Menu
RSS
Başkan Böcek’e Kaş’ta Sevgi Seli

Başkan Böcek’e Kaş’ta Sevgi Seli

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

CHP Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Kotan: Bu Kenti Birlikte Yöneteceğiz

CHP Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Kotan: Bu Kent…

CHP Konyaaltı Belediye Başkan ...

Sandığa Son 10 Gün: Seçim Yasakları Başladı

Sandığa Son 10 Gün: Seçim Yasakları Başladı

YSK'nın takvimine göre seçim y...

Antalya Mimarlar Odası: 12 Parti Yerel Seçim Manifestomuza Cevap Vermedi

Antalya Mimarlar Odası: 12 Parti Yerel Seçim Manif…

Mimarlar Odası Antalya Şubesi ...

Antalya DİSK: İşçiler Varsa Umut da Var

Antalya DİSK: İşçiler Varsa Umut da Var

DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi ...

Başkan Böcek Sahurunu Öğrencilerle Yaptı; Sahur Sofrasını Kendi Hazırladı

Başkan Böcek Sahurunu Öğrencilerle Yaptı; Sahur So…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

LÖSEV: Sağlık Bakanı’nı Hesap Vermeye Davet Ediyoruz

LÖSEV: Sağlık Bakanı’nı Hesap Vermeye Davet Ediyor…

Lösev tarafından yapılan yazıl...

Prev Next

Muratpaşa’daki 37 Nokta Mezbelelikten Kurtuldu

Muratpaşa’daki 37 Nokta Mezbelelikten Kurtuldu

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, 2014 yerel seçimlerinin ardından belediyenin yüzde 50’si ve daha fazlasına sahip olduğu kamunun ortak kullanımına ayrılmış alanlarda yaptıkları çalışmayla 25 futbol sahası büyüklüğünde alanı yeniden kamuya kazandırdıklarını söyledi.

Muratpaşa Belediyesi, önemli bir bölümü mahalle aralarına sıkışmış, Muratpaşa sakinlerinin ortak kullanımına ayrılmışken mülkiyet sorunları nedeniyle yıllar içinde mezbelelik haline dönüşmüş 37 noktada başlattığı çalışmayla 183 bin 179 metrekare büyüklüğündeki alanı Antalya’ya kazandırdı.

Kamunun Ortak Kullanım Alanları

Başkan Uysal, 25 futbol sahası büyüklüğündeki 37 taşınmazın, imar planında semt spor alanı, pazar yeri, oyun alanı, resmi kurum alanı, kreş, okul alanı gibi bölge sakinlerinin ortak kullanımında olan yerler olarak ayrılmakla beraber hukuken mülkiyet sorunun olduğu için belediyenin tasarrufta bulunamadığı alanlar olduğunu söyledi.

“Olduğu Gibi Bırakamazdık”

‘Kamulaştırma Ortaklık Payı’yla oluştuğunu ve ilgili kanun ve mevzuatta “İleride kamulaştırılacak yer” tanımlandığının altını çizen Başkan Uysal, “Söz konusu alanlarda imar planında yer aldığı haline getirilmesi durumunda belediyenin yüklü kamulaştırma bedelleri ödemesini gündeme gelecekti.

Ancak, Türkiye’nin hemen hemen her belediyesinin yaşadığı bu duruma ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları iç hukukta yer bulmaya başlayınca bir karar almak durumunda kaldık” diye konuştu.

Bu çerçevede alanlarının hali hazırda mezbelelik olarak durmasının kamu adına faydadan çok zarara neden olduğunu gördüklerini aktaran Başkan Uysal, toplam hissesinin yüzde 50’sinden fazlası Muratpaşa Belediyesi’ne ait olan alanlarda düzenleme yaparak söz konusu alanları sem spor sahası, pazar alanı olarak Muratpaşa sakinlerini ortak kullanımına kazandırdıklarını söyledi.

“Yerimizi Satın Almak Zorunda Kalacaktık”

Başkan Uysal, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Bu alanları kamuya kazandırmak için çalışmalara başladığımızda, ‘bağıştan rücu davası’ olarak bilinen davaların belediyemiz yetki ve sorumluluğundaki bu alanlara açılmaya başladığını gördük. Eğer biz bu adımı atmasaydık, söz konusu noktalardaki belediyemizin elindeki hisseleri, tapuları da kaybetmek durumunda kalabilirdik.

İşte kamunun bu alanları kaybetmemesi için, daha sonra tekrar söz konusu alanlarını kamulaştırma yüküyle karşı karşıya kalmaması için yüzde 50’sinden fazla hissesi belediyemize ait bu alanları hızla plandaki amacına uygun hale getirdik. Böylece yüzlerce dönüm yeşil alanı Antalya’ya kazandırdık.”

Son 2 Yılda Açılan Tek Dava Yok

Muratpaşa Belediyesi’nde 29 Mart 2014 yerel seçimleri öncesi açılan ‘bağıştan rücu davaları’ nedeniyle 15 noktada sahibi olduğu hisseleri kaybetti. Belediye yönetiminde yaşanan değişimle birlikte kamunun ortak kullanımına ayrılan bu alanlara ilişkin yaşanan görüş değişikliğiyle bu tip davalarını önüne geçildi. Son 2 yıl içinde Muratpaşa Belediyesi aleyhine belediyenin de sorumlu olduğu semt spor sahası ve park gibi alanlara ilişkin tek bir dava açılmadı.

‘Dop Alanlarını Da Çalıştık’

Muratpaşa Belediyesi, vatandaşların ulaşım, dinlenme, sosyal, kültürel ve güvenlik gibi ihtiyaçlarını karşılamak oluşturulan 53 bin 759 metrekare Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) alanın da çalışma gerçekleştirdi. Böylece Muratpaşa Belediyesi, 237 bin 478 metrekare genişliğindeki alanı sem spor sahası, park, pazar yeri olarak Muratpaşa’ya yeniden dönmesini sağladı.

Şehit Er Barış Akkabak’ın Adı Verildi

Muratpaşa Belediyesi’nin 10 bin 650 metrekarelik Zeytin Park, 17 bin metrekare genişliğindeki Gezi Parkı, kısa bir süre önce açılışı gerçekleştirilen 5 bin 636 metrekare genişliğiyle Malik Günal Parkı, Yaşar Kemal Parkı, çalışmaları kısa bir süre sonra tamamlanacak eski Dedaman Otel Aquapark alanı, Şehit Jandarma Komando Er Barış Akkabak Parkı bulunuyor.

Parklarla birlikte Alan, Yüksekalan, Demircikara, Kızıltoprak ve Güzeloba’da apartmanların arasında kalmış birçok mezbelelik alan da konumuna göre asfaltla kaplanıp pazar yeri olarak kullanılmaya başlandı, ya da geniş çim alana döndürüldü.

yukarı çık
0
Paylaşım