Menu
RSS
Başkan Böcek’e Kaş’ta Sevgi Seli

Başkan Böcek’e Kaş’ta Sevgi Seli

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

CHP Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Kotan: Bu Kenti Birlikte Yöneteceğiz

CHP Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Kotan: Bu Kent…

CHP Konyaaltı Belediye Başkan ...

Sandığa Son 10 Gün: Seçim Yasakları Başladı

Sandığa Son 10 Gün: Seçim Yasakları Başladı

YSK'nın takvimine göre seçim y...

Antalya Mimarlar Odası: 12 Parti Yerel Seçim Manifestomuza Cevap Vermedi

Antalya Mimarlar Odası: 12 Parti Yerel Seçim Manif…

Mimarlar Odası Antalya Şubesi ...

Antalya DİSK: İşçiler Varsa Umut da Var

Antalya DİSK: İşçiler Varsa Umut da Var

DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi ...

Başkan Böcek Sahurunu Öğrencilerle Yaptı; Sahur Sofrasını Kendi Hazırladı

Başkan Böcek Sahurunu Öğrencilerle Yaptı; Sahur So…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

LÖSEV: Sağlık Bakanı’nı Hesap Vermeye Davet Ediyoruz

LÖSEV: Sağlık Bakanı’nı Hesap Vermeye Davet Ediyor…

Lösev tarafından yapılan yazıl...

Prev Next

Antalya ZMO Başkanı Şahin’den Çavuşoğlu’na: Tarımı Tedirgin Etmeyin!

Antalya ZMO Başkanı Şahin’den Çavuşoğlu’na: Tarımı Tedirgin Etmeyin!

Dışişleri Bakanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu’nun Antalya’da temel atma töreninde söylediği “İlaç ve gübrede de tanzim yapacağız” sözlerine TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin’nden cevap geldi.

Şahin Bu tür konuşmaların üretimi bilen kesimler tarafından bir anlamı olmadığını ancak ilaç bayileri ve gübre satıcıları ile üreticiyi karşı karşıya getirmeye hizmet edeceğini söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin sosyal medya hesabında konu ile ilgili olarak şunları belirtti:

“Şimdi sıra ilaç bayiliğine geldi, daha sonra inşallah çiftçiliğe gelir. O zaman anca yanlışlar daha da iyi anlaşılacak.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile geçen hafta kısa süreli de olsa görüştüm ve kendisine sorunlarımızı dile getirdim. Anlaşılan o ki sayın bakanımız verdiğimiz dosyayı incelememiş bile. Oysa kendisi Antalya Milletvekili, yani bu konuları çok iyi biliyor.

Bugün Antalya merkez de ilaç satan Tarım Kredi kooperatifi sayı 40,Isparta’da 20,Burdur’da ise 27 tanedir. Türkiye genelinde ise TKK sayısı yaklaşık 1650 tanedir.

Evet, sayın bakanım, tanzim ilaç bayisi açmanıza gerek yok ki aslında. Nasıl ki yaş sebze ve meyve ile ilgili Tanzim satış yerlerini TKK ler üzerinden gerçekleştirdiyseniz, ilaç ve gübreleri de mevcut TKK ler üzerinden devam edebilirsiniz.

Bu talihsiz açıklama ile önce üretici ve tüketiciyi karşı karşıya getirdiniz, şimdi de üretici ve ilaç bayisi ve ilaç gübre firmalarını karşı karşıya getirdiniz. Sadece bilmediğiniz acı bir gerçek var ki oda ÇİFTÇİ ilaç bayilerinden veresiye ürün alıyor.

Fidesini, tohumunu, ilacını ve gübresini en az bir yıl ödemeli alıyor. Ve bir dönüm serada domates üreten çiftçinin maliyeti neredeyse 6-8 bin tl yi buluyor. Borçlu ve en az 5 dönüm serası olan bir çiftçi ailesinin şimdi gelip te ilaç tanzim satış yerlerinden

peşin alışveriş yapmasının mümkün olmadığını aslında siz de çok iyi biliyorsunuz.

Zaten var olan TKK’ler varken bence ilaç ve gübre tanzim yerleri açacağınızı söylemeyin de. Bunu bilmeyen tüketicileri belki seçim önü cezbedersiniz ama üretimi bilen kesimi kandıramazsınız.

Dış işleri Bakanı olarak, keşke üretilen mahsüllerin satışı ile ilgili pazar araştırması yapıyoruz ve ihracatı artıracağız ve üretime destek olacağız, dolayısı ile ülke ekonomisine de katkı sağlayacağız deseydiniz. Hem söylevinizde karşılık bulurdu,

en azından kendi işinizi ve taahhüttünüzü dile getirmiş olurdunuz.

Sayın Bakanım, sizi eleştirmek ve yaptığınız açıklamanın talihsizlik olduğunu söylemek bizlerin bir görevi. Doğru yapılan her işinde yanında olacağımızı bilmelisiniz. Bizler Ziraat Mühendisiyiz ve ilaç bayiliği yapabilmek için birde sınava giriyoruz.

Yani diplomamızın bile bir anlamı yok. Şimdi size soruyorum,15 yıl okuyup, ziraat mühendisi olan bir meslektaşımız ilaç bayisi açmak için sınava girerken ve 70 tam puan alıp, ruhsat alırken tanzim ilaç ve gübre satışı yapılan noktalarda zabıtalar mı çalışacak?

Bakanım lütfen sizleri kimler yönlendiriyorsa oradan başlayın işten çıkartmalara. Biz ZMO Antalya Şubesi olarak her zaman sizlere doğruyu anlatırız. Yeter ki bizden talep edin. Devletçi ve devletini seven bir yapı olarak ta her zaman Devletimize katkı sağlarız.

Bakanım, bakın tarımda ortak ve en büyük girdi MAZOT. Gelin üreticilerimize yatı olan armatörler için verdiğiniz ucuz mazotun fiyatından verin. Ya da kredi oranlarının kullanılabilir olacağı oranlarda olmasını sağlayın.

Yani devlet olarak üzerinize düşen faydalı davranışlarda olun ki girdide düşüşe destek olmuş olursunuz.

Tarımsal üretimde neredeyse % 60 ı ithal ürünlerden oluşurken, ülkenin ekonomik sıkıntısından ithalat yapılan yabancı firmalarda şartlarını zorlaştırdı. Dış işleri Bakanımız olarak da bu konuda destek olun.

Teminat da devlet desteği, agretif açarken yardımcı olun. Yani ithalat yapan firmalara da destek olun. Gerekirse vergilerinde taksitlendirme, gümrükteki işlemlerinde kolaylık sağlayın.

Birde ambalaj ( kova, bidon, şişe, kapak) ve kutu firmalarına da destek bekliyoruz. Sonuçta ithal edilen ürünlerin kolilenmesi için bu firmalarımızın da tedarik anlamında güçlü olması için devletimizin yanımızda olması gerekiyor.

Buradan birde Ziraat Odalarına ve başkanlarına sesleniyorum. Lütfen benim yanımda konuştuklarınızı devlet yetkililerine, üyeniz olan çiftçilerinizin sorunları ve hakları adına konuşun.

Son zamanlarda her yerde tarım konuşulurken farkında olmadan Türk Tarımını bitirdiğimizi belirtmek isterim.

Ne demişti Ulu Önder Atatürk;

Milli Ekonominin Temel Tarımdır.

Saygılarımla”

yukarı çık
0
Paylaşım