Menu
RSS

Bakanlığın Kararına, Antalya Tarım Sektöründen Açıklama

Bakanlığın Kararına, Antalya Tarım Sektöründen Açıklama

Ticaret Bakanlığı’nın kooperatif ve birliklere destekle tarımsal örgütlülüğü yükseltmeye yönelik bir çalışma yürütüldüğünü açıklamasına sektör temsilcileri yanıt verdi. TİCARET Bakanı Ruhsar Pekcan’ın üretici örgütlerinin güçlendirilmesine yönelik vergi avantajı ve doğrudan satış gibi adımlar atılacağını açıklaması,

ekonomik sorunlara çözüm arayan tarım sektöründe yankı buldu. Önceki gün Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir araya gelen sektör temsilcileri çalışma grubu kurarak, konuyla ilgili düşüncelerini paylaştı.

GÖRÜŞ BİLDİRDİLER

Üretimin devamlılığı için kooperatif ve birliklerin desteklenmesine olan ihtiyaca vurgu yapan sektör yöneticileri, öncelikli olarak alt yapı oluşturulmasını istedi.

Özellikle aile işletmeciliği yapan küçük üreticiyi destekleyecek politikaların önemine dikkati çeken Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, üretimin sürdürülebilir olması için birlikte hareketin önemine vurgu yaptı.

DEVLET DESTEĞİ ÖNEMLİ

Çandır, “Dünyadaki tarımsal üretimin yüzde 56’sını, gıdanın ise yüzde 80’ini küçük çiftçi üretiyor. Küçük üreticinin bir çatı altında tedarik yapacağı, paketleyeceği ve pazarlayacağı bir yapıya ihtiyaç var. Bunun adı kooperatif olabilir, birlik olabilir. Ancak bu oluşumların devlet tarafından denetiminin sağlanması çok önemli” diye konuştu.

TÜCCAR ZİHNİYETİ

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şubesi Başkanı Vural Şahin, tarımda örgütlenmenin önemli bir ihtiyaç olduğunu ancak Hal Yasası’yla komisyonculuğun kaldırılıp yerine üretici birliklerinin oluşturulmasının, sektörde tüccar zihniyetinin hakim olması anlamına geldiğini söyledi.

Üretici birliklerinin kurulmasının alt yapısının ve ekonomik imkanlarının henüz oluşturulmadığını ifade eden Şahin, “Çiftçiden zirai ilaç bayisine, komisyoncudan ihracatçıya üretim zincirinin tüm halkaları yapılacak sistem değişikliğinden etkilenir.

Hazırlıksız yapılacak değişiklikler domino etkisi yaratabilir ve konkordato ilanları yaşanabilir. Yapılacak düzenlemeler sırasında muhakkak tarım paydaşlarının görüşleri alınmalı” diye konuştu.

VERGİ AVANTAJI

 

Üretici örgütlerine vergi avantajı sağlanmasının sektörü rahatlatacak bir karar olduğunu söyleyen Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, “Üretici birlikleri kurulsun ve devlet desteği sağlansın.

Ama bu değişimin alt yapısı oluşturulmadan haller kaldırılmasın. Komisyoncuların işletmeleri yılbaşından itibaren lav edilmesin. Haller özelleştirilmesin. Alt yapı kurulduktan sonra hangi sistem daha iyi işliyorsa biz onun uygulanması için desteğe hazırız.

Çünkü şimdiden görüyoruz ki bu kanunla üretici mağdur olacak. Üreticinin malını kendi kendine satmasının önünde zaten bir engel yok. Sistemde bir fazlalık olsaydı komisyoncular kendiliğinden zincirin dışında kalırdı” dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım