Menu
RSS

Ülkenin Kuş Varlığının Yüzde 57’sine Evsahipliği Yapan Burdur İçin Yeşil Önlem

Ülkenin Kuş Varlığının Yüzde 57’sine Evsahipliği Yapan Burdur İçin Yeşil Önlem

Burdur, ülkenin kuş varlığının yüzde 57’sine evsahipliği yapıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü, bölgedeki biyolojik çeşitliliğin ve doğal habitatın korunması için önlem alınmasını istedi. Türkiye’de rastlanan 474 kuş türünün 274’ünün yuvası Burdur.

Ülkenin kuş varlığının yüzde 57’si bu az nüfuslu ilde yaşıyor. Dünyanın 200 hassas ekolojik bölgesinden birisi olan Akdeniz Ekolojik Bölgesi içinde yer alıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü’nün hazırladığı Biyolojik Çeşitlilik Raporu’nda Burdur’un bu biyolojik çeşitliliği ortaya koyulurken türlerin devamlılığını tehlikeye atan nedenler de sıralandı.

Raporun çalışmaları sırasında Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Tamer Yılmaz, bölgedeki bitki ve hayvan türlerini fotoğrafladı.

TEHLİKE ALTINDALAR

Rapora göre Burdur’da yaşayan dikkuyruk, ulu doğan ve küçük akbaba türleri Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre ‘nesli tehlike altında’; tepeli pelikan, şah kartal ve toyun ise ‘hassas türler’ olarak sınıflandırıldı. 10 türünse tehlike sınırında olduğu belirtildi.

Biyoçeşitliliğin yaşam alanını oluşturan göllere de dikkat çekilen raporda; Burdur, Karataş, Yarışlı, Gölhisar, Salda, Yazır gölleri ve Çorakgöl ile Karacaören, Karaçal, Karamanlı, Yapraklı, Onaç baraj gölleri ‘Özellikli Yaban Hayvanı Alanları’ olarak önerildi

327 BİTKİ ENDEMİK

Bitki açısındansa yaklaşık bin 546 bitki türünün bulunduğu ve bunlardan 327 kadarının endemik olduğu, 15 damarlı bitki türünün ‘çok tehlikede’ kategorisinde bulunduğu kaydedildi. Özellikle soğanlı bitkiler için biyokaçakçılığın önlenmesi gerektiği vurgulandı.

Burdur’da yer açma, tarım ve sanayi gibi nedenlerle habitat tahribatı olduğuna işaret edilen raporda, taş ocaklarının doğal habitatlar üzerinde tehdit unsuru olduğu, taş ocağı sayısının sınırlandırılıp acil yönetim planı hazırlanması önerildi.

KORUMADA ÖNCELİKLİ

Rapora göre tehdit altındaki memeli türlerin yaşadığı Gölhisar ve Altınyayla korumada öncelikli. Burada tilki gibi hayvanların yanı sıra nadir türlerden karakulak ve vaşak da yaşıyor.

TAŞ OCAKLARI

Raporda ayrıca Yarışlı Gölü’nde tespit edilen ve önemli bir memeli tür olan sazlık kedisinin, göl çevresindeki taş ocağı nedeniyle yoğun tehdit altında olduğuna işaret edildi. Öte yandan tatlı su balıklarına da yer ayrılan raporda, nesli tükendiği sanılan Salda yosun balığının yaşadığı tespiti yer aldı.

ANIT AĞAÇ SAHİPLERİNE GELİR

Raporda bölge için ormanlık alanlarda patika gezi yolları düzenlenmesi, bu yollar dışındaki geçişlerin zorlaştırılması istendi. Birinci ve ikinci derece koruma alanı olan tampon bölge ile çekirdek bölgeye araç girişinin yasaklanması önerilen raporda, “Bu zonlarda asfalt yol yapımına izin verilmemeli, varsa iptal edilmelidir.

Ayrıca özel mülkiyette bulunan anıt ağaçların da tescili yaptırılarak korunması sağlamalıdır. Turizmde bu ağaçlar tanıtılarak, korumayı yapan arazi sahiplerine gelir sağlanmalıdır” ifadeleri yer aldı.

yukarı çık
0
Paylaşım