Menu
RSS

Dokuma Ticari Alana Antalyalıların İstediği Yapılacak

Dokuma Ticari Alana Antalyalıların İstediği Yapılacak

Kepez Belediyesinin, eski Dokuma Fabrikası’nın 250 dönümlük ticari alanının ortak akılla şekillendirilmesi amacıyla düzenlediği ‘Fikir Proje Yarışması’ sonuçlandı. Başkan Tütüncü, “Yarışma ortak aklın oluşmasına yönelik bir adımdı.

Ticari alanı, kentin ortak aklının yönlendirilmesiyle şekillendireceğiz.” dedi. Antalya kent merkezinin ortasındaki en değerli arazilerden biri olan eski Dokuma Fabrikası alanında güzel işler yapılmaya devam ediyor.

Her kesimden Antalyalıların ödediği paralarla 5 Ocak 1955’te temeli atılan Dokuma Fabrikası, yine Antalyalılarla birlikte şekillendiriliyor. 

488 dönümden oluşan Dokuma İplik Fabrikası'nın ‘üst kullanım hakkı’,  2005’te 49 yıllığına ihalesiz olarak özel bir şirkete, dönemin belediye başkanı tarafından verilmişti.

Antalya kamuoyu tarafından kabul görmeyen bu tahsisin ardından Dokuma Fabrikası alanında yaşanan karanlık günler, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü dönemiyle birlikte yerini aydınlık günlere bırakmıştı.

Ortak Akılla Önce Yeşil Alan Halkın Kullanımına Açıldı

Başkan Hakan Tütüncü, tahsisin iptali kararının kesinleşmesinden sonra şehrin ortak aklıyla kentin ortasındaki son büyük yeşil alan olan Dokuma’yı, 2015 Aralık ayında yeniden halkın kullanımına açmıştı.

Dokuma arazisinde, ilk olarak belediye meclis kararıyla oluşturulan Dokuma Çalışma Grubu’nun, kentin dinamikleriyle yaptığı toplantılar sonucu oluşturduğu rapor rehberliğinde 238 dönümden oluşan yeşil alan şekillendirildi.

Daha sonra Dokuma Fabrikası’nın batısındaki 250 dönümlük ticari alanın hukuki problemi de kentin ortak aklıyla çözüldü. 

Ardından alınan meclis kararıyla 15 yıl önce Dokuma arazisinin üst kullanım hakkının verildiği şirkete, ödediği parayı iade edilerek, Dokuma’nın tapusu yeniden alındı.

Dokuma’nın Ticari Alanına Proje Yarışması

Başkan Hakan Tütüncü, hukuki probleminin çözülmesinden sonra Dokuma’nın ticari alanına ne yapılacağına ortak akılla belirlemek amacıyla ulusal fikir proje yarışması düzenledi.

Türkiye genelinden 39 adet mimari projenin katıldığı Kepez Belediyesi Dokuma Alanı Fikir Proje Yarışması sonuçlandı. Mimar ve mühendislerden oluşan akademik jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda yarışmanın 5 eşdeğer projesi belirlendi. 

 Mimarlar Odası Antalya Şubesi eski Başkanı Osman Aydın’ın jüri başkanlığı yaptığı, meslek odası başkanlarının danışman jüri olduğu yarışmada, 5 eşdeğer proje ödüllendirildi.

Başkan Hakan Tütüncü,  jürinin projelerini değerlendirdiği Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyerek, Dokuma Alanı Fikir Proje Yarışması’nda ödül olan 5 eşdeğer projeyi açıkladı.

Belediyenin sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanan toplantıya Jüri Başkanı Osman Aydın, Dokuma AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Demir ile Belediye Başkan Yardımcısı Sebahat Adanır da katıldı.

Ortak Akılla Önce Dokuma’nın Yeşil Alanını Halkın Kullanımına Açtık

Tütüncü, 2014 mahalli seçimlerinden sonra Dokuma Fabrikası’nın kapılarını halka açılmasına yönelik çalışmaları başlattıklarını anımsatarak, şunları söyledi: “Bu çalışmayı yaparken hassasiyetimiz şuydu:

Mevcut binaları yıkmamak, yeşil dokuyu tahrip etmemek ve yeni yapılaşma yapmamaktı. Bununla alakalı kendimizi bağlayıcı yöntemleri belediye meclisimizde aldık.

Meclis kararı ile meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının, siyasi partilerin ve akademisyenlerden oluşan bir komisyon kuruldu. Dokumu Çalışma Komisyonu 3 aylık bir toplantının ardından 238 bin m2’lik park alanıyla ilgili yol haritası belirledi. 

Komisyonun raporu, 2015 yılında Kepez Belediye Meclisi’nde kabul edildi. Bu rapor,  belediye idaresinin Dokuma’da yapacağı çalışmalar için bir yol haritası oldu.

Bu yol haritasında ifade edilenler belediye idaresi tarafından yapılarak, Dokuma’nın park kısmını, Antalyalıların kullanımına açtık. Bu çok önemli bir gelişmeydi. Gözden çıkarılmış, Antalya’da tamamıyla hatırası silinmeye çalışılmış bir araziyi biz tekrar hayatın merkezine dâhil ettik.”

“Dokuma’da Suyu Bulandırmak İsteyenler Var”

Başkan Hakan Tütüncü, bazı kesimlerin Dokuma’nın ticari alanıyla ilgili halk arasında çeşitli rivayetler dolaştırıldığını hatırlatarak, şunları ifade etti: “Dediler ki, yeşil alan halkın kullanımına açılarak kurtarıldı ama ticari kısımla alakalı farklı bir düşünceleri var.

Biz ise suyu bulandırma hareketlerine karşın her defa şu cevabı verdik: Dokuma’nın ticari alanıyla alakalı devam eden tazminat davalarını neticelendireceğiz ve burayı da orta aklın yol göstericiliğinde planlayacağız.

Bu vaadimizi güçlendirecek adımları da peşi sıra atmaya başladık. 2017’te tazminat davasıyla ilgili görüşmeler neticesinde, belediye meclisimiz konuyu kamuoyu önünde tartışarak bir karar aldı. 

Anlaşma zeminin neticesinde 2017’nin sonunda Dokuma’nın ticari alanının hukuki problemini çözdük. 250 bin m2’lik nitelikli, kıymetli bir arazi artık Antalyalıların olmuştu. Tapunun üzerindeki şerhler tamamen kaldırılmış, tapu Kepez Belediyesi geçmişti.”

“Dokuma’da Hep Açık Ve Şeffaf Olduk”

Ticari alanın yeniden işlevlendirilmesi, kent yaşamına kazandırılması amacıyla fikir proje yarışması düzenlediklerini söyleyen Tütüncü, konuşmasında şunları kaydetti: “Yarışma ile ilgili olarak da çalışmalarımız 2017’nin ortalarında başlamıştı.

2017’nin ortalarında başlayan bu çalışma aslında Dokuma’nın ticari alanında da bir ortak aklın oluşmasına yönelik ilk adımdı. İdaremiz, açıklığı, hesap verilebilirliği ve şeffaflığı en önemli yönetim ilkesi olarak kabul etmiştir. 

Biz hesaba çekilmeden önce biz hemşehrilerimize ve kamuoyuna her konuda hesap verelim istiyoruz. Bugüne kadar bütün eylemlerimizde, işlemlerimizde bunu en temiz şekilde ortaya koyduk.

Dokuma gibi Antalya’yı ilgilendiren Dokuma’nın bütün safahatını parkın hayata kazandırılmasında, ticari alanın hukuki sürecinin çözülmesinde, ticari alanın yeniden işlevlendirilmesine ilişkin atmış olduğumuz adımlarda en önemli özelliğimiz hesap verilebilirlik, şeffaflık ve açıklık olmuştur.”

“Dokuma Antalyalılarındır”

Dokuma arazisi çok kıymetli ve şehir merkezinde boş kalmış nadir arazilerden birisidir. Bu arazi Antalyalılarındır. Her ne kadar mülkiyeti neredeyse tamamı Kepez Belediyesine ait bir ticari şirkete ait olsa da burası

Antalyalıların hüküm ve tasarrufu altındadır. Bu düşünce ile hareket ederek hukuki problemini çözdüğümüz ticari alanı nasıl Antalya’ya kazandıralım, nasıl işlevlendirelim bununla ilgili söz verdiğimiz gibi ortak aklı harekete geçirmeye başladık. Birinci aşama proje yarışmasıydı.

Ortak Aklın İlk Adımı Fikir Proje Yarışması

Osman Aydın Bey, bu konuda bize rehberlik etti. Onun bilgisinden, tecrübesinden, deneyimlerinden istifade ederek, Dokuma’nın ticari alanını, Türkiye’deki bütün mimarların katılabileceği bir proje yarışmasına konu ettik.

Proje yarışmasını gerçekleştirirken herhangi bir sınırlayıcı tutum içerisinde olmadık. Öndeki park alanıyla bütünleşecek, buraya bir takım ticari fonksiyonların yüklenmesi ve yüklenen bu ticari fonksiyonlarla birlikte elde edilecek gelirin de

bu kadar büyük ve geniş bir alanın sevk, idaresi, bakımı konusunda idareye, kamuya yük olmayacak bir yöntemin geliştirilmesini istedik.

Türkiye genelinden yarışmaya 39 proje katıldı. Jüri üyelerimiz 2 hafta süren titiz bir incelemenin neticesinde 39 proje içerisinden eşdeğer 5 projeyi seçtiler.

Biz bu yarışmada 1. 2. ve 3.  seçmiyoruz, yarışmada eş değer 5 proje seçeceğimizi ifade etmiştik. Jürinin oylarıyla 5 eşdeğer proje belirledik.

Yarışmada emeği geçen Jüri Başkanımız Osman Aydın’a, diğer jüri üyelerimize,  Dokuma AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Demir’e teşekkür ederim.”

Ticari Alanda Ne Yapılacağına Ortak Akıl Karar Verecek

Başkan Hakan Tütüncü, ticari alanda bundan sonra ne olacak sorusuna da şu cevabı verdi: “Daha önce söz verdiğimiz şekilde buranın yeniden şekillendirilmesi, ticari alanın kullanılması konusunda ortak akla müracaat edeceğiz.

Ticari alan üzerine epey konuşacağımız günler var. Birlikte beraberce, bütün şehir olarak bunları konuşarak ticari alanı Antalya’ya kazandırmak temel hedefimiz. 

Dokuma, gerek park alanı gerekse ticari alan tekrar şekillendirilirken ortak aklın yol göstericiliği en önemli unsur olarak kabul edilmiştir. Bu Türkiye’de ilktir. Bütün şehirle el birliği ve gönül birliği ile ticari alanı da şekillendireceğiz.

Proje yarışmaları, projeler üzerinde çok sesli bir tartışma ortamının oluşturulması ve şehrin bütün dinamikleri Dokuma’nın geleceğinin konuşulması eminim ki bize çok doğru yerlere götürecek. 

Günün birinde Dokuma’nın Antalya’ya hayat veren, Dokuma’ya cazibe kazandıran, çevresine ekonomik değer kazandıran önemli bir yaşam alanı olması en önemli hedefimiz. Bunu şehirle birlikte başaracağız.”

Başkan Tütüncü, önümüzdeki günlerde düzenleyecekleri bir törenle 5 eşdeğer projenin ekibine ödüllerini vereceklerini ve projeleri sergileyeceklerini sözlerine ekledi.

Dokuma Alanı Fikir Proje Yarışması’nda ödül alan her bir eş değer proje sahibine 30 bin TL toplamda 150 bin TL para ödülü verilecek.

yukarı çık
0
Paylaşım