Menu
RSS

CHP Antalya Başkan Adayı Vural Çarkanat: İktidar Gençlik Olmadan Olmaz!

CHP Antalya Başkan Adayı Vural Çarkanat: İktidar Gençlik Olmadan Olmaz!

Antalya Muratpaşa CHP İlçe Gençlik Kolları Başkanlık seçimi yapılacak. Bu seçimde başkan adaylarından Vural Çarkanat İle neler yapmak istediği, nasıl bir gençlik yapısı kuracakları ve gelecekle ilgili düşüncelerini konuştuk.

Kaktüs: CHP’de gençlik kollarının varlığını nasıl değerlendirmek gerekir?

Çarkanat: 1950’li yıllardan beri varlığını sürdüren CHP gençlik kolları, sıradan bir partinin gençlik örgütü değildir. Bu memleketi kuran partinin gençlik örgütüdür.

Ülkemiz zor günlerden geçerken, bugün bize tarih büyük sorumluklar yüklüyor. Bu sebepten dolayı, CHP gençliğinin varlığının anlamı, Cumhuriyet’i yaşatma ve ilerletme iradesidir.

Kaktüs: Gençlik kollarının ana kademeleri ile ilişkileri nasıl düzenlenmiştir?

Çarkanat: Tüzüğe göre Gençlik Kolları başkanları parti örgütlerinin yönetim kurulu olağan toplantılarında yer alabilir, görüş belirtebilir ancak oy kullanamazlar.

İlçe yönetim kurulunda ilçe gençlik kolları başkanı (md. 29), il yönetim kurulunda il gençlik kolu başkanı (md. 33), parti meclisinde gençlik kolları genel başkanı (md.37), merkez yönetim kurulunda gençlik kolları genel başkanı (md. 39) toplantılara katılabilir, görüşlerini açıklayabilir, önerilerde bulunabilir, ancak oy kullanamaz.

Kaktüs: Gençlik kollarının özerk bir yapısı var mı?

Çarkanat: Gençlik örgütünün biz her zaman özerk bir yapısı olması gerektiğini savunuruz. Elbette ki yapacağımız çalışmalar zaten partinin programı, tüzüğünden ayrı olamaz. Yine de mali özerklik olması gerekiyor. Bizim tüzüğümüzde de sağlanmış bu. Her ilçeye gelen paranın % 10’u gençliğe ayrılmak zorundadır.

Kaktüs: Gençliğin tarihsel misyonunu nasıl görüyorsunuz?

Çarkanat: Bu topraklarda gençlik, tarih boyunca, süre gelen haksızlıklara, adaletsizliklere karşı daima tepkisini dile getirmiştir. Bugünde bu durum farklı değil. Tepki göstermek karşı durmak yetmek. Haksızlıkları ve adaletsizlikleri ortadan kaldırmak gerekir.

Bunun için gençlik iktidara dahil olmalı. Gençliği iktidara taşıyacak araç ise siyasi partidir. Bence gençliğin siyasi parti üyeliği tarihsel olarak temsil ettiği misyonu, adaletsizliğe ve haksızlığa karşı duruşu, iktidara taşımak, ülkeyi yönetmek olmalı.

Kaktüs: İlçenizdeki gençliğin sosyo ekonomik boyutu hakkında şu ana kadar yapılmış bir araştırma var mı? Eğer yoksa siz başkan olduktan sonra bunu ilk etapta yapacak mısınız?

Çarkanat: Bildiğim böyle bir araştırma yok. Eğer yönetime gelirsek ilk etapta bu çalışmanın hazırlıklarını yapacağız. Böyle bir araştırma bizim gençlik kolları için mutlaka gerekli.

Kaktüs: Gençliğin eğitilmesine nasıl bakıyorsunuz?

Çarkanat: Gençlik bir ülkenin geleceğidir. Bugün ülkemizin en önemli ihtiyacı başka bir gelecektir. Başka bir gelecek gençlikle mümkün olur. Ülkemizde bunun en önemli örneği Köy Enstitüleridir.

Muratpaşa Gençlik Kolları olarak bizim örnek aldığımız eğitim modeli, Köy enstitülerinin eğitim modelidir. Üretime dayalı, katılımcı bir eğitim modelini esas alacağız.

Kaktüs: Sizce CHP Muratpaşa gençliğinin temel hedefi ne olmalıdır?

Çarkanat: Bu topraklarda gençlik, tarih boyunca, süre gelen haksızlıklara, adaletsizliklere karşı daima tepkisini dile getirmiştir. Bugünde bu durum farklı değil. Tepki göstermek karşı durmak yetmek.

Haksızlıkları ve adaletsizlikleri ortadan kaldırmak gerekir. Bunun için gençlik iktidara dahil olmalı. Gençliği iktidara taşıyacak araç ise siyasi partidir. Bence gençliğin siyasi parti üyeliği tarihsel olarak temsil ettiği misyonu, adaletsizliğe ve haksızlığa karşı duruşu, iktidara taşımak, ülkeyi yönetmek olmalı.

Kaktüs: Partili gençliğin arasındaki dayanışma duygusunu nasıl geliştireceksiniz?

Çarkanat: Bugün memleketimiz karanlık günlerden geçiyor. Böyle zamanlarda, ister ülkemizde ister dünyada, karanlık günlerden çıkış hep yükselen gençlik hareketleriyle olmuştur. Elbette gençliğin arasında dayanışma duygusunu geliştirmek için etkinlik ve sosyal faaliyetler yapacağız. Fakat her şeyden önce, karanlık günlerden ülkemizi çıkarmak için, başka bir geleceği mümkün olduğunu göstereceğiz.

Bunun için gençlik bir olmak ve dayanışmak zorunda. Başka bir geleceği Muratpaşa’da her alanda gerçek kılmak için verilen mücadeleye gençliğin arasında dayanışma duygusunu geliştirecektir.

Kaktüs: Bugünlerde CHP’de ana kademe olsun, gençlik kollarında olsun başkanlığa aday olanların hemen tamamı 2019’un önemini vurgulayarak bunun için aday olduklarını söylemekteler. Sizce 2019’un önemi nedir?

Çarkanat: Yaklaşık yüz yıl önce, İstanbul’dan iki gemi farklı istikametlerde yola çıktı. Biri Samsun’a, biri Malta’ya doğru. 2019’da oylanacak seçimle ülkemiz bu iki istikameti oylayacaktır.

Bizim istikametimiz bellidir, partimizin kurucusu Mustafa Kemal’in de istikametidir. Yüz yıl sonra bir kez daha ülkemizin istikbalini samsuna çıkanlar belirleyecek.

Kaktüs: Gençlikte partililik bilinci nasıl yerleşecek?

Çarkanat: En başta da belirtmiştir. CHP sıradan bir parti değildir. Partimizin dünyada çok eşi benzeri yoktur. Partimizin somut kökleri Sivas kongresine dayanır.

Partimiz bu topraklarda süre gelen binlerce yıldır horasan erenlerinden, pir sultanlara, Bedrettinlerden, Köroğlu’na, Namık Kemalden Resneli Niyazilere eylem ve düşüncelerinin somut ürünüdür. Partililik bilinci bu tarihi kavramanın ürünü olarak ortaya çıkacaktır.

yukarı çık
0
Paylaşım