Menu
RSS

Dünyaca Ünlü Kaş Kaputaş Plajı'na Viyadük Gölgesi

Dünyaca Ünlü Kaş Kaputaş Plajı'na Viyadük Gölgesi

Kaş-Kalkan otoyolunun 28 kilometrelik bölümü doğal ve arkeolojik sit alanlarından geçirilecek. Antalya'nın Kaş ilçesinde yapılması planlanan Kaş-Kalkan otoyolunun 28 kilometrelik bölümü doğal ve arkeolojik sit alanlarından geçirilecek.

Türkiye'nin tanıtım yüzü olan dünyaca ünlü Kaputaş Plajı'nın bulunduğu kanyonu da viyadükle geçecek olan otoyol projesine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ‘ÇED Gerekli Değildir' kararı verdi.

Plajın 200 Metre Üzerinden Geçecek

Kıyıda bulunan mevcut otoyolun yer yer 200 metre yukarısından geçecek olan yeni otoyol projesinde 4 viyadük ve toplam uzunlukları 5 kilometreyi aşan 3 tünel inşa edileceği belirtilirken maliyetinin ise 73 milyon lirayı geçeceği belirtiliyor.

Plaj Türkiye'nin Tanıtım Yüzü Olarak Dünyaca Biliniyor

Antalya'nın Kaş ilçesiyle Kalkan beldesini birbirine bağlayan karayolu, girintili çıkıntılı koyları, turkuaz renkli denizi ve makilerle kaplı muhteşem kıyı manzarasıyla Türkiye'nin en güzel rotalarından biri olarak biliniyor. 1960'lı yıllarda hizmete açılan yol üzerinde bulunan Kaputaş Plajı ise Türkiye'nin tanıtım kataloglarında yer alan dünyaca ünlü plajlardan biri.

Gerekçe: Mevcut Yolun, Fiziki Ve Geometrik Standartlarının Düşük

Çukurbağ, Pınarbaşı, Ağullu, Yeniköy, Gökçeören ve Kalkan mahallelerini kapsayan otoyolun yapılma gerekçesi ise Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü'nce şöyle açıklandı:

 "Mevcut yol, fiziki ve geometrik standartlarının düşük olması nedeniyle sürücüler için en yorucu yollardan biridir. Buna ek olarak sürüş konforu ve trafik güvenliği açısından da problem teşkil etmektedir.

Mevcut yolda hâlihazırda yoğun bir trafik söz konusudur. Bu durum mevcut yola alternatif yüksek standartlı bir yolun ivedilikle yapılması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Söz konusu etmenlerden dolayı bölgede yapılan incelemeler neticesinde Kaş-Kalkan arasında yeni bir güzergâh projelendirilmiştir."

Sürücülere Güzel Manzara, Plajdakilere Viyadük

Otoyol için bu güzergâhın seçilme nedenlerinden birinin de sürücülere güzel manzara izleme keyfi sağlanması gösterildi. Ancak sahilden geçen mevcut yolun dışında yeni yolun projelendirildiği arazinin hemen üstünden geçen bir yol daha, bölgedeki köyleri Kaş ve Kalkan'a bağlıyor.

Likya Orkidelerinin Bulunduğu Alana Tünel

Bölgeye has endemik bir tür olan Likya Orkidelerinin yayılış alanını da kapsayan otoyol güzergâhı, geçtiğimiz yıl konunun gündeme gelmesinin ardından değiştirildi. Likya Orkidelerinin bulunduğu alan, tünelle geçilecek.

Arkeolojik SİT Alanı Da Tünelle Geçilecek

Çukurbağ Mahallesi yakınlarında bulunan ve antik bir tarımsal üretim ve yerleşim merkezi olarak bilinen, ‘Solumba Damları' mevkiini de kapsayan otoyol güzergâhı, bu alanı da yine tünelle geçecek. Solumba Damları, barındırdığı kültür varlıkları nedeniyle Mart 2015'te 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınmıştı.

Bütün Kurumlar "Zarar Vermeyin" Deyip İzin Verdi

Kaputaş Plajı'nı da kapsayan ve ‘Kalkan Güney Yamaçları' adıyla 1. Derece doğal sit alanı olarak koruma altına alınan bölge de otoyolun güzergâhı arasında yer alıyor. Yaklaşık 3 kilometrelik bölümü doğal sit alanı içerisinden geçen otoyol projesine ilgili bütün kurumlar ‘zarar vermemek' koşuluyla onay verdi.

Otoyol Güzergehında Arazi Vurgunu

Yaban hayatı açısından da zengin olan otoyolun geçtiği güzergâh, aynı zamanda Gökçeören ve Sarıbelen mahalleleri arasındaki kıyı yamaçlarını kapsayan ve ‘Turizm Gelişim Bölgesi' olarak ayrılan alanı da içine alıyor.

2000'li yıllarda büyük bir arazi vurgunculuğuna sahne olan bu bölgede birçoğu zeytinlik, bir kısmı da 2B statüsünde bulunan arazilerin fiyatları son birkaç yılda onlarca kat arttı. Bölgeden yol geçeceği beklentisi, arazi fiyatlarının artmasının en önemli nedenleri arasında gösteriliyor.

yukarı çık
0
Paylaşım