Logo
Bu sayfayı yazdır

CHP’li Budak: ‘Yatırım ve İhracat Artışı İçin Demokrasi, Hukuk, Barış Gerekli’

CHP’li Budak: ‘Yatırım ve İhracat Artışı İçin Demokrasi, Hukuk, Barış Gerekli’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Hükümetin yeni yatırımlar ve KOBİ’ler için getirdiği desteklerin beklenen faydayı sağlaması için öncelikle Türkiye’de hukuk güvenliğinin egemen olması, ihracat pazarlarının da genişlemesi gerektiğin belirterek,

“Yatırım ve ihracat artışı için öncelikle demokrasi, hukuk, içte ve dışta barış gerekli. Turizmin gerilediği, başta AB olmak üzere herkesle kavga edildiği bir ortamda ihracat artışı olmaz, turist artışı da olmaz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alınan kararları değerlendirdi. Türkiye ekonomisinde bugün yaşanan sorunun temelinde, siyasi krizin bulunduğunu, oluşan güven sorununun ekonomiye de olumsuz yansıdığını kaydetti.

İhracat ve turizmde yaşanan gerilemenin de sorunu derinleştirdiğini kaydetti. Budak, “Demokrasi ve hukuk devletindeki gerileme, iş dünyasını da tüketici kesimini de tedirgin ediyor. Yatırım kararları ya iptal ediliyor, ya da erteleniyor. Yurttaşlarımız da alış veriş tercihlerini değiştiriyor ya da azaltıyor.

Öncelikle güven ortamı oluşturulmalı. İçeride kavga, komşularla kavga, Avrupa Birliği ile kavga, Amerika ile kavga edilirse, ihracat artışı nasıl sağlanacak? Türkiye’ye turist nasıl gelecek?  Yatırım ve ihracat artışı için öncelikle demokrasi, hukuk ve barış gerekli.

Bunun yolu da OHAL düzeninin, Anayasa hükmünde kararnameye dönmüş KHK düzeninin bir an önce son bulmasından geçer. Destek paketi ile birlikte demokrasi ve hukuk alanında somut adımlar atılmalı ki, beklenen yarar sağlanabilsin. Türkiye’de huzur olmadan yatırım olmaz, büyüme olmaz, refah olmaz” dedi.

İstihdam İçin Yapısal Reform

İşsizliğin rekor seviyelere geldiği bir dönemde, Hükümetin işyerinde eğitim ve toplum yararına çalışma kapsamında 600 bin kişiye iş verme vaadiyle, göz boyamaya ve sorunu örtmeye çalıştığını kaydeden Budak, “AKP Hükümetleri reform fırsatlarını heba etti.

Türkiye’nin sorunları kronikleşti.  İşsizlik bugün rekor seviyelere çıktı. Bunu örtebilmek için 600 bin kişiye iş vereceğiz deniyor. Bu anlayışla, geçici yaklaşımlarla Türkiye’nin işsizlik sorunu çözülemez.

Ayrıca bu konuda da ciddi bir ayırımcılık yapıldığı şikayetleri var. Bu çerçevede çalıştırılacaklar için AKP referansı zorunlu koşul haline gelmiş durumda. Geçici işler vererek, insanların siyasi tercihleri etkilenmeye çalışılıyor” diye konuştu.

Sicil Sorunu

KOBİ’lerin 2011’de kullandığı kredinin 162.8 milyar TL olduğunu, takibe düşen kredi miktarının ise 5.2 milyar TL düzeyinde bulunduğunu kaydeden Budak, esnaf kredilerinde yaşanan “sicil sorunu”nun devam etmesi durumunda, KOBİ desteklerinin de sınırlı kalabileceğini söyledi.

Budak, “Bugün KOBİ’lerin kullandığı kredi miktarı 407.6 milyar TL. Takibe düşen kredi miktarı ise 20.5 milyar TL. 2011’de takipteki kredilerin oranı yüzde 3 düzeyinde iken Ekim 2016 itibariyle yüzde 5’e çıkmıştır. Ocak-Ekim 2016 döneminde karşılıksız çek tutarı 23 milyara, protestolu senet tutarı 9.6 milyara yükselmiş.

2009’dan bu yana en kötü seviyeye çıkmış durumda. Bu rakamlar KOBİ’lerin, esnafın sicilinin bozulduğunun da göstergesi. Esnafa 30 bin TL’lik sıfır faizli kredi getirilirken, borcu bulunmaması koşulu getirilmişti.

Bu nedenle de faaliyette olan esnaflar bu krediden yararlanamadı ve sıkıntı büyüdü. Benzer şekilde sicil sorunu aşılmazsa, yeni kredinin etkisi sınırlı kalır. Bu nedenle öncelikle bir sicil affı da gerekiyor” diye konuştu.

Template Design © Kaktus Haber Templates Kaktus Medya. All rights reserved.