Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep Beraber Olmak Dileğiyle

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep B…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Prev Next

Dünyada Sadece Kumluca’da Yetişiyor

Dünyada Sadece Kumluca’da Yetişiyor

Kumluca’ya bağlı Belen Mahallesinde yetişen “Belen Bezelyesi” yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yeryüzünde 1987 yılında botanikçi İngiliz bilim adamları tarafından Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Belen Mahallesi bölgesinde yetişen Belen Bezelyesi, her hecen gün varlığını kaybediyor.

Belen Bezelyesini incelemek üzere Kumluca’ya gelen ve bölgede geniş çaplı bir araştırma yürüten İngiliz Prof. Dr. Alan Harrington, Lathyrus Belinensis (Belin Bezelyesi) bitkisinin endemik bir bitki olduğunu ve yeryüzünde sadece Kumluca’ya bağlı Belen Mahallesi bölgesinde yetiştiğini söyledi.

Bulunduğu bölge ve bezelyegiller ailesinden olması dolayısıyla adının Belen Bezelyesi olarak literatüre geçtiğini ifade eden Harrigton, bitki tohumlarının geçmiş yıllarda İngiltere’ye götürülerek burada çiçekçilerde bahçe ve süs bitkisi olarak satıldığını belirtti.

Kumluca Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Çataltepe de, Belen Mahallesinin ilçenin iklim ve bitki çeşitliliği açısından önemli bir bölgesi olduğunu ve mahalle sınırları içerisinde başka bitkilerinde endemik olarak yetiştiğini söyledi.

Belen Bezelyesinin ise dünyada sadece bu bölgede yetiştiğini yeni öğrendiklerini ifade eden Çataltepe, “1987 yılında ilk kez Belen bölgesinde bu bitki keşfedilmiş.

Bölgemiz için önemli bir bitki, bu bitkinin korunması, çoğalması için bazı çalışmalar yapacağız. Özellikle yöre halkımızın bu bitkinin korunması için çalışması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Adrasan yerlilerinden Tahir Arslan da, kendisinin bir doğa tutkunu olarak Belen, Adrasan ve Yazır bölgesinde her mevsim doğayla iç içe yaşadığını, ancak ilk defa Belen Bezelyesi adlı bitkiyi gördüğünü, kokusu ve renklerine hayran kaldığını söyledi.

Bu bitki türünün dünyada sadece Belen bölgesinde yetişiyor olmasının da ayrıca bir güzellik olduğunu ifade eden Arslan, bitkinin korunması için gerek devlet gerekse yöre halkı olarak gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

yukarı çık
0
Paylaşım