Menu
RSS

Antalya Barosu: Orman Alanlarının Kalıcı Konut Alanına Çevrilmesi Kanun ve Yönetmeliklere Aykırıdır

Antalya Barosu: Orman Alanlarının Kalıcı Konut Alanına Çevrilmesi Kanun ve Yönetmeliklere Aykırıdır

Antalya Baro Başkanlığı yaptığı yazılı açıklama ile deprem bölgelerine yönelik OHAL kapsamında çıkartılan 126 sayılı kararname ile ilgili olarak

“Söz konusu kararname açık şekilde Anayasa, Medeni Kanun, İmar Kanunu, Orman Kanunu, Mera Kanunu, Tapu ve Kadastro Kanunu ve yönetmeliklerine aykırılık taşımaktadır” denildi.

Antalya Barosu tarafından konu ile ilgili yapılan açıklama şöyle: “Kahramanmaraş merkezli olarak 06.02.2023 tarihinde yaşadığımız ve 10 ilimizin büyük zarar gördüğü üzücü deprem felaketi sonrasında TBMM tarafından 08.02.2023 günü depremden etkilenen illerde OHAL ilan edilmiştir.

OHAL kapsamında depremden etkilenen illerde yerleşme ve yapılaşma ile ilgili olarak 126 sayılı kararname ile bazı tedbir ve kararlar alınmıştır.

Söz konusu kararname kapsamında orman alanlarının vasıflarının değiştirilerek kalıcı konut alanı olarak kullanılabilmesi, kadastrosu veya tescili bulunmayan alanların Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazine adına tescili ile yapılaşmaya açılabileceği, yine ilgili alanlarda imar planı aranmaksızın

Bakanlığın belirlediği projelerin yapılması mümkün hale getirilmiştir. Mülkiyet konusunda ise tüm yetki yine aynı Bakanlığa verilmiştir.

Söz konusu kararname açık şekilde Anayasa, Medeni Kanun, İmar Kanunu, Orman Kanunu, Mera Kanunu, Tapu ve Kadastro Kanunu ve yönetmeliklerine aykırılık taşımaktadır.

Elbette ki depremzede yurttaşlarımızın ivedilikle konut ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir. Ancak yaşanan bu büyük felaketten ders çıkartılmaksızın bilime ve hukuka aykırı şekilde alınacak kararların sonraki süreçte ülkemizi daha büyük felaketlere sürükleyecek,

daha büyük acılar yaşanmasına sebebiyet verebilecektir.

Bu noktada Anayasa ve ilgili yasalara aykırı şekilde düzenlenen kararnamenin bilim ve hukuka aykırı bulunduğunu, söz konusu kararnamenin uygulanması halinde onarılamaz şekilde hukuk ve bilim dışı uygulamalarla karşılaşabileceğimizi belirtmek isteriz.

Antalya Barosu olarak depremzedelerimize ve halkımıza tekrar geçmiş olsun dileklerimizi sunarak, söz konusu Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin geri alınarak, hukuka ve bilime uygun bir düzenleme yapılması gerektiğini kamuoyuna saygılarımızla bildiririz”

yukarı çık
0
Paylaşım