Menu
RSS

Aksu Üreticiler Birliği Başkanı Turan Şahin Tarımda Yaşanan Sıkıntıları Kamuoyu İle Paylaştı

Aksu Üreticiler Birliği Başkanı Turan Şahin Tarımda Yaşanan Sıkıntıları Kamuoyu İle Paylaştı

Başkan Turan Şahin yaptığı açıklamada, sebze ve meyve üretiminde kendi kendine yetebilen tarımsal üretimin gün geçtikçe sıkıntıya girdiğini, üreticinin tarım girdilerinin yüksekliğinden ve

denetlenmediğinden üretemez hale geldiklerini söyledi. Şahin “Böyle devam eder önümüzdeki yıllarda aile çiftçileri üretimi tamamen bırakmak zorunda kalacak. Tarımda yapılan devlet desteklerinin neredeyse tamamı, tarımsal şirketlere yönelik, aile çiftçiliği bitiyor. Aile çiftçilerinin tarım girdilerinde acilen desteklenmesi gerekiyor" dedi.

Başkan Şahin, çiftçi olmanın önce  emek istediğini belirterek, "Çiftçi donmaz, çiftçi yanmaz, çiftçi uyumaz. çiftçi yorulmaz, çiftçi aç kalsa aza kanaat eder. Çiftçi demek çok çok çalışır, az az kazanır demek. Peki neden mi çiftçilik? 'Köylü milletin efendisidir' diyen Atatürk'ün emaneti

bu topraklara sahip çıkar. Türkiye'mizin kendi kendine yetebilen durumunu korumak dışa bağımlılığı en aza indirmek, üretmek, üretmek, üretmek. Unutulmasın ki tarım bizim herşeyimiz. 10 yıl sonra çiftçiyi mumla ararsınız bulamayacaksınız. Bu konuda tüm toplum sorumluluk sahibi olmalıdır.

Bir fincan kahve 20 TL. İçen sadece günlük makyajına 50 lira harcayan analar, bacılar, teyzeler, ablalar. Pazarda 5 TL'ye 1 kilogram sebze- meyve aldığı zaman 'vay anam hükümet aşağı. Vay anam hükümet yukarı. Bu ne pahalılık' diye ortalığı veryansın etmektedir.

O ürünü  yetiştiren eli nasırlı üretici kadınlar, bırakın makyajı elininin nasırı çatlayıp kanadığı zaman eczaneden krem bile almaz, mutfağından zeytinyağı ile yarasını yağlar çaput ile sarar. Hükümetimiz; yöneticilerini tercih ederken, doktoru Sağlık Bakanı, otelciyi Turizm Bakanı,

eğitimciyi Milli Eğitim Bakanı yapıyor, isabetli olmuş. Bu insanlar gerçekten işinin ehli, beğeniliyor. Peki biz tarım bakanımıza gelirsek, dev marketlerde yöneticilik yapmış, tüketici ve ticaretten anlayan, beyefendi, başarılı bir insan ama tarımla alakası olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.

"O, bu, şu filan hükümetler demeyelim, 50 yıldır Tarım bu şekilde yönetildi" diyen Turan Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü. "Peki neden tarımın başına diğer bakanlar gibi branşında, çiftçi kökenli yüksek Ziraat Mühendisi, tohum ıslahını bilen, girdileri tarım girdilerini çok iyi bilen yönetici getirilmiyor.

Çünkü biz; ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün emaneti bu toprakların efendisiyiz. Lobilerimiz yok, birliğimiz yok. Babadan oğula devam eden Ziraat Odaları Genel Başkanı, Türkiye'nin en çok ihracata ürün üreten ilçesi olan Aksu ilçesinin Ziraat Odası bile Muratpaşa’ya bağlı.

Ağalar, beyler tarım girdileri 5 yılda yüzde 1.000 artmıştır. Bıçak kemiğe dayandı.  Barajlar kurumakta, HES yöneticileri suyu yıllarca denize boşa akıttılar.  Yıllarca yırtındık, sesimizi duyan olmadı. Şimdi su tükendi, hakkımızda hayırlısı olsun. Emek veren emeğinin karşılığını bulsun."

yukarı çık
0
Paylaşım