Menu
RSS
Başkan Böcek’e Kaş’ta Sevgi Seli

Başkan Böcek’e Kaş’ta Sevgi Seli

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

CHP Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Kotan: Bu Kenti Birlikte Yöneteceğiz

CHP Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Kotan: Bu Kent…

CHP Konyaaltı Belediye Başkan ...

Sandığa Son 10 Gün: Seçim Yasakları Başladı

Sandığa Son 10 Gün: Seçim Yasakları Başladı

YSK'nın takvimine göre seçim y...

Antalya Mimarlar Odası: 12 Parti Yerel Seçim Manifestomuza Cevap Vermedi

Antalya Mimarlar Odası: 12 Parti Yerel Seçim Manif…

Mimarlar Odası Antalya Şubesi ...

Antalya DİSK: İşçiler Varsa Umut da Var

Antalya DİSK: İşçiler Varsa Umut da Var

DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi ...

Başkan Böcek Sahurunu Öğrencilerle Yaptı; Sahur Sofrasını Kendi Hazırladı

Başkan Böcek Sahurunu Öğrencilerle Yaptı; Sahur So…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

LÖSEV: Sağlık Bakanı’nı Hesap Vermeye Davet Ediyoruz

LÖSEV: Sağlık Bakanı’nı Hesap Vermeye Davet Ediyor…

Lösev tarafından yapılan yazıl...

Prev Next

CHP'li Kara: ‘Laiklik Olmadan Gerçek Demokrasiden Bahsedilemez’

CHP'li Kara: ‘Laiklik Olmadan Gerçek Demokrasiden Bahsedilemez’

CHP Muratpaşa Gençlik Kolları, Halk Lis, Fikir Kulüpleri Federasyonu ve Gençlik Muhalefeti’nin birlikte düzenlediği “Laiklik ve Aydınlanma Söyleşisi”nin konukları CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara ile İleri Portal yazarı Yunus Başaran idi.

Laiklik Olmadan Demokrasi Olmaz

Konuşmasında laikliğin tarihine değinen Kara, Osmanlı Devleti’nin ilk anayasası kabul edilen Kanunu Esasi’nin 11. Maddesinde Devletin dininin İslam dini olduğunun belirtildiğini ve yine aynı maddede halkın asayişine ve genel ahlaka aykırı olmamak koşuluyla bütün inanışların serbest ve Devletin koruması altında olduğunun belirtildiğini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasalarında da laikliğin vurgulandığını ve teminat altına alındığını hatırlatan Kara, “Türkiye’nin en büyük kazanımı laikliktir. Dini kullanan cemaat, tarikat ve bazen de maalesef siyasi partiler tarafından laiklik ilkesi yok edilmek istense de, bilmemiz gereken en önemli şey Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada laiklik olmadan gerçek demokrasiden bahsedilemez” ifadelerini kullandı.

Dini Kullanarak Egemenliği Paylaştılar

Türkiye’nin bugün içerisinde bulunduğu demokrasi krizinin temelinde Hükümetin 14 yıl boyunca Devletin egemenliğini FETÖ denen bir cemaat ile paylaşması ve bu cemaatin halkın yoksulluklarını ve dini kullanarak ülkeyi darbeye sürüklemesinin yer aldığını belirten CHP’li Kara, laikliği ve demokrasiyi içselleştirmenin ülkede barış, huzur ve güvenliğin sağlanabilmesindeki en önemli faktör olduğunu vurguladı.

FETÖ, IŞİD gibi terör örgütleri ile başka tarikat ve cemaatlerin din üzerinden insan devşirmelerinin sonucunun bugün ülkede derin huzursuzluk ve güvensizlik ortamı yaratmasının tek sorumlusunun 14 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarları olduğunun altını çizen Kara, “Laikliğin Anayasada yeniden tanımlanması gerektiğini söyleyenlerin önce gerçek anlamıyla laikliği içselleştirmesi ve sahip çıkması beklenir.

Türkiye’de bugün “din” temelli bir yönetim anlayışı, “din” temelli bir eğitim, halka “din” üzerinde baskılar nedeniyle biz bugün maalesef artan çocuk istismarını tartışıyoruz. Maalesef Kur’an kurslarında tecavüz uğrayan, cemaat okul, yurt ve dershanelerinde yaşanan taciz, tecavüz olaylarını konuşuyoruz. Bu yurtlarda yanarak can veren çocuklarımıza ağlıyoruz” dedi.

Ortadoğu Ülkelerindeki Diktatörleri Çağrıştırıyor

Konuşmasında TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden “Başkanlık Sistemi” temelli Anayasa değişikliği teklifine de değinen CHP’li Kara, “AKP ve MHP ittifakı ile bu ülkenin temel dinamikleri ile oynanmakta.

Getirilen bu sistemde batı demokrasisi tarzında bir başkanlık değil, tam tersi, bataklığına saplandığımız Ortadoğu ülkelerindeki diktatörleri çağrıştıran, adeta sultanlık yetkileri verilmiş, ülkeyi tek başına istediği gibi yönetecek bir Cumhurbaşkanı yer alıyor” diyerek bu teklif ile Cumhurbaşkanına ülkeyi ömür boyu dilediği gibi yönetme imkanı tanındığını ve aslında millet için değil tek bir kişi için yeni bir anayasa yapılmak istendiğini belirtti.

yukarı çık
0
Paylaşım