Menu
RSS

Almanya'dan Antalya'ya Geldiler; Bağlama ve Curayı Avrupa’da Tanıtacaklar!

Almanya'dan Antalya'ya Geldiler; Bağlama ve Curayı Avrupa’da Tanıtacaklar!

Türk halk müziğinin ana çalgılarından olan bağlama ve cura, Almanya ve Fransa'da tanıtılacak. Almanya ve Fransa'da yayın yapan ARTE Televizyon kanalı için 'Saz' adlı tanıtım filmi hazırlayan medya yapım şirketi, yapımcı ve kameramanıyla Antalya'nın Kaş İlçesi'ne geldi.

Yapımcı ve bağlama sanatçısı Alman Petra Nachtmanova, müzik öğretmeni ve üç telli cura sanatçısı Emre Dayıoğlu'nu ziyaret etti. Emre Dayıoğlu'nun çaldığı cura ve Teke yöresi türkülerinin çekimi yapıldı. Ardından Çavdır Mahallesi'nde yaşayan üç telli cura ustaları Ali Ulutaş ve Osman Kırca'dan da çekimler gerçekleştirildi.

Petra Nachtmanova, "4 yıldır süren bir Türk halk müziği yolculuğuna çıktım. Balkanlar'dan başladım. Türkiye'de İzmir, İstanbul, Kaş, Sivas, Erzurum, Tunceli ve Kırşehir'de bağlama ve cura sanatçılarının sazını ve sesini kaydediyoruz.

Kaş'ta daha önceden tanıdığım üç telli cura ustası Emre Dayıoğlu, filmin önemli bir ögesi olacak. Onun Anadolu'nun dört köşesinden yaptığı derlemeler bize ışık oldu. Türkiye'nin ardından İran ve Azerbaycan'da çekimler yapacağız.

Saz filmi 53 dakikalık olacak. 2018 yılı içinde Almanya ve Fransa'da yayın yapan ARTE televizyon kanalında yayınlanacak. Türk halk müziği, bağlama ve cura Avrupa'da tanıtılacak" dedi.

Emre Dayıoğlu da "Kaş'ta ben ve benim de ustalarım olan Ali Ulutaş ve Osman Kırca ile birlikte üç telli curayla Teke yöresi türkülerini çaldık, söyledik.

Üç telli curayı ve yöre türkülerini dünyaya tanıtmanın mutluluğunu yaşıyorum. Ayrıca Türk halk müziği sevdalısı olan Petra Nachtmanova, çok yakında geri gelerek üç telli cura çalmayı öğrenecek" diye konuştu.

yukarı çık
0
Paylaşım