Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep Beraber Olmak Dileğiyle

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep B…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Antalya SES: 7 Nisan Dünya Sağlık Günü: "Sağlığım, Hakkımdır!"

Antalya SES: 7 Nisan Dünya Sağlık Günü: "Sağl…

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçi...

Prev Next

HDP’den Seçilen 3 Belediye Başkanı Görevden Alındı

HDP’den Seçilen 3 Belediye Başkanı Görevden Alındı

Diyarbakır, Van ve Mardin’in HDP’li büyükşehir belediye başkanları görevlerinden uzaklaştırıldı. İçişleri Bakanlığı’nca Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları görevlerinden uzaklaştırıldı. Diyarbakır, Van ve Mardin’in HDP’li büyükşehir belediye başkanlarının

İçişleri Bakanlığı’nca haklarında açılan terör soruşturmaları kapsamında görevden uzaklaştırılacağı yönündeki iddiaların ardından, sabah saat 06.00'da çok sayıda polis ekibi Van Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne geldi.

Belediye binasını çembere alınırken, bazı polislerin de içeri girdiği görüldü.

HDP'den İlk Açıklama: AKP Seçimle Kazanamadığını Gasp Etmiştir

31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden 4,5 ay geçmişken Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atandı.

İçişleri Bakanlığı, internet sitesinden yaptığı açıklamada, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesine Mardin Valisi Mustafa Yaman,

Van Büyükşehir Belediyesine Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in belediye başkan vekili olarak görevlendirildiğini duyurdu.

AKP Seçimle Kazanamadığı 3 Büyükşehiri Gasp Etti

HDP'nin YSK temsilcisi ve Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki Gazete Artı Gerçek'ten Derya Okatan'a konuştu. Tiryaki, İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasını “iddianame gibi” olarak tanımladı, kayyum atamaların hukuk dışı olduğunu belirtti.

Tiryaki, İçişleri Bakanlığı’nın ileri sürdüğü yasal dayanaklara dair şu iddialarda bulundu: “İçişleri Bakanlığı’na yetki veren bir yasal dayanak olması, bunun hukuksal bir dayanağı olduğu anlamına gelmez. Kararı okuduğunuzda;

yaptıkları ya da yapmadıkları herhangi bir belediye çalışmasından bahsetmiyor. Belediye başkanı olarak yürüttükleri hizmetlerden dolayı alınmış bir karar değil. Savcılık tarafından yürütülen soruşturmalar gerekçe gösteriliyor.

Bir kimse hakkında soruşturma yürütülüyor olması o kişiyi suçlu yapmayacağı gibi belediye başkanı olmasına da engel değildir zaten. Bu soruşturmaların önemli bir bölümü belediye başkanlığından öncesine aittir.

Bunların hiçbirisi seçim kurulları tarafından başkan seçilmeye engel olarak görülmemiştir. Bu karar şekli olarak da içerik olarak da yasalara, hukukun genel ilkelerine, seçme seçilme hakkına, halkın iradesine aykırı bir karardır.

AKP seçimle kazanamadığı üç tane büyükşehir belediyesini hukuksuz bir biçimde gasp etmiştir. Bu karar hukuk dışıdır, hukuk tanımazlıktır. Seçimle gelen seçimle gider ilkesinin yok sayılmasıdır. Bu kararı kabul etmiyoruz.”

Propaganda Dili

İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasını bir “propaganda dili” olarak nitelendiren Tiryaki, bu ülkede konuşan herkesle ilgili soruşturmalar açıldığına dikkat çekti. Tiryaki, “İçişleri Bakanlığı, böyle bir görevden uzaklaştırma kararında kamu görevlisinin göreviyle ilgili bir şey söylemesi gerekir.

Belediye başkanlarımızla ilgili herhangi bir açıklama yapamamıştır. Belediye hizmetlerini tam olarak yerine getirmelerinden ya da getirmemelerinden dolayı bir değerlendirme yapacak zaman henüz geçmemiştir. Halkın değerlendirme yapabilmesi için de zaman geçmemiştir.

Bu açıkça bir gasptır, başka biçimde açıklanamaz. Seçimle kazandığımız 3 tane büyükşehir gasp edilmiştir” dedi.

Tiryaki, “Kayyum atamalarının devamı gelebilir mi?” sorusuna ise “Bu yeterince acı ve korkunç bir karar” yanıtını verdi.

Canan Kaftancıoğlu'ndan 'Kayyum' Tepkisi: Halk İradesine Bir Darbe Daha

Birileri ileri demokrasi demişti değil mi?

Halk iradesine bir darbe daha:#Diyarbakır, #Mardin ve #Van Büyükşehir Belediyelerinin seçilmiş başkanlarının görevden alınarak yerlerine #kayyum atanması hukuka aykırı, halkın seçimle siyasal tercihlerine darbedir.

Ekrem İmamoğlu: Milletin İradesini Yok Saymak Kabul Edilemez

31 Mart Yerel Seçimlerinde milletin oylarıyla seçilmiş Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanması demokrasiyle ve demokratik teamüllerle izah edilemez. Milletin iradesini yok saymak kabul edilemez.

yukarı çık
0
Paylaşım