Menu
RSS

Antalya JMO Şube Başkanı Ali Keleş’ten Başkan Türel’e ‘Antalya’ya Zararlıdır’

Antalya JMO Şube Başkanı Ali Keleş’ten Başkan Türel’e ‘Antalya’ya Zararlıdır’

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Keleş düzenlediği basın toplantısından Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in basına vermiş olduğu demeçlerdeki iki ifadesine dayanaklı yanıt verdi. “Türel’in “Antalya’ya İyi Gelecek” söylemine “Antalya’ya Zararlıdır” karşılığını verdi.

Deprem Toplanma Alanı Katlı Otoparkın Altında Olmaz

Keleş, deprem anında insanların toplanma yeri olarak Türel tarafından ifade edilen “Göçmen otoparkının altına deprem toplanma alanı olarak kullanılabileceği” nitelendirmesine “Katlı otopark bir sanat yapısıdır, deprem anında yıkılma olasılığı vardır ve katlı otoparkların deprem toplanma alanı olarak planlanmış örneği yoktur” diye yanıt verdi.

Keleş bu konuda şunları söyledi; “Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Menderes Türel’in basına yapmış olduğu açıklamada “Göçmen parkının aynı zamanda bir sığınma ve deprem toplanma alanı olarak kullanılabileceğini” ifade ettiğini öğrenmiş bulunmaktayız.

Bu alanın sığınma alanı olarak kullanılabileceği doğrudur, olabilir, ama bu katlı otopark kesinlikle deprem toplanma alanı olamaz.  Çünkü deprem toplanma alanı olabilmenin koşulları vardır. Bunlardan en önemlisi alanın açık alan olması ve halkın en kısa ve hızlı şekilde bu alana ulaşabilmesidir.

Katlı otopark bir sanat yapısıdır, deprem anında yıkılma olasılığı vardır ve katlı otoparkların deprem toplanma alanı olarak planlanmış örneği yoktur”

Boğaçay çılgınlığı

Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Menderes Türel’in basına yapmış olduğu Boğaçay Projesiyle ilgili diğer bir açıklamasında “Projelerimizi İstemezükçüler ıvır zıvır bahanelerle engelliyor” ifadesine Keleş  “Boğaçay Projesine Jeoloji Mühendisleri Odası olarak karşı olduğumuzu gerekçeleriyle birlikte defalarca açıkladık, kamuoyuyla paylaştık.

Çılgın projenin çılgınlığının proje yapıldıktan sonra şehre 420 l/sn su veren Boğaçay Sondaj Kuyularının suyunun ve bölgedeki arazilerdeki yeraltısuyunun tuzlanmasıyla ve şehrin %80’inin içme-kullanma suyunu karşılayan Duraliler Sondaj kuyularındaki yeraltısuyu seviyelerinin düşmesi ve bundan dolayı tüketilecek enerji maliyetlerinin artması sonrası ortaya çıkacaktır.

Bu çılgınlık yeraltısuyundaki tuzlanma nedeniyle arazinin bu suyla sulanması sonucu çoraklanmış topraklar ve yeşili kurumuş bir bölge oluştuktan sonra görülecektir.

Bölge halkına sadece arazilerinin rant değerinin artacağını söylemek ve oluşacak olumsuzlukları gizlemek kamusal sorumluluğu taşıyan biz mühendis odalarına uygun davranış olmaz.

Her ortamda ifade ettiğim bu projenin daha tamamlanmadan yukarıda anlattığım olumsuzlukların yaşanacağıdır” diye yanıt verdi.

Keleş sözlerini şöyle sonuçlandırdı;

“Sonuç olarak Büyükşehir Belediyesi tarafından projelenen ”Boğaçay Projesi” çılgın bir projedir. Bu çılgınlık Yeraltısuyu kuyularının devre dışı bırakılma çılgınlığıdır. Deniz suyunun kara içerisine sokulmasıyla kıyıdan bu projenin uygulanacağı kesime kadar Hurma ve proje çevresindeki yeraltısuyunun tuzlanması çılgınlığıdır.

Bu tuzlanmayla bu bölgedeki sondaj kuyularının da tuzlanıp, toprağın tuzlanacağı çılgınlıktır. Yine yeraltısuyundaki bu tuzlanmayla özellikle yapı temellerindeki demir ve beton kalitesinin bozulacağı, deformasyona uğrayacağı çılgınlıktır.

Doğanın ve çevresinin dengesinin bozulacağı bir çılgınlıktır. Bu çılgınlıklar uğruna kamusal kaynakları sonu görülmeyen ve olmayan bir proje gerçekleştirmek için hesapsızca heba etmenin kazancı siyasi ikbal olarak görülüyorsa; bu külfetin faturası yurttaşlardan fazlasıyla çıkarılacaksa; doğa ve insan hakları duyarlılığına sahip çevre, kurum ve vatandaşlarımıza bu projeye karşı olama sorumluluğunu yüklemektedir.

Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Menderes Türel böyle çılgın projeler yerine içmesuyu kaynaklarının koruma alanlarını resmi gazetede yayınlanan şekliyle korunmasını sağlasın.

Sağlasın ki gelecekte şişe suyuna mahkûm olan bir halk yaratılmasın. Özellikle kentin yoğun yapılaşmalarının bulunduğu yerlerde deprem toplanma alanları oluşturup, halkla paylaşsın. Paylaşsın ki doğal afetlerde halk yaşama sarılsın.

“Antalya’ya İyi Gelecek” söylemini bizler “Antalya’ya Zararlıdır” söylemine döndürürüz

Bizler her şeye karşı değiliz. Antalya’da mutlaka yatırım yapılmalıdır. Yatırım yapılacak yer seçilirken kamu çıkarı, kamu yararı korunmalıdır. Doğanın ve çevrenin dengesi bozulmamalıdır.

Böyle yerler Antalya’da vardır. Hem yol yapacak, hem demiryolu yapacak hem de imara açılacak yerler su kaynakları koruma alanları olmamalıdır. Su kaynaklarına karşı yapılan bu saydığımız zararları ve kötülükleri yapanlar hem yasalara karşı, hem de gelecek nesillerimize karşı suç işlemiş olacaklardır.

Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Menderes Türel yönetimindeki belediye kurumları ve organları bu suçları işlemeye devam ettiği sürece “Antalya’ya İyi Gelecek” söylemini bizler “Antalya’ya Zararlıdır” söylemine döndürürüz.

Hiç kimsenin Resmi Gazete hükümlerine karşı suç işleme lüksü yoktur”

yukarı çık
0
Paylaşım