Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep Beraber Olmak Dileğiyle

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep B…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Prev Next

Antalya’da Kadınlar Ataya, 5 Aralık’ta Şükranlarını Sundular

Antalya’da Kadınlar Ataya, 5 Aralık’ta Şükranlarını Sundular

Antalyalı kadınlar 5 Aralık Kadına Seçme Ve Seçilme Hakkı Verilişi’nin 87. Yılı nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk koyma töreni yaptılar. CHP, Türk Kadınlar Birliği,

29 Ekim Kadınları Derneği Antalya ve Muratpaşa Şubeleri, Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi, ÇYDD Antalya Şube, KASAİD (Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği), Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi çelenklerini sundular. CHP Milletvekili Rafet Zeybek'te törene destek verdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şube Başkanı Ayla Yüksel bir konuşma yaptı. Yüksel Atatürk’ün kadına verdiği önem ve 5 Aralık Kadına Seçme Ve Seçilme Hakkı Verilişinun önemini anlattı.

Daha sonra Antalya Kent Konseyi Kadım Meclisinden Eylem Ülgen konuşmasında “Güçlü kadının, güçlü bir aile oluşturacağı, güçlü ailenin de güçlü toplumu oluşturacağı bilinciyle İŞ - AİLE dengesini sağlayıcı, kolaylaştırıcı politikalar geliştirilmelidir.

Kadın istismarı, taciz, tecavüz ve cinayetlerin önlenmesi, bu davalarda cezaların caydırıcı ve ibret verici olması için üst sınırlar yükseltilmelidir.

Kadına kendini ifade etmesi için alan açılmalı, önüne konan soyut engeller, cam tavanlar yıkılmalı uygulanan üstü kapalı, sessiz ambargo kaldırılmalıdır. Cinsiyet ayırımı olmaksızın “eril ve cinsiyetçi” bakış açısı; bütüncül ve eşitlikçi yaklaşımlarla değiştirilmelidir. Bu yolda, kararlılık ve cesaretle çalışmaya devam edeceğimizi hatırlatırız.

Seçme ve seçilme konusunda öncü olan milletin öncü kadınları olarak; eEngelleyen, baskı altında tutan, yok sayan, eksik ve yetersizlik yükleyen her türlü tutum, davranış ve söylemi reddettiğimizi bildiririz.

Atatürk “ün söylediği gibi; “Bizim toplumumuz için ilim ve fen lazım ise, bunları aynı derecede hem erkek hem de kadınlarımızın iktisap etmesi lazımdır” dedi.

Cumhuriyet Meydanı’na çelenk bıraktıktan sonra basın açıklaması yapan İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci kadınları geriletmeye çalışıldığını belirterek parti olarak yaptıkları projelerden bahsetti.

‘Birçok Ülkeden Önce Hak Kazandık’

“Bizler, ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde birçok gelişmiş ülkeden önce, 5 Aralık 1934 tarihinde seçme ve seçilme hakkını kazandık” sözlerine vurgu yapan Deveci, “Kadınlar, eşit yurttaşlık kimliğine sımsıkı sarılarak 1935 yılında gerçekleşen seçimlerde sandıklara koşup oy kullandılar.

Seçim sonucunda 17 kadın milletvekili Meclis’e girdi. 1936 yılında yapılan ara seçimle birlikte kadın milletvekili sayımız 18’e yükseldi. O zamanki parlamenter sayımıza göre bu oran yüzde 4,6’ya denk geliyordu ve parlamentoda kadın temsil oranı açısından dünyada ikinci sırada yer alıyorduk. Bu bir devrimdi” ifadelerine yer verdi.

Kadın Temsiliyetinde Gerileme

Atatürk önderliğinde bu devrimi yaşayan Türk kadınının aradan geçen 87 yıla rağmen ilerlemek bir yana geri bırakılmaya çalışıldığını kaydeden Deveci, “Öyle ki 1935 yılında parlamentoda kadın temsilinde ikinci sırada olan ülkemiz, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Parlamentolar Arası Birlik tarafından hazırlanan rapora göre,

129’uncu sıraya geriledi. Ayrıca Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne üye olan 41 ülke arasında, parlamentoda kadın temsil oranı açısından sonuncuyuz. Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’ne göre ise 156 ülke arasında 133’üncü sıradayız. Kadın kimliğinin,

ulusal meclislerde, yerel yönetimlerde temsili için belirlenmiş olan kritik eşik yüzde 33. Bu oranın altı, ciddi bir demokrasi sorunudur. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadın milletvekili oranımız yüzde 17, kadın belediye başkanı oranımız ise yüzde 3,2. Kadın muhtar sayımız son seçimlerde yüzde 66 oranında arttı.

Bu artışla kadın muhtar oranı sadece yüzde 2,2’ye yükselebildi.

Biz bu eşitsiz sistemi değiştirmek için Cumhuriyet Halk Partisi olarak dev bir adım attık” dedi.

Yaşamhak Projesi

AK Parti Hükümeti’nin uyguladığı politikalar nedeniyle, ülkenin adeta kadın mezarlığına dönüştüğünü söyleyen Deveci, “Bu cins kırımı durdurmak ve kadına yönelik şiddetle mücadele etmek amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak 5 Aralık 2020 tarihinde ‘YaşamHak’ projemizi hayata geçirdik.

Bir yıl önce bugün, ‘Yaşama hakkı; dokunulamaz, devredilemez ve vazgeçilemez olan en temel insan hakkıdır’ diyerek yola çıktık. Logomuzda, şiddetin panzehri olan sevginin sembolü kalp ile lokasyon işaretini iç içe geçirdik ve YaşamHak’ın şiddetin son bulma adresi olduğunu ilan ettik.

Projemiz kapsamında sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve barolar ile 55 protokol imzaladık. Şiddet gören kadınların karakollarda, savcılıklarda, hastanelerde, adliyelerde yanında oluyoruz. Kadına ve çocuğa yönelik şiddet davalarını, mağdurlar ve aileleri ile dayanışma içinde takip ediyoruz.

Şiddet mağduru çocuklara eğitim ve burs desteği verilmesine aracı oluyoruz. Bugünden itibaren tüm şiddet mağduru kadınlar ve çocuklar bize bir tuş ile ulaşabilecekler. Cep telefonlarından indirilecek olan YaşamHak uygulaması ile hem çağrı merkezimizle hem de kolluk güçleriyle hızla temas kurabilecekler.

Ayrıca uygulama sayesinde, en yakın mesafedeki kadın kolları yöneticilerimizle bağlantıya geçebilecekler. Projemizin birinci yılında, tüm şiddet mağduru kadınlara ve çocuklara ‘Yalnız değilsin, biz varız’ diyor, iktidarımızda şiddeti durduracağımızın sözünü veriyoruz” açıklamasını yaptı.

yukarı çık
0
Paylaşım