştirdi ve ne olması gerektiği konusunda taleplerini bildirdi.

EMEP Antalya İl Yöneticisi Nesrun Öztürk basın açıklamasını okudu. Öztürk “Türkiye’de yaklaşık iş gücünün üçte ikisini ilgilendiren 2023 yılı asgari ücret artışı için,   Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 7 Aralık’ta yapacağını açıkladı.

7 Aralık’ta işçileri en çok üyesi olan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) temsil edecek. Türk-İş ‘in açıkladığı Kasım 2022 verilerine göre açlık sınırı 7.786,85 TL, yoksulluk sınırı ise 25.364,35 TL dir. 2022 yılı asgari ücret ve 2022Temmuz ayında asgari ücrete yapılan ara artış,

yüksek enflasyon ve gelen zamlar altında eriyip gitti.  Milyonlarca işçi açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm edildi” dedikten sonra konuşmasını şöyle sürdürdü:

“15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçiler adına sadece 5 kişilik temsil hakkı veriliyor. 5 patron temsilcisinin yanına, çalıştırdığı işçiler nedeniyle kendisi de işveren konumunda olan 5 hükümet temsilcisi eklenince Asgari Ücret Tespit Komisyonunda patronlar son sözü söylüyorlar.

İşçileri temsil eden Türk-İş Temmuz ayında anlaşmaya vardığı 5.500 TL asgari ücrete verdiği onay ile "insan onuruna yakışır" düzeyde bir asgari ücret sözünü unutmuştur. Ekonomi öngörüsü zayıftır. Türk-İş genel başkanı Ergün Atalay’ın 2 Aralık 2022’de yaptığı açıklama "insan onuruna yakışır" düzeyde

bir asgari ücret pazarlığına verdiği ciddiyeti de net bir şekilde ortaya koymuştur. Atalay Açıklamasında “Asgari ücret 4 aydır herkes tarafından konuşuluyor, bir an evvel bu rakam belli olsun da bu mesele bitsin.” diyerek, “Belirlense de kurtulsak.” demeye getirmiştir.

Arkasından kırmızıçizgisini açlık sınırının 7.786,85 TL’nin altına düşmemek olarak belirtmiştir. Yoksulluk sınırını pazarlık konusu bile yapmayacağı açıktır. Buradan çıkardığımız sonuca göre yaşam koşulları iyice ağırlaşacak, işçiler ölümüne çalıştırılacak,

açlığa bir kez daha mahkûm edilerek insanca yaşayacağı koşullardan mahrum edilecektir. 

Asgari ücret artışı, sadece asgari ücretlileri ilgilendirmiyor. Asgari ücret, vergi dilimi ve tazminat hesapları, çeşitli sigorta primleri, GSS primleri, staj ücretleri, emekli maaşları, yaşlılık, engelli ve işsizlik ödeneği gibi pek çok kalemi doğrudan etkiliyor.

2022 yılı Ekim ayı verilerine göre 2.6 milyon nüfusu olan Antalya da, tarım işçiliği dahil SGK kayıtlı, sigortalı çalışan işçi sayısı 800 bin seviyesindedir. Bu sayı aile ile birlikte yaklaşık 2 milyon seviyesindedir. Bu rakamlar bize yaşadığımız Antalya şehrinde asgari ücret ile

açlık sınırının altında bir yaşam dayatılmaktadır. 2022 yılında Antalya toplu taşımaya gelen zamlarla Türkiye’de en pahalı toplu ulaşım bedeline sahip birkaç ilden biri olmuştur. Düşük gelirli aileler sosyal yaşamdan çekilmiş, çocuklarını okula göndermekte zorlanmışlardır.

Ekmeğe gelen zamlarla dört kişilik bir ailenin aylık sadece ekmek gideri minimum 600 TL’yi bulmuştur. Antalya’da orantısız artan ev kiraları ile en ucuz evin kirası 4000 TL varmıştır. Asgari ücretle geçinen bir işçi vasat, sağlıksız duvarlar altında barınmaya mecbur bırakılmıştır.

AKP Hükümeti ve hizmet ettiği kapitalist sistem uygulamaya koyduğu ekonomi politikaları ile adeta canavara dönüşen enflasyon ve zamlarla adeta işçilerin geleceklerini çalmaktadır.

Antalya’da turizm sektöründe çalışan işçilerin 6 ay çalıştırılıp, sonrasında işten askı denilen yöntemle işten çıkartılan ve bu işsizlik sürecinde işsizlik maaşı almasına engel olan yöntem ile git ne halin varsa gör denilmektedir. Antalya Organize Sanayi Sitesi’nde, irili ufaklı sanayii sitelerinde ve 

tarımda ağır koşullarda çalışan işçiler gün geçtikçe yoksullaşırken patronlar karlarına kar katmaktadır.

Asgari ücretin sefalet ücreti olmasını engellemenin, vergide adaletin, iş cinayetlerini durdurmanın, işten atmalar ve ücretsiz izinlerin yasaklanmasının tek yolu vardır; bir araya gelmek ve mücadele etmektir.

2023 yılı için kamuoyunda tartışılan asgari ücret rakamı; 2022 yılında başta temel tüketim maddeleri, kira artışları, elektrik ve hayatımızı zorlaştıran, hayatımızı yaşanmaz hale getiren, yıllık %180 lere varan enflasyon rakamları göz önüne alındığında, 2022 yılı kayıplarımızı da gözeten,

2023 yılın da yaşayacağımız enflasyonda hesaplanarak, açlık ve yoksulluk sınırı göz önüne alınarak işçilere aileleri ile birlikte insanca yaşayacakları bir oranda asgari ücret artışı sağlanmalıdır.

İşçiler için hayati bir öneme sahip olan asgari ücretin belirlenmesi sürecinde işçiler; Kapitalist sömürü düzeninin temsilcisi olan AKP hükümeti ve uzlaşmacı sendika temsilcilerine bırakılamaz.

Kasım ayında yapılan bütçe görüşmelerinde görüyoruz ki AKP hükümeti yine patronlardan yana olmuş Hazine tarafından desteklenen kur korumalı mevduat hesaplarına bugüne milyonlarca Türk Lirası destek verilmiştir, verilmeye de devam edilecektir.

Okullarda çocuklarımıza 1 öğün ücretsiz yemek için bütçelerinin olmadığını belirtmişlerdir. Çocuklarımız okula aç gitmektedir. Artan enflasyon karşısında eriyen ücretler ve düşen alım gücü nedeniyle işçiler aileleriyle birlikte sağlıklı beslenme bir yana doyacak kadar bile ücretten mahrum durumdadır.

Asgari ücretten vergi alınmayacak diyen AKP iktidarı, “vergi dilimi” hesap oyunlarıyla işçilerin sırtına binen gelir vergisi yükünü de artırmıştır.

Tüm bu nedenlerle, başta işçi sınıfımız olmak üzere emekçi halkımıza çağrımızdır; bu kaderi biz yazmadık, değiştiren de biz olacağız. Kimsenin gündüzleri işsiz gezmediği, geceleri aç yatağa girmediği, demokratik ve bağımsız bir Türkiye için birleşelim, mücadele edelim.

-Vergide adalet, insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz

-KDV başta olmak üzere halkın sırtındaki dolaylı vergiler kaldırılmalı, zenginlere servet vergisi getirilmelidir.

-İşçi emekçilerin eriyen ücretlerinin gerçek enflasyon oranında arttırılmalıdır.

-Elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalıdır”

yukarı çık
0
Paylaşım