Menu
RSS

Başbakan Yıldırım'dan Rusya'da Antalya Esprisi...

Başbakan Yıldırım'dan Rusya'da Antalya Esprisi...

Rusya ziyareti kapsamında Moskova Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde öğrenci, akademisyen ve bürokratlara seslenen Başbakan Binali Yıldırım, "Ben Antalya deyince her halde aranızda pek fazla düşünen yok. Antalya, Rus misafirlerimiz için bilinen bir yer. Az önce rektör bey test etti, maşallah salonun yarısı Antalya'ya gitmiş. Diğer yarısını da bu yaz bekliyoruz" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Moskova Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada, "Karşılıklı ziyaretlerle tekrar normale dönen ilişkilerimizdeki 1 yıllık dönemde yaşanan duraksamayı geride bıraktığımızı düşünüyorum" dedi.

"Maşallah Salonun Yarısı Antalya'ya Gitmiş"

Sputnik'in haberine göre Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Cumhurbaşkanı'mız 9 Ağustos'ta Rusya'ya, Rusya Cumhurbaşkanı Putin ise Ekim ayında Türkiye'ye ziyarette bulundu. Dışişleri Bakanımız Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'da geçtiğimiz hafta Antalya'da bir araya geldi.

Antalya Rus misafirlerimiz için bilinen bir yer. Burada herhalde ben Antalya deyince aranızda pek fazla düşünen yok. Antalya iyi bilinen bir yer. Az önce rektör bey test etti, maşallah salonun yarısı Antalya'ya gitmiş. Diğer yarısını da bu yaz bekliyoruz. Sadece tatil yapmak için değil Antalya'da çok sayıda Türk-Rus evliliği de olmuş, orada yerleşmiş aileler var. Bunlar da bizim ilişkilerimizi zenginleştiriyor.

"Proje Adamıyım, İnsanların Hayatını Kolaylaştırırım"

Ben mühendis kökenliyim, proje insanıyım. Yol yaparım, tünel yaparım, insanların hayatlarını kolaylaştırırım. Mesela bir tüp tünel projesi var şu ana kadar dünyada bu kadar derinlikte inşa edilmiş başka bir tünel yok.

Aynı şekilde dünyanın en büyük havalimanı inşaatını da İstanbul'da yapıyoruz. İnsanın hayatını kolaylaştırmayan siyaset anlamsız bir siyasettir. Herhalde siyasetçiden vatandaşın beklediği de 'Biz oy verdik, bize verilen sözler tutulacak mıdır' beklentisidir.

"Türkiye'yi Merkez Alsanız 3 Saatlik Bir Uçuşla 56 Ülkeye Ulaşıyorsunuz"

Rusya-Türkiye ilişkileri sadece iki ülke arasında olan ilişkiler değil, aynı zamanda bölgemizi de çok yakından ilgilendiriyor. Bu coğrafyayı biz seçmedik ama bu coğrafyada neler olacağının kararını biz verebiliriz. Türkiye'yi merkez alsanız 3 saatlik bir uçuşla 56 ülkeye ulaşıyorsunuz. Doğuyla batının buluştuğu yerdir burası. Dolayısıyla tarih boyunca bu bölge hep hareketli olmuş.

"Artık Zenginlik Batı'dan Doğu'ya Doğru Hareket Ediyor"

Bundan 30-40 yıl önce zenginlik noktası Batı'daydı. İnsanlar oraya gitmek istiyordu. Şimdi tersine döndü. Onun için biz dünyanın 3. büyük havalimanını inşaa ediyoruz. Artık zenginlik Batı'dan Doğu'ya doğru hareket ediyor. Bölgenin özelliği dolayısıyla, bizim Rusya olarak, Türkiye olarak çok ama çok önemli görevimiz var, aynı zamanda sorumluluğumuz var.

Bugün artık dünyadaki bütün ülkeler birbirine bağımlı. 'Bana ne Rusya'dan, bana ne Türkiye'den, bana ne Suriye'den, Irak'tan' deme şansımız yok. Güzellikler de sorunlar da aynen yansıyor. Bölgesel sorunlara ilgisiz kalırsak daha sonra bu sorunlar, alanı genişler, küresel soruna dönüşebilir.

İşte, PKK terör örgütü, DEAŞ terör örgütü, El Kaide terör örgütü, bütün Boko Haram gibi terör örgütlerinin ortaya çıkmasının sebebi bölgesel sorunlardaki çözümde yaşanan gecikmedir. Bu gecikmeler daha sonra telafisi oldukça zor sorunları da beraberinde getiriyor.

"Boğazlar Artık Yükü Kaldıramıyor"

Enerji alanında Türkiye-Rusya arasında fevkalade bağımlılık var. Enerji alanındaki işbirliğimiz bizim geleceğimizi de şekillendiriyor. Boğazlar artık yükü kaldıramıyor. Ciddi anlamda emniyet ön planda geliyor. O yüzden boru hatlarıyla taşıma işinin arka planında bu sorun var. İnşallah kanal İstanbul ile boğazların yükünü de azaltacağız.

"Krizlerden Ziyade Güzel Haberlere İhtiyacımız Var"

Tabii Rusya ile ilişkilerimiz sadece enerji alanında değil ulaşım alanında, tarım alanında da var. Rusya ile Türkiye birçok müşterek proje yapıyorlar. Krizlerden ziyade güzel haberlere ihtiyacımız var. Güzel projeleri daha fazla ön plana çıkarmamız lazım. Savaşların olduğu, insanların ülkelerin birbirine düşman olduğu bir geleceği hiç kimse hayal etmez. O yüzden bizlere daha fazla sorumluluk düşüyor".

"Artık Duma'yı Bekliyoruz"

Türkiye ile Rusya arasındaki ticarette enerjinin önemli bir alan olduğuna işaret eden Başbakan Yıldırım, Rusya ziyareti sırasında Türk Akımı anlaşmasının karşılıklı çıkarlar doğrultusunda hayata geçirilmesini de ele alacaklarını aktardı. Anlaşmanın geçen hafta TBMM Genel Kurulunda onaylandığını hatırlatan Yıldırım, "Artık Duma'yı bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Doğalgaz fiyatı indirimine ilişkin geçmişten gelen bir konunun da olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Bu konu da yine Enerji Bakanımız ve muhatabı tarafından ele alınıp değerlendirilecek. Akkuyu Nükleer Santral Projesinin takvime uygun şekilde gecikmeden tamamlanması da önemli konularımız arasında yer alıyor" dedi.

"Kaybettiğimiz Zamanı Telafi Edeceğiz"

Başbakan Binali Yıldırım, temaslarda bulunmak üzere gittiği Moskova'da Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev ile de görüştü. Görüşmenin ardından Yıldırım, "Terörle mücadele için işbirliği yapacağız. Stratejik alandaki ilişkiler gelişecek. Kaybettiğimiz zamanı telafi edeceğiz" ifadelerini kullandı.

yukarı çık
0
Paylaşım