Menu
RSS

Alanya'da Turizm Sektörü Kabus Görmeye Başladı

Alanya'da Turizm Sektörü Kabus Görmeye Başladı

Aralarındaki gerilim her geçen gün artan, savaşın eşiğine gelen Rusya ve Ukrayna, 2022 turizm sezonu öncesi Alanyalı turizmcileri endişeye sevk etti.

Çünkü hem Rusya, hem de Ukrayna Alanya turizminin bel kemiği pazarları.

ALANYA turizmi için çok önemli iki pazar olan Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim artarak devam ediyor. Rusya ile geçtiğimiz hafta yapılan ABD-NATO görüşmelerinden sonuç çıkmaması ve Rusya’nın NATO’nun Ukrayna’yı ‘Üyeliğe almama garantisi’ talebinin reddedilmesi Ukrayna-Rusya sınırında gerilimi arttırdı.

Konuyla ilgili ABD Başkanı Biden son açıklamasında Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesini beklediklerini ancak böyle bir durumda Rus bankaların ABD doları ile mücadele edemeyeceğini belirtmişti. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin beklendiği bugünlerde oluşabilecek krizi turizm sektörü temsilcileri

Yeni Alanya’ya özel yaptıkları açıklamalarla değerlendirdiler.

‘Engellemek İçin Ne Gerekiyorsa Yapılmalı’

Konuyla ilgili sosyal medya üzerinden dikkat çeken bir paylaşım yapan Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, "Ne yazık ki Rusya ile Ukrayna bir savaşın eşiğinde. Türkiye bu savaşı engellemek için ne gerekiyorsa yapmalı. Bu savaş en çok bizi vurur.

Turizm sektörü şimdiden kabus görmeye başladı" dedi.

 ‘Turizm İçin Felaket Olur’

Açıklamasına Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ sözünü hatırlatarak başlayan ALTİD ve ALTAV Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, “Birçok üst düzey batılı yetkili de arka arkaya Kiev ziyaretleri yaptı. Gözler son olarak ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un

Cenevre’de yapılması planlanan yüz yüze görüşmesinde. Bu savaş gerçekleşirse, sadece iki ülkenin savaşı değil, iki ülkeyi destekleyen tüm ülkelerin silahlı ve lojistik savaşı olacaktır. Türkiye’ye ve bölgemize en fazla turist gönderen iki ülke olan Rusya ve Ukrayna’nın gerilmesi ve savaşması, turizm için büyük felaket demektir.

Savaş sınırlarımıza yakın olmasa dahi, etkileri majör seviyede hissedeceğimiz kesin. Hem de ülke olarak Ukrayna’yı destekleyen Amerika veya Rusya’nın yanında olmamız durumunda bunun da bize mutlaka olumsuz yönde dönüşleri olacaktır. Pandeminin yaralarını yeni yeni sarmaya başlıyorken,

bir de üstüne savaşın etkileri turizmi bitecek noktaya getirebilir. Gelişmeleri büyük endişe içerisinde izliyoruz. Umarız korkulan olmaz, dünya halkları, barışa ve huzur içinde yaşamaya devam eder. Atatürk’ün dediği gibi yurtta sulh, cihanda sulh” şeklinde konuştu.

‘Sektörümüz Bu Yükü Kaldıramaz’

Alanya ve Rusya pazarına hakim isimlerden Egzotik Tur sahibi ve ALTAV Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Topçu, “Rusya ile Ukrayna arasında yeniden gündeme gelen krizin ortaya çıkaracağı sıcak bir çatışma bugünlerde pandemiyi gündemin ikinci sırasına atmış görünüyor.

Ülkemiz açısından da hem NATO üyesi olmamız ve NATO’nun tavrı hem de iki ülke ile olan ilişkilerimiz açısından bıçak sırtı bir durumdayız. Sektör açısından baktığımızda pandemiye rağmen 2021 yılında sektörün ayakta kalmasına en çok katkıyı veren iki ülkeden bahsediyoruz.

2022 yılı içinde beklentilerimiz bu kaynak pazarlarımızdan artarak devam eden bir hareketlilik. Zor olsa da diplomatik anlamda ortada durmamız gereken bir durumla karşı karşıyayız. Umudumuz herhangi bir sıcak çatışma olmaması. Aksi taktirde bu pazarlardan birini veya ikisini birden kaybetmemiz,

düşünmek istemediğimiz ekonomik sonuçlara yol açar. Pandeminin etkilerini hala hisseden sektörümüz bu yükü kaldıramaz” diye konuştu.

 ‘Alanya İçin En Önemli İki Pazar’

Rus misafirlerin hakim olduğu bir bölgenin temsilcisi olan Konaklı Turistik İşletmeciler Derneği (KONTİD) Başkanı Ali Orkan ise “Alanyamız için en önemli iki pazardan bahsediyoruz. Ciddi sayıda misafir ağırladığımız iki pazar Rus ve Ukrayna pazarı. Bu gerilimin savaşa dönmeden engellenmesi için tüm dünya seferber oldu.

Olası bir olumsuzluk halinde bizler de ciddi zararlar göreceğiz. Temennimiz bunun bir an önce engellenmesi ve beklediğimiz misafirlere kavuşmak” ifadelerini kullandı. (Gülşah ANAK, Yeni Alanya) Resim: © FVA Türkei

yukarı çık
0
Paylaşım