Menu
RSS

CHP’li Budak: 'EXPO'daki Yolsuzluk İddiaları Soruşturuldu mu?'

CHP’li Budak: 'EXPO'daki Yolsuzluk İddiaları Soruşturuldu mu?'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, EXPO 2016 Antalya Fuarı için yapıldığı açıklanan 1 milyar 720 milyon liranın, öngörülen bütçeden 9-10 kat fazla olduğuna dikkat çekerek, "Yaklaşık 1.5 milyar TL'lik fark, hesap hatası ya da öngörüsüzlükle açıklanmayacak kadar büyük bir farktır.

Geliri, giderinin yüzde 1'i düzeyinde kalan bir projenin başarılı olduğunu söylemek mümkün değildir. Türkiye ve Antalya'ya EXPO 2016 ile ağır bir fatura çıkarılmıştır" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle ilgili verdiği önergede, EXPO 2016 Antalya sürecinin, 180 milyon TL bütçe, 100 katılımcı ülke ve 8 milyon ziyaretçi hedefiyle başlatıldığını hatırlattı.

EXPO'nun maliyeti ile ilgili farklı açıklamalar yapıldığına dikkat çeken Budak, "EXPO'nun maliyetiyle ilgili yaptığınız 1 milyar 720 milyon TL dikkate alındığında, EXPO Kanunu'nda öngörülen bütçe ile yaklaşık 10 katlık bir fark söz konusudur.

Bu arada Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı 10 Ekim 2016'da "Bizim EXPO'nun maliyeti 1 milyar dolar, altyapı, raylı sistemle birlikte aşağı yukarı 3 milyar dolar" açıklaması yapmıştır. Bu açıklamaya göre bütçedeki sapma çok daha fazladır" dedi.

EXPO'nun ziyaretçi gelirleri ile ilgili olarak Antalya Valisi Münir Karaloğlu, 20 Milyon TL rakamını ifade ettiğini bildiren Budak, "Geliri giderinin yüzde 1'ini karşılayan bir projenin başarılı olduğunu söylemek mümkün değildir. Türkiye ve Antalya'ya EXPO 2016 ile ağır bir fatura çıkarılmıştır" diye konuştu.

Kanunda Olmayan Ne Yapıldı

EXPO 2016 Antalya Kanunu'nun yapıldığı dönemde 180 Milyon TL olarak öngörülen bütçede 9-10 katlık farkın ortaya çıkmasının gerekçeleri konusunda bilgi isteyen Budak, "Kanun'da öngörülmeyen neler yapılmıştır ki, bu kadar büyük fark ortaya çıkmıştır?

Yaklaşık 1.5 milyar TL'lik (eski parayla 1.5 katrilyon) fark, hesap hatası ya da öngörüsüzlükle açıklanabilir mi? Açıkladığınız 1 milyar 720 milyon TL hangi iş ve işlemler için harcanmıştır? Gideri 1 milyon TL'yi aşan iş ve işlemlerin listesinde neler vardır?

En fazla harcama yapılan iş nedir ve maliyeti ne olmuştur? Söz konusu 1 milyar 720 milyar TL'lik gelir hangi kalemlerden sağlanmıştır? Ayrı ayrı dağılım nasıldır?" dedi.

Yüzde 1'lik Gelir Trajikomik

Budak, Bakan Çelik'e şu soruları yöneltti:

"EXPO 2016 Antalya'ya ziyaretçi sayısıyla ilgili 4-5 milyon arasında rakamlar açıklanmaktadır? Ziyaretçi sayısı nedir? Ziyaret için satılan bilet sayısı nedir? Antalya Valisi, gelir rakamını 20 milyon TL olarak açıklarken, bu rakam kaç bilete karşılık gelmektedir? Ücretsiz ziyaret edenlerin sayısı kaçtır?

EXPO kapsamında yapılan 1 milyar 720 milyon liralık gidere karşılık, 20 milyon liralık gelir çok düşüktür. Gelirin bu kadar düşük kalmasının nedenleri nedir? Bu konuda bir inceleme yapılmış mıdır? Hangi sonuçlara ulaşılmıştır?

Fuara kaç ülke katılmıştır? Bu ülkelerin kaçı tüm masraflarını kendisi karşılamıştır? Fuar bütçesinden katılımcı ülkelerin giderleri için harcama yapılmış mıdır? Bu tutar ne kadardır ve hangi ülkeler için yapılmıştır?

EXPO 2016 Antalya sürecinde 4 genel sekreter değişimi yaşanırken, bu değişimlerle ilgili ortaya atılan yolsuzluk iddiaları konusunda soruşturma açılmış mıdır? Hangi sonuçlara ulaşılmıştır?

Bakanlığınız, EXPO 2016 Antalya'yı, gelir-gider, ziyaretçi sayısı ve benzeri unsurlar ile kazanımları birlikte değerlendiren bir analiz yapmış mıdır? Sonuç nedir?"

yukarı çık
0
Paylaşım