Menu
RSS

Antalyalılar Dikkat! Emniyetten, Kredi Kartı Kullananlar İçin Önemli Uyarı!

Antalyalılar Dikkat! Emniyetten, Kredi Kartı Kullananlar İçin Önemli Uyarı!

“Antalya’da Siber suçlarla mücadele eden emniyet mensupları; internet bankacılığı, ATM ve kredi kartı dolandırıcılığına karşı önemli uyarılarda bulundu. Antalya Emniyetinden yapılan açıklamaya göre;

Teknolojik imkânların gelişimi yeni suç oluşumlarını da beraberinde getirmiştir. Özellikle son yıllarda vatandaşlarımızın teknolojinin gelişmesi ile birlikte en çok mağdur olduğu konulardan birisi kredi kartı dolandırıcılığı olduğu görülmektedir.

Her ne surette olursa olsun bir kişiye ait olan banka veya kredi kartının bilgilerini kişinin bilgisi ve rızası dışında ele geçirmek / elinde bulundurmak, kullanmak / kullandırmak suçtur. Sahte yolla üretilen kartı kullanmak ise ağırlaştırıcı sebeptir.

Suçla ve suçlularla mücadelenin sadece polisiye tedbirlerle değil, polis-halk işbirliği ile yapılacağının bilinciyle vatandaşlarımızın bu suçun mağduru olmamaları için Emniyet Müdürlüğümüzce zaman zaman bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır.

Ancak Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğümüz görevlilerince 06 Eylül günü yakalanan ve haklarında yapılan tahkikatın ardından tutuklanan (3) şüphelinin üzerinde ve ikametlerinde yapılan aramada, çok sayıda GSM hattı ve değişik şahıslara ait banka ve kredi kartlarının çıkması ayrıca şahsın üzerinden çıkan (5) adet flash bellek içerisinde yapılan kontrolde (100.000) kişiye ait TC Kimlik numarası, banka hesap numarası,

kart numarası, adres ve telefon bilgilerinin çıkması ile, kişisel bilgilerin ve banka kartlarının dolandırıcılar tarafından bir şekilde ele geçirildiği anlaşıldığından, vatandaşlarımızın kredi kartı dolandırıcılığına maruz kalmamaları için banka ve kredi kartı kullanırken kişisel tedbirlerini almaları, dolandırıcılara karşı her daim uyanık olmaları, bilinçli davranmaları, kart bilgilerini ve kişisel bilgilerini hiç kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir.

Halkın huzur ve güvenliğini sağlamak, haksız kazanç elde etme girişimlerini engellemek için Emniyet Müdürlüğümüzce yapılan çalışmalar etkin ve kararlı bir şekilde sürdürülecek olup, vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için  “Kredi Kartı Veya Banka Kartı Kullanırken Dikkat Edilecek Hususlar” ile “Kredi Kartı Veya Banka Kartının Kopyalandığı Fark Edildiğinde Yapılması Gerekenler” hakkında halkımızı tekrar bilgilendirme zorunluluğu hasıl olmuştur.

Kredi Kartı veya Banka Kartı kullanırken Dikkat Edilecek Hususlar;

  • Kredi kartının veya banka kartının fiziksel güvenliği sağlanmalıdır.
  • Kredi kartı veya banka kartı alınır alınmaz şifresi değiştirilmelidir. Banka/Kredi kartları ile işlem yapan vatandaşlarımız kartları ile ne şekilde olursa olsun işlem yaparken kesinlikle şifrelerini gizlemeleri gerekmekte ve kart bilgilerini kimseyle paylaşmamalıdır.
  • Değiştirilen şifre aritmetik olarak artan, azalan veya aynı sayılardan oluşan rakamlar olmamalıdır.
  • Kart şifresi cüzdana, kart üzerine veya herhangi bir yere yazılmamalı, kart şifresi ve kart üzerindeki kart numarası kesinlikle kimseye söylenmemeli ve gösterilmemelidir.
  • Vatandaşlarımız ATM cihazına gittikleri zaman ilk olarak kart giriş haznesini elleri ile kendilerine doğru çekerek ATM kart giriş yuvasının sağlamlığını test etmeleri gerekmektedir. Eğer kart giriş yuvasında oynama mevcutsa hemen banka görevlileri veya güvenlik kuvvetleri ile irtibata geçilmelidirler.
  • İnternetten yapılan alış verişlerde sanal kart kullanımı tercih edilmelidir.
  • İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde cep telefonuna banka tarafından gönderilen tek kullanımlık şifrenin kimse ile paylaşılmaması ve gelen mesajda yazan ödeme bilgisi ile vatandaşlarımızın kendi yapmış olduğu ödeme bilgisinin aynı olup olmadığını kontrol ettikten sonra sanal klavye kullanılarak bu ödeme işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
  • ATM de para çekerken kredi kartı kullanmamaya çalışılmalı ve banka şubelerinde bulunan ATM 1er tercih edilmelidir.
  • Alışveriş sırasında pos cihazının başında işlem yapılmalı, kredi kartının veya banka kartının pos cihazından farklı bir cihaza okutturup okutturulmadığına dikkat edilmeli, şüphelenilen durumlarda hemen en yakın polis birimine müracaatta bulunulmalıdır.
  • Hesap kesimi sonrası yapılan alışverişleri gösteren hesap cetveli kontrol edilerek bilgisi dışında alış veriş yapılıp yapılmadığına bakılmalıdır.
  • Vatandaşlarımız internet üzerinden banka/kredi kartı bilgileri kullanılarak yapmış oldukları alışverişlerde veya ödeme işlemlerinde, kullanılan web sitesinin sahte (fake) site olup olmadığına dikkat etmeleri gerekmektedir.
  • Kredi kartı veya banka kartının kopyalandığı fark edildiğinde;
  • Banka/Kredi kartı kopyalanan veya kartının kopyalanmış olmasından şüphelenen vatandaşlarımız bankalarına ait müşteri hizmetleri hattını derhal arayarak kartlarını kullanıma kapatmaları ve hesap hareketlerini kontrol etmeleri gerekmektedir. Devamında banka şubesine giderek yazılı başvuruda bulunulmalıdır.
  • Kredi ve Banka kartlarından veya bağlı hesaplardan başka hesaplara bilgileri dışında havale, para gönderimi v.b. işlem yapılmışsa havale yapılan paraya/hesaba bloke konulması sağlanmalı, bu işlemle alakalı hemen yakınlarında bulunan Emniyet birimine giderek şikâyette bulunmaları ve bilgileri dışında yapılan bu işlemle alakalı bankalarına itiraz formu göndermeleri gerekmektedir.
  •  Kredi veya banka kartınızı kaybettiğinizde, çalındığında veya kopyalandığında, bu kart veya kart bilgileri ile bilginiz dışında alış veriş yapıldığında veya para çekildiğini anladığınızda olayın suç teşkil etmesi ve takibi şikayete bağlı suç olması nedeniyle Cumhuriyet Savcılıklarına veya en yakın emniyet birimine müracaatta bulunulmalıdır.” Denildi.
yukarı çık
0
Paylaşım