Menu
RSS

Antalya'da Kızıl Şahinlerin Doğal Hayatı Görüntülendi

Antalya'da Kızıl Şahinlerin Doğal Hayatı Görüntülendi

Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur Şube Müdürlüğü, şahin ve kızıl şahin gibi yırtıcı kuş türlerinin ekosistem için son derece önemli ve çiftçi dostu olduğunu insanlara göstermek için, bir çift kızıl şahini yumurtadan uçuş anına kadar fotokapan yöntemiyle görüntüledi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Burdur Şube Müdürlüğü, ilde son yıllarda yaban hayatının korunması, araştırılması, önlemler alınmasına yönelik ciddi çalışmalar yürütüyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur Şube Müdürlüğü, özellikle yaban hayatına yönelik bilinçsiz zarar verenlerin bilinçlendirilmesi için eğitim ve bilgilendirme çalışmaları da yürütüyor. Yaklaşık dört yıldır kent yaban hayatının araştırması kapsamında, bölgede yaşayan yaban hayvanları fotokapan cihazlarıyla görüntüleniyor.

MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Ornitolog Doç Dr. Tamer Albayrak danışmanlığında, Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz'ın, yüksek lisans tez çalışması kapsamında görüntüler elde ediliyor. İnsan faaliyetlerinin yaban hayatı üzerine etkisinin araştırıldığı tez kapsamında, bölgede yaşayan memeli türler tespit edilecek, türlerin yaşam alanları, insan faaliyetlerinden nasıl ve ne oranda etkilendikleri hakkında fikir elde edilecek.

YAVRU ŞAHİNLER 32 GÜN BOYUNCA GÖRÜNTÜLENDİ

Burdur bölgesinde her yıl çok sayıda yırtıcı kuş öldürüldüğünün tespit edildiği çalışmada, bu kuş türlerinin ya ateşli silahla vurulduğu ya da zehirlendiği belirlendi. Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz ve ekibi, şahin ve kızıl şahin gibi yırtıcı kuş türlerinin ekosistem için son derece önemli ve çiftçi dostu olduğunu insanlara göstermek için bir çift kızıl şahini yumurtadan itibaren uçuş anına kadar fotokapan yöntemi ile görüntüledi.

Yaklaşık 32 gün süren bu süreçte türün beslenme davranışları, hangi dönemde ne gibi türleri avlayarak yavruları besledikleri görüntülendi.

YAVRU ŞAHİNLERİ SÜRÜNGENLERLE BESLİYORLAR

Ebeveynlerin yavru döneminde besin olarak en çok çiftçilerin mahsullerine zarar veren fareleri yakalayarak yavrularına getirdiği belirtildi. Görüntülerde, büyüdükçe yılan, kertenkele, kör fare hatta tavşan gibi türleri de avlayarak yuvaya getirdiği görülen şahinlerle aynı ağaca yuva yapan onlarca ağaç serçesinin ilişkisi de dikkat çekiyor.

Serçe yavrularından zaman zaman yavrularına besin olarak alan şahinler, karşılık olarak onları diğer yırtıcılara karşı koruyor. Görüntüler hem bölge müdürlüğünün sosyal paylaşım sitelerinde hem de eğitim çalışmalarında kullanılıyor.

yukarı çık
0
Paylaşım