Menu
RSS

Budak: Başbakan Söz Veriyor, Büyükşehir 400 Taşeronu İşten Çıkarıyor

Budak: Başbakan Söz Veriyor, Büyükşehir 400 Taşeronu İşten Çıkarıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Antalya’nın tarihi ve doğal değerlerinin taş ocaklarıyla tahrip edilmesine tepki göstererek, “Antalya’nın üstü altından değerli. Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi Antalya’da daha çok kültür ve sanat yatırımına ihtiyaç var” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan-Putin görüşmesinin turizm ve ihracatta hemen sorunları gidereceği algısının oluşturulmaya çalışıldığını, ancak hala charter seferlerinin başlamadığına dikkat çekti.

Budak, “Turist charter seferleriyle gelir ama Rusya’da hala charter seferlerine izin yok. İhracat kapıları da açılmadı. Dün ‘emri ben verdim’ diye yarışanlar, bugün özür dileme telaşında. Ama başta Antalya olmak üzere turizm bölgeleri İstanbul’u, İzmir’i, Muğla’sı, Kapadokya’sı afet hali yaşıyor. 

Türkiye’nin 35 yılda büyük bir emek ve fedakarlıkla büyüttüğü turizm sektörü ağır bir darbe aldı. Antalya’da turist kaybı 4 milyona doğru gidiyor. Bunun karşılığı 4 milyar dolar kayıp. Antalya piyasasından geçen yıla göre 12 milyar TL çekilmiş durumdadır. Bunun sorumlusu AKP hükümetleridir” dedi.

Antalya’nın Üstü Değerli

Antalya’nın bir turizm ve tarımsal üretim merkezi olarak geleceğe taşınmasının Türkiye’ye daha çok katma değer sağlayacağını kaydeden Budak, ancak tam tersine Antalya’nın değerlerinin taş ocaklarıyla tahrip edildiğini kaydetti.

Budak, “ATSO Yönetim Kurulu Başkanlığım döneminde ‘Bırakın Antalya böyle kalsın’ demiştim. Gerçekten Antalya Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi ve tarihi dokusuyla, doğal güzellikleriyle milyonları kendine çekiyor. Antalya’nın üstü altından daha değerli. 

Ama bakıyorsunuz Antalya’nın dağları taş ocakları nedeniyle bombalanmış gibi görünüyor. Dağlar mahvedilerek çıkarılan mermerler, neredeyse nakliye bedeline Çin’e gönderiliyor. Katma değeri çok düşük. Antalya’da 300’e yakın antik kent var. Bunların yakınına taş ocağı izni veriliyor.

Aspendos iki bin yıllık tarihi yapı. Ne Antalya’da ne Türkiye’de alternatifi yapılabilmiş değil ama yakınında taş ocağı var. Abdal Musa Türbesi ve Dur Dağı Alevi dostlarımız için çok önemli bir inanç merkezi. İki tane taş ocağı açıldı. Maalesef durduramadık.

Peki bu ruhsatları, bu izinleri kim veriyor. AKP iktidarları verdi. Şimdi de Bakan ‘çevre putlaştırıldı, çevreyi sermayeye açacağız’ diyor. Bu anlayışın Türkiye’ye, Antalya’ya, gelecek kuşaklara verebileceği bir şey yok” diye konuştu.

Daha Çok Kültür Sanat

AKP’nin siyaset anlayışının kültür ve sanat yaşamını da olumsuz etkilediğini vurgulayan Budak, şunları söyledi:

 “Bu ülkede sanat kalmadı. Antalya’da Barbaros Ortaokulu imam hatip yapıldı. Her okulu imam hatip yaparak bir yere varamayız. Bu ülkeye sanat lazım, kültür lazım, akıl ve bilim de lazım.  Antalya’da opera ve bale festivali vardı. Tıklım tıklım oluyordu. İptal ettiler. Piyano festivali kaldırıldı.

Bir kent kültürü olması lazım. Bunun yolu kültür ve sanattan geçer. Antalya betona yığılmış. ATSO olarak ‘Kalekapısı’nda kültür sanat merkezi yapalım, Antalya’nın kültürel, kentsel dönüşümüne bir örnek olsun, kent bilinci gelişsin’ dedik. Başka görüşler de vardı ama biz Antalya Kültür Sanatı yaptık.

İlk sergisi Picasso oldu. Sonra Andy Warhol sergisi açıldı. Güzel çirkini kovar. Güzel örnekler ne kadar çoğalırsa çevresi de ona uyar. Bunun için vizyon olması lazım.”

Antalya’da Taşeron İşçi Mağdur

AKP’nin iç ve dış politikadaki hatalarının Türkiye’ye ağır faturalar çıkardığını, şimdi bunların telafisi için asgari ücretlinin gelirine göz dikildiğini söyleyen Budak, “Şimdi zorunlu tasarruf için asgari ücretliye bireysel emekliliği zorunlu hale getiriyorlar.

Asgari ücreti bin 300 TL yaptılar, şimdi 100’ünü bireysel emeklilik diye kesecekler.7 Haziran öncesi bizim vaatlerimizi taklit ettiler. Taşerona da söz verdiler. Başbakan taşerona kadro sözü veriyor, bugün Antalya Büyükşehir Belediyesi 400 taşeronu sorgusuz sualsiz işten çıkarıyor” dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım