Menu
RSS

Antalya’da Moto-Kuryelerden ATSO Başkanı Çetin’e Yanıt: Ölenlerin Yerine Yenisini Yetiştiremiyoruz

Antalya’da Moto-Kuryelerden ATSO Başkanı Çetin’e Yanıt: Ölenlerin Yerine Yenisini Yetiştiremiyoruz

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı(ATSO) Davut Çetin, son yıllarda nitelikli ve kalifiyeli eleman sıkıntısı yaşandığına değinerek, “Restoran ve kafe işletmelerinden motorlu kurye bulamamaktan dert yanıyorlar.

4 ile 6 bin TL arasında şuan motorlu kuryelere arkadaşlarımız maaş veriyor ve çalışacak kurye bulamıyorlar” dedi.

Bu demece karşılık Kent Emekçileri Dayanışması ve Turizm İşçileri Dayanışması yazılı bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

“Pandemi koşullarında yaşamaya başladığımızdan itibaren, en çok rağbet gören mesleklerin başında kuşkusuz moto-kuryelik geliyor. Kargo ve restoranların paketlerini ulaştırmak için canla başla çalışan moto-kuryelerin azlığından şikayet ediliyor.

Başta Antalya Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Davut Çetin olmak üzere, çeşitli mecralarda yüksek maaşlara moto-kurye bulunamadığı söyleniyor. Yüksek maaştan kasıtlarının 4.000 TL ile 6.000 TL arasında olduğunu beyan ediyorlar. Gerçekte moto-kuryelerin iş beğenmeme durumu elbette yok,

özellikle kendi çalıştığı sektörü kapalı olan her ehliyetli işçi bu işe yönelmişti. Normalleşmenin başlamasıyla kendi sektörlerine döndüler. Asıl sorun ise 12 saate varan çalışma, sigortasız çalıştırılarak her dakika ölüm tehlikesi, sanki sokaklarda keyfi geziyormuş gibi mobbing,

moto-kuryeliğin 6.000 TL bile değil daha yüksek ücretlerle yapılması gerektiğinin göstergesidir.

Geçtiğimiz günlerde, Kocaeli’nde 17 yaşında moto-kuryelik ile hayatını idame ettiren Muhammet Talha Karabacak’ın ve Konya’da 24 yaşında moto-kurye olan Mustafa Bakar’ın vefatlarının üstünden böyle bir açıklama ise “ölenlerin yerine yenisini yetiştiremiyoruz” demekle eş değerdir!

Benzer bir olayda Dürümcü Emmi isimli mekanın sahibinden yapılmıştır. “8.400 liraya garson bulamıyorum” diyen patron, gerçekte verdiği maaşın 5.000 civarında olduğu, gelen misafirlerin verdiği bahşişi maaşa dahil söylediği ise çok geçmeden ortaya çıkmıştır.

Ayrıca 15 saat çalıştırdığı, 2 haftada bir izin verdiği orada çalışan eski arkadaşlarımız tarafından da teyit edilmiştir.

Meselenin kökeni garsonların 8 saat üzerinden günlük ve anlık baktıkları masa sayıları ile görev tanımında belirtilenleri yapmaları, moto-kuryelerin yine 8 saat üzerinden günlük ve anlık bıraktıkları paket sayıları ile görev tanımı dışında iş yaptırılmamaları ile,

belirlenmesi gereken ücretlerin bile, bahsedilen rakamların üstünde olduğu gerçeğidir!

İş beğenmeme değil, kölelik düzeni her yerdedir!

Ucuz işçilik yerine, kalifiye işçilik ön plana çıkmalı diye düşündüğümüz sektörümüzde, deniz mahsüllerini haram ilan eden, açık büfeyi helal gören anlayışı da kabul etmediğimizi, bu sistemi değiştireceğimizi ilan ediyoruz!

Bundan sonra maaşları, patronlar değil biz belirleriz!

Turizm İşçileri Dayanışması

#30DakikadaDeğilSağSalimGelsin”

yukarı çık
0
Paylaşım